Az INews szerint Ed Sheeran zenész tavaly kevesebbet keresett, mint a Starbucks vagy az Amazon, mégis jóval többet fizetett be adóként.

A brit zenész körülbelül kétmilliárd forintnyi fontot fizetett be adóként, miközben az Amazon csak 1,6 milliárdot, a kávécég pedig csak 1,2 milliárdot.

Ez azért meglepő, mert tavaly az Amazon kétmilliárd brit fontnyi profitot termelt, miközben a zenész csak 27 milliónyit. Tehát úgyis több adót fizetett, hogy tizedannyi pénzt csinált. 

Ed Sheeran a Glastonbury Fesztiválon / Fotó: A zenész hivatalos Facebook-oldala

Nagy-Britannia adórendszerét sok kritika éri, mert Írországhoz hasonlóan komoly kedvezményeket biztosít a nagy cégeknek.

Starbucks, a századunk Lucifere – a kávézás két útja

Kávézás jövője, kávézás története, kávézás művészete. Nem találtuk ki a spanyolviaszt, ha azt mondjuk, a kávé a napi rutinunk része. Fun fact, bár egyértelműen hat, hogy a második legnépszerűbb ital a világon, csak a víz előzi meg és a legelfogadottabb hatóanyag-tartalmú szerként van jelen.

A nagy cégeket pedig azért szokták kritizálni, mert olyan átláthatatlan a felépítésük, hogy kitalálni is nehéz, mennyit kellene adózniuk.

Pető Péter, a 24.hu főszerkesztő-helyettese sem hagyta szó nélkül. 

amikor a profitot miniadó mellett kitoló multik kevesebb adót fizetnek, mint sheeran, elárulják a közösséget, amelyik fenntartja őket. mert csak adóból lehet egészségügyet, oktatást, hajléktalanellátást, végsősoron országot csinálni. szóval jó tudniuk a briteknek: sheeran-koncertre jegyet venni demokratikus választás, a starbucksban kávézni meg mészároslőrincség

– írja Facebook-posztjában.

Pető Péter

hír: ed sheeran több adót fizetett tavaly britanniában, mint a starbucks és az amazon. úgy, hogy a komplett bevétele kisebb volt, mint a műanyagpohárba locsolt kávé kultúráját építő cég profitja….

Ed Sheeran egyébként majd a magyar koncertjével is adózhat, hiszen jövőre a Sziget Fesztiválon is fellép. De azért ebből majd csorgatni is kell perköltségre is, hiszen dallopáson is kapták – legalábbis ezzel vádolják.

Hirdetés