John E. Jackson haditengerészet kapitánya nyugalmazott interjúban számolt be a The Verge magazinnak, hogyan változtatják meg a drónok a hadviselést.

Az eddig létezett háborúzási hagyományokat, a drónok teljesen megváltoztatták, állítja John E. Jackson a Haditengerészeti Főiskola professzora.

Azelőtt a harcosakat felkészítették, kiképezték, majd pedig eljuttatták az ellenséges területre, ahol szemtől-szembe kerültek az ellenséggel, és vagy túlélték vagy sem. Majd a végén hazatérhettek.

Mostanság a pilóták élhetnek akár Las Vegasban, naponta bekocsikáznak a creech-i légibázisra, 8-10 órát „háborúznak”, majd hazamennek.

Nagyon, nagyon megváltozott a környezet. Állítja John E. Jackson a One Nation, Under Drones (Egy nemzet, drónok alatt) című könyv szerzője.

Drónoktól az apokalipszisig / ContextUs

A meleg időjárásra való tekintettel ne cukros üdítőket, inkább vizet igyanak, lehetőleg napi 3 litert! Alkoholt csak mértékkel fogyasszanak. (Ne legyen harmadik!) Naponta legalább egyszer fogyasszanak meleg ételt, de ne felejtsék el a reggelit és vacsorát se! Az erős napsütés ellen fontos a védekezés, az UV sugárzás és napszúrás elkerülése végett egyaránt.

The Verge: Tekintsük át a drónok történetét. Új dolognak gondoljuk, de azt mondta, hogy eléggé hosszú történelmük van.

Az elképzelés, ezeknek az eszközöknek az alkalmazására, talán a 9/11-es események után fogalmazódtak meg. De visszamehetünk egészen az első világháborúig is, ahol már felmerült a vezető nélküli repülőgépek mint ötlet a Sperry automata repülőgépek készítésével vagy a Kettering Bug névre keresztelt légi torpedóval, amely a pilóták kockáztatása nélkül mérhettek csapát az ellenségre.

198J5Vc6Dhwyujpg
Kettering Bug Repülőgép / Fotó: Gizmodo

A modern korban, pedig Osama Bin Laden felkutatására használtak pilóta nélküli felderítő gépeket, majd megfogalmazódott az igény is, pilóta nélküli támadó gépeket fejlesszenek.

The Verge: hogyan fejlődött a harcászati drónok technológiája?

Még egy fontos dolog a drónkkal kapcsolatban az, hogy nem csak arra jók, hogy személyzet nélkül képesek repülni, hanem arra is, hogy akár több mint 24 órán keresztül a cél felett tudnak maradni. Így képesek vagyunk megfigyelni a célpontot 24 órán keresztül, amire egy ember nem lenne képes. A drónpilótákat időközben le tudjuk váltani, hogy mindig frissek maradjanak.

A T-1000-eshez hasonló robot gyártásán dolgozik egy kínai tudós

A Teminátor 2: Az ítélet napja című filmben tűnt fel Robert Patrick alakításában az a T-1000-es robot, amely képes az alakjának megváltoztatására és az öngyógyulásra is. Tang Shiyang kínai kutató tíz éves volt csupán, mikor a filmet látta, de olyan hatással volt rá, hogy most a cseppfolyós fémből készülő robot megalkotásán dolgozik.

Ezt a fejlett kommunikációs technológiának (tengeralatti kábelek és műhold kommunikáció) köszönhetjük, amellyel képesek vagyunk összekötni a műveleti területen lévő repülőt az Egyesült Államok területén lévő légi bázissal, amilyen a creech-i bázis is. Évről-évre pedig az egye érzékenyebb szenzorok segítségével egyre kisebb és kisebb célpontokat is megfigyelhetünk.

The Verge: Amikor drónokról beszélünk, általában a légi drónokra gondolunk. Viszont a könyvében ír számos más típusú, személyzet nélküli rendszerről. Beszélne ezekről?

Haditengerészeti szempontból léteznek személyzet nélküli rendszerek a levegőben, a tenger felszíne fölött, és a tenger alatt egyaránt. A Sea Hunternek (tengeri vadász) nevezett tenger felszíni eszköz, amelyet úgy terveztek, hogy képes egyetlen tankolással akár 16.000 kilométert is megtenni.

Jackson 170921 N Fc129 080
John Edward Jackson / Naval War College

A civil felhasználás során vezetékrendszerek feltérképezésére vagy magas feszültségű elektromos hálózatok vizsgálatára használnak személyzet nélküli helikoptereket.

A mezőgazdaságban pedig a nagy szolgálatot tesznek ezek az eszközök, amelyekkel hatalmas termőterületek járhatóak be és kiszűrhetőek ez egyes növényi betegségek még mielőtt elterjedhetnének nagyobb területeken.

Japánban például permetezésre is használják rendszeresen a drónokat. Ezek az eszközök nem csak háborús célokra használhatóak, hanem gazdasági és üzleti szempontból is hasznosak.

Drónnal szállítják a kínai kaját egy ír börtönbe / ContextUs

A dublini Wheatfield börtönben furcsa dologra lettek figyelmesek a büntetés-végrehajtás emberei: a létesítmény kukáiban kinti éttermekből származó kajás dobozokat találtak. A gyanú szerint a rabok valahogy megoldották, hogy börtönkoszt helyett becsempésszék nekik az ételt, ehhez pedig valószínűleg drónokat használnak – írja a .

The Verge: A drónok háborús alkalmazásai során milyen etikai és jogi következményekről beszélhetünk?

A drónokkal való munka nagyon-nagyon nehéz feladat, és tapasztaljuk, hogy hatással van az egyénekre. Azt tapasztaltuk, hogy a posztrtraumatikus stressz ugyanúgy felléphet, mint amikor a pilóta valódi harci helyzetben van. Néhányan úgy gondolják, ez olyan, mint egy videó-játék, de azt kell mondjam, hogy ezt senki sem tartja játéknak.

Sophie the Robot a világ első, állampolgársággal rendelkező robotja / ContextUs

Megtisztelve és büszkének érzem magam ettől az egyedülálló kitüntetéstől – mondta a tömegnek. Történelmi jelentőségű az első robotnak lenni a világon, akinek állampolgárságot adtak, hogy a mesterséges intelligencia segítségével az emberek egy jobb életet élhessenek. Élő interjúban válaszolván a feltett kérdésekre, Sophiát megkérdezték, hogy mennyire gondolja a robotokat öntudatosnak?

Pakisztánban használjuk ezeket a rendszereket, ahol terrorista célpontok ellen vetjük be őket.

The Verge: Léteznek nemzetközi szabályozások a drónok használatára?

A nemzetközi jog sok szempontból alkalmazható a drónokra is, hiszen a katonai műveletekre ugyanazok a szabályozások vonatkoznak akár személyzet nélküli, akár pilótával történő bevetésről van szó. Figyelembe kell venni, hogy a célpont elpusztítása mellett minél kisebb legyen az ártatlan áldozatok száma.

Ezgif.com Webp To Jpg
Illusztráció / Fotó: Emil Lendof / The Daily Beast

The Verge: Mi a helyzet az automatizált fegyverekkel?

Igen, létezik egy csoport, az Állítsuk meg a gyilkos robotokat kampány, akik azt mondják, hogy fel kellene hagyni ezeknek az eszközöknek a fejlesztésével, mert a mesterséges intelligencia használatával megtagadhatják az emberi operátorok parancsait és azt fogják tenni, ami a  saját biztonságunk érdekében a legfontosabb.

Ez science fiction, hiszen a tervezők úgy alkotják meg ezeket a rendszereket, hogy biztosak legyenek benne, hogy abszolút kontrollal rendelkeznek az eszközeik felett.

Ne tudjanak olyan önálló döntéseket hozni, amely káros lehet az emberekre.

A gyilkos robotok már a spájzban vannak! / ContextUs

A Mátrix és a Westworld világa lassan már a jelen lesz a mesterséges intelligencia és a robotok ipari méretű alkalmazásával. 2015-ben egy Volkswagen dolgozó halt meg egy gyári robot “keze által” és az önvezető autók is okoztak már halálos baleseteket. Felmerül a kérdés, hogy ezekben az esetekben ki tehető felelőssé?

Folyamatos egyeztetések folynak a védelmi minisztériummal, de több mint hatvan országban folynak már hasonló kutatások, tehát a szellem ki van engedve a palackból. Az Egyesült Államok szempontjából épp az lenne a kockázatos, ha leállítanák ezeket a fejlesztéseket.

The Verge: Mi lehet a jövője a személyzet nélküli rendszereknek?

Hadi szempontból a hagyományos és a személyzet nélküli eszközök összehangolt csapatmunkájának továbbfejlesztése. Senki sem hiszi, hogy egyetlen pilóta sem fog ezek után repülőbe szállni. Lehetnek olyan akciók, ahol egy pilótás repülőgép egy csapat automata drónt irányít, a nagyobb hatékonyság érdekében. Illetve olyan projektek is vannak, amiben egy nagyobb repülőgép sok kisebb automata légijárművet hordoz és juttat a célterülethez. Nagy előre lépések vannak a levegőben történő újratankolás területén is.

Sea Hunter
Sea Huntar Az Amerikai Haditengerészet Fejlesztése / Wikipedia

A másik nagy fókusz pedig, a szárazföldi útvonalakon történő utánpótlás- és ellátmány biztosítása automata járművekkel.

The Verge: Mit gondol, mi lehet a legnagyobb rizikója ezeknek a rendszereknek?

A kommunikáció. Egy pilóta nélküli rendszer, amelyre nem látunk rá, nagyon sebezhető is tud lenni. Biztosnak kell lennünk abban, hogy a kommunikációs rendszer biztonságos.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.