A J. K. Rowling által teremtett univerzum két legendás főszereplőjét alakító színész sem ért egyet az írónő transzellenes gondolataival. Daniel Radcliffe után Eddie Redmayne is kifejtette véleményét a transzneműség kérdésében.

Ki is tekinthető nőnek – egy transzellenes vélemény alapján?

J. K. Rowling kijelentései olyan erősek voltak, hogy a jelenleg mindent uraló Black Lives Matter-témát is áttörték, és immár a második hírességet sarkallták virtuális párbeszédre.

J K Rowling Eddie Redmayne Vita Transnemuseg
J. K. Rowling És Eddie Redmayne / Fotó: Afp / Getty Images

Daniel Radcliffe, a Harry Potter-franchise főszereplője után J. K. Rowling egy másik regényének, a Legendás állatok és megfigyelésük-szériának sztárja, Eddie Redmayne is beszállt az írónő transzellenes Twitter-bejegyzései kapcsán kialakult vitába. Rowling múlt vasárnap tett közzé néhány bejegyzést a Twitteren arról, miszerint a társadalmi nemek érvénytelenítik a biológiai nemeket.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A transzgender emberek identitásának elismerése megkerülhetetlen. Jópár éve folyamatosan képzem magam a témában. A szemünk előtt játszódik a folyamat[/perfectpullquote]

– nyilatkozta a Variety-nek Redmayne.

J. K. Rowling, a Queen és tucatnyi angol komikus harcol a koronavírus-járvány károsultjaiért

Rowling egymillió fontot (402 millió forint) adományozott azoknak a karitatív szervezeteknek, amelyek a járvány miatt legnehezebb helyzetbe került embereken segítenek. Az összeg fele a Crisis nevű szervezeté, amely hajléktalanokat segít, a másik fele a Refuge-é, ők a kapcsolati erőszak áldozatainak nyújtanak menedéket – írta a hírportálja.

„Olyan emberként, aki mind J. K. Rowlinggal, mind transzgender emberekkel is dolgozott már, világossá kívánom tenni az álláspontomat. Nem értek egyet Jo a transzneműségről írt bejegyzéseivel. A transz nők is nők, a transz férfiak is férfiak, és a nem bináris identitások is valódiak. Sosem szólnék az ő nevükben, de tudom, hogy a transz barátaimnak és kollégáimnak már nagyon elegük van abból, hogy állandóan megkérdőjelezik az identitásukat, ami sokszor erőszakhoz és zaklatáshoz vezet. Szeretnék végre nyugodtan élni az életüket, és ideje, hogy ezt lehetővé tegyük számukra” – fogalmazott a sztár Rowling gondolataira reagálva.

„Amennyiben a biológiai nem nem létezik, akkor nem beszélhetünk egyneműek közötti vonzalomról sem. Ha a biológiai nem nem létezik, akkor az egész világon a nők által megélt valóság nem létezik. Ismerem és szeretem a transz embereket, de a biológiai nem fogalmának elvetése azt is jelenti, hogy sokak nem lesznek képesek érdemben megnyilvánulni az életükről. Az igazság kimondása nem jelent gyűlöletet. Az, hogy a hozzám hasonló nők, akik évtizedek óta együttérzünk a transzokkal, mert ők is ugyanolyan kiszolgáltatottak a férfiak okozta erőszaknak, és akik úgy véljük, hogy a biológiai nemek igenis léteznek és következményeik vannak, „utáljuk” a transz embereket, egyszerűen baromság” – írta Rowling.

Transzneműek témájában is hallgassunk a szakértőkre

A GLAAD és egyéb meleg szervezetek és aktivisták a sorozat rajongóival együtt kifogásolták az írónő meglátását és megjegyezték, hogy tagadják a transzneműség megéléseinek következményeit.

Nem az én testem: Transzneműség a filmvásznon / ContextUs

Az elmúlt években számos, a transzneműség témáját feldolgozó film látott napvilágot. Úgy látszik, ahhoz még mindig nem elég, hogy bátrabban nyúljanak egy-egy ilyen történethez. Öt olyan filmet mutatunk, amelyek valamiért kiemelkednek a többi, hasonló alkotás közül. Mindegyik más-más szemszögből dolgozza fel

Redmayne Göthe Salmander szerepe mellett egy Oscar-jelölést is begyűjtött A dán lányban nyújtott teljesítményéért. Lili Elbét, a transz nőt játszotta, aki az 1930-as években az elsők között volt, aki nemi helyreállító műtéten esett át.

Korábban Daniel Radcliffe, a Harry Potter-sorozat sztárja bírálta Rowling transzellenes véleményét egy hosszabb cikkben, amelyet a Trevor Project, az LGBTQ közösség krízisprevenciós szervezetének honlapján publikált. Hangsúlyozta, hogy a transzgender és nem bináris identitású fiatalok közel 80%-át éri nemisége miatt diszkrimináció.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A transzgender nők is nők. Minden egyéb ezzel ellentétes állítás semmibe veszi a transzok identitását és méltóságát, valamint szembemegy minden egészségügyi szervezet ajánlásával, akik messze több szakértelemmel rendelkeznek a témában, mint Jo vagy én[/perfectpullquote]

– jelentette ki Radcliffe.

Rowling, mielőtt belebonyolódott volna az interneten a transz-témába, elárulta a rajongóknak, milyen helyszíneken írta a Harry Pottert. Nem sokkal utána elkezdte online publikálni új folytatásos történetét, az Ickabogot, amelyből már több mint 20 fejezetet közzé tett.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk