Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjéért a legjobb rendezőnek járó díjat kapta Dublinban, Írország rangos nemzetközi filmfesztiválján.

Dublin Nemzetközi Filmfesztivál, az újabb mérföldkő

A járvány miatt idén online rendezték meg a Dublin Nemzetközi Filmfesztivál eseményeit és díjátadóját. A 12 napig tartó rendezvény felvonultatta a nemzetközi és az ír filmtermés javát, a díjazottakat a hétvégén hozták nyilvánosságra, adta hírül a Nemzeti Filmintézet. Bár Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmje végül nem került fel a nemzetközi filmek kategóriájában Oscar-díjra esélyes alkotások szűkített listájára, a Dublin Film Critics’ Circle, azaz az ír filmkritikusok zsűrije azonban a legjobb rendezés díját ítélte a romantikus drámáért.

Dublin Nemzetkozi Filmfesztivaj Dij
A Dublin Nemzetközi Filmfesztivál Díjai / Fotó: Dublin International Filmfestival

A valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilm továbbra is versenyben van a “függetlenek Oscar-díjaként” számon tartott Independent Spirit Awardért, amelynek nyertesét április végén jelentik be. Az NFI támogatásával készült alkotás több sikert aratott itthon és külföldön egyaránt, Varsótól Chicagóig díjazták a filmfesztiválok és január végén az amerikai bemutató alkalmával nagy lelkesedéssel fogadták az Egyesült Államok filmkritikusai.

Horvát Lili filmje nemzetközi vizeken hódít

Legutóbb az International Cinephile Society (ICS) válogatta be a legjobb 2020-as művészi teljesítmények közé. A 120 filmes szakembert tömörítő szervezet a legjobb eredeti filmzene díjával Keresztes Gábort tüntette ki. Európa-szerte, valamint Kanadában, Latin-Amerikában és Ausztráliában is látható lesz a közeljövőben Horvát Lili filmje, mivel az NFI már 20 forgalmazási területre értékesítette a magyar mozifilmet.

Horvát Lili alkotásában a Stork Natasa főszereplésével megformált Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen a férfival (Bodó Viktor). Ám Márta hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt. A romantikus dráma Csernátony Dóra, Miskolczi Péter és Horvát Lili produkciójában, a Poste Restante gyártásában készült, a film operatőre Maly Róbert volt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk