Az Ébredj, Európa! Álljunk ki a demokráciáért! jelmondattal meghirdetett felvonulás résztvevői az októberben leváltott katalán kormány melletti támogatásukat fejezik ki.

Carles Puigdemont menesztett elnök és volt kabinetjének négy tagja október vége óta Brüsszelben tartózkodik.

Nemrég hírt is adtunk róla, hogy sajtóértekezletén Puigdemont azt hangoztatta, jobban örült volna, ha nem vonják vissza az elfogatóparancsot, és a belga hatóságok véleményt mondhatnak az ügyben. Hozzátette, volt kabinetjének tagjaival egyelőre Belgiumban fognak maradni, mivel még nem tudják, hogy szabadon mozoghatnak-e az Európai Unión belül.

Amikor idejöttünk, úgy terveztük, hogy hazamegyünk, amilyen hamar csak lehet, de lehetséges már ez? Meg kell tudnunk a választ

– fogalmazott.

A demonstrációt szervező katalán függetlenségpárti csoportok előzőleg közölték, hogy nagyjából 16-17 ezer embert várnak az északkelet-spanyolországi tartományból, akiknek a többsége autóval érkezik, de ezrek jönnek busszal, repülőgéppel és vonattal is.

Sajtójelentések szerint a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) és az Ómnium Cultural nevű civil szervezetek öt repülőgéppel és buszok tucatjaival szállították az Ébredj, Európa! Álljunk ki a demokráciáért! kezdeményezés tüntetőit Belgiumba, és még a brüsszeli repülőtérről is különbuszokat indítottak a tüntetés helyszínére.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk