Eddig nem látott Jeff Koons-műveket ismerhetünk meg!

Lehet őt szeretni vagy kárhoztatni, de Jeff Koons megkerülhetetlen alakja a kortárs képzőművészetnek. Ezt így gondolják az Egyesült Királyságban is, ahol 2019 tavaszán eddig soha nem látott Koons-művekből rendeznek kiállítást.

Múlt pénteken az oxfordi Ashmolean Museum bejelentette, hogy nagy retrospektív kiállítás nyílik az amerikai művész alkotásaiból. A kurátor maga Jeff Koons, Norman Rosenthal vendégkurátorral együtt.

A kiállításon Koons 17 munkája lesz látható, ebből 14 olyan, amelyet az Egyesült Királyságban még nem mutattak be. A közönség megtekintheti majd az amerikai művész legnépszerűbb alkotásait is, így a Rabbitot (1986), az Antiquity festményeket (2009–) és legfrissebb művét, a Gazing Ball sorozatot (2012–).

Kevés nála megosztóbb művész létezik. Munkáiról vagy a legnagyobb tisztelettel írnak, vagy enyhén szólva is ellentmondásos kritikákat kap.

Jeff Koons Chicagóban és Baltimore-ban tanult festészetet. Az 1980-as években a Wall Streeten is dolgozott: befektetési alapokat és részvényeket értékesített. Művészi karrierje a ’80-as évek közepén indult be. Azóta Koons felfedezte a “késztermékeket” és az “eltulajdonított” alkotásokat. Nemrégiben pedig a régi nagy mesterek festményeinek és szobrainak saját verzióit “gyártja újra”.

Alkotásai csillagászati összegekért kelnek el. Jenny Saville önarcképe kapcsán írtunk arról, hogy Jeff Koons léggömb kutyája (Ballon Dog) 2013-ban 36,8 millió fontért talált gazdára.

Magyar vonatkozása is van életének: Koons az 1990-es évek elején Cicciolina férje volt.

A sajtótájékoztatón Norman Rosenthal így fogalmazott:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Jeff Koons a munkáival gyermekkorunk emlékeivel és “tanult” kulturális tapasztalatainkkal játszik, amikor összekapcsolja a magas és alacsony kultúrát. Miközben arra invitál, hogy kérdőjelezzük meg a különbségtevést, ha egy műalkotásra és ha önmagunkra pillantunk.   [/perfectpullquote]

A kiállítás helyszínválasztásáról Rosenthal azt mondta, hogy Oxford “az egyetemi világ szíve”. Jeff Koons egyetértően kijelentette: “Nem tudnék ennél jobb helyszínt elképzelni a ma művészetéről szóló párbeszédhez”.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból