Egy ágy alól kerültek elő Duncan Grant brit festő elveszettnek hitt erotikus rajzai

Egy brit színházi tervező ágya alól kerültek elő Duncan Grant, az 1950-es évek egyik leghíresebb brit festőjének kétmillió fontot (785 millió forint) érő, kalandos sorsú erotikus rajzai.

Mindenki azt hitte, hogy a művek megsemmisültek

Darren Clarke, a festőművész egykori kelet-sussexi parasztházának, a ma már múzeumként működő Charlestonnak a munkatársa szerint a papírra készült 422 alkotás Duncan Grant szexuális fantáziájának Káma Szútrája. A nagyrészt szeretkező alakokat ábrázoló rajzok azonban valójában titokban cseréltek gazdát újra és újra az elmúlt évtizedekben – adta hírül a BBC.

duncan grant festmény
/ Fotó: DACS 2020

A portréiról és tájképeiről híres Grant a korabeli angol írókat, értelmiségieket, filozófusokat és művészeket tömörítő Bloomsbury Group tagja volt. Vanessa Bell-lel, Virginia Woolf testvérével volt közös gyermeke. Számtalan szeretője közé tartozott John Maynard Keynes közgazdász és a Lytton Strachey történész , aki az unokatestvére volt.

Grant 1885-ben született, hét hónappal azelőtt, hogy a brit parlament elfogadta a homoszexualitást kriminalizáló törvényt.

Mindegyik rajz az 1940-es és 1950-es években készült, amikor a homoszexualitás még mindig illegális volt. Grant tisztában volt vele, hogy milyen veszélyt jelenthetnek ezek a művek. 1959-ben egy barátjának, a szintén művész Edward Le Basnak adta őket egy dossziéban, amelyen a “nagyon bizalmas rajzok” felirat szerepelt. Amikor Le Bas meghalt 1966-ban, széles körben úgy vélték, hogy a képeket megsemmisítették, talán elégették őket a tartalmuk miatt.

Hagyatékrongálás vagy Duncan Grant hírnevének védelme?

Darren Clarke elmondása alapján az ilyen típusú alkotások nagy részének az sorsa, hogy a rokonok elpusztítják, hogy megóvják az elhunytat vagy a család egészének hírnevét.
Duncan Grant rajzai azonban nem semmisültek meg, és 11 évvel ezelőtt Norman Coates színházi tervezőhöz kerültek, aki az ágya alatt őrizte és néha megmutatta őket a barátainak.

A tehetség szexi: erotikus művészek az Instagramon

Az izgató mivoltán túl a jó erotikus művészet nagy hatású, szex-pozitív, társadalmi vonatkozású megállapításokat tehet. erotikus művészek instagram

Mostanra azonban úgy érezte, itt az ideje, hogy a képek a nagyközönség elé kerüljenek, ezért felajánlotta őket a Charleston-gyűjtemény számára. A festő 1978-ban hunyt el, 93 évesen. Charleston jelenleg zárva van a koronavírus-járvány miatt. A múzeum nem fogja eladni a képeket, amelyek értékét 2 millió fontra becsülik. Reményeik szerint az alkotások segíteni fogják a jövő héten induló adománygyűjtő kampányt, amellyel az újranyitáshoz szeretnének pénzt szerezni.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból