A brit énekesnőt egy kevésbé ismert zenekar vádolta meg azzal, hogy ellopta az egyik dalukat.

Dua Lipa, koszovói albán származású brit énekesnő – aki az idei Brit Awardson is bezsebelt egy díjat – napjaink egyik legismertebb előadója. Legújabb albuma, a Future Nostalgia már 2020-ban megjelent, a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani a turnét, ami végül február 9-én startolt el Miamiban.

Az énekesnő karrierjének sikeressége ellenére most súlyos vádakkal kell szembefordulnia. Egy zenekar, az Artikal Sound System ugyanis azt állítja, Dua Lipa csapata ellopta egy 2017-ben megjelent daluk, a Live Your Life fülbemászó dallamát, majd felhasználta az énekesnő Levitating slágeréhez.

A TMZ által megszerzett dokumentumok szerint az együttes szerzői jogok megsértésével vádolja Dua Lipát és csapatát, méghozzá azzal, hogy miután felfedezték dalukat, szimplán ellopták azt. A zenekar az énekesnő mellett egyébként a kiadóját, a Warner Recordsot is vádlottként nevezte meg, valamint követelik a Levitating című dalból befolyt bevételt és további kártérítést. Azonban azzal kapcsolatban nem szolgáltak semmilyen információval, miért gondolják úgy, hogy a dalt ellopták volna. Az együttes a bírósághoz fordult.

Bárkivel megeshet

Dua Lipa nem az első előadó, akit hasonlóval vádoltak. Két éve Ariana Grande egyik dala kapcsán merült fel ugyanez, hiszen egy énekes-dalszerző, Josh Stone azt állította, hogy az énekesnő ellopta a You Need It, I Got It című dalának refrénjét, és felhasználta 7 Rings című slágeréhez. Stone követelte az összes bevételt amit a dal kapcsán szerzett. 

Lady Gagának is hasonló történt, mivel egy Steve Ronsen nevű dalszerző, aki a SoundCloudon lett ismert, azt állította, hogy a sztár lemásolta a 2012-es, Almost című dalának dallamát, majd felhasználta a Bradley Cooperrel Shallow-hoz, ami Oscar-díjat is nyert. Az énekesnő jogi képviselői visszautasítottak minden vádat, mivel szerintük a két dal semennyire nem hasonlít egymásra.

Ed Sheerant pedig 20 millió dollárra perelte be két dalszerző, Martin Harrington és Thomas Leonard. Meg voltak győződve arról, hogy az énekes lemásolta az Amazing című dalukat – amit Matt Cardle énekelt fel –, majd megalkotta a Photograph című slágert. Hogy pontosan hogyan alakult az ügy, az nem derült még ki. 

Hazánkban is történtek már hasonló esetek,  például Kanye West és az Omega között.  Kanye WestNew Slaves című dalában az Omega Gyöngyhajú lányából használt fel hangmintát. Az ügy bíróság elé került, ám sikerült peren kívül megegyezniük, még azelőtt, mielőtt a rappernek tanúskodnia kellett volna. Bár Presser Gábor 2,5 millió dollárt követelt Westtől, amiért 85 másodpercet használt fel a dalból, ám végül csak 700 dollárt – jelenlegi árfolyamon körülbelül 238 ezer forintot – kapott jogdíjként.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet