Kocsis Ágnes (Friss levegő, Pál Adrienn) filmje egy tökéletes elzártságban élő nőt mutat be, aki mindenre allergiás. Csak az orvosokkal és öccsével érintkezik. Egy pszichológus igyekszik kideríteni, hogy betegsége valós, vagy csak a nő képzeletének szüleménye.

Pusztuló Föld, pusztuló kapcsolatok

A magyar-román koprodukcióban készült Éden a 49. Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon került bemutatásra. Hazai sci-fit (Pálfi György: Az Úr hangja) legutoljára 2018-ban láthattunk.

Kocsis Ágnes filmje egy humorral átszőtt szerelmi történet, ami a magány témáját járja körül. A rendező szerint az Éden fő kérdése az, vajon mennyire sínylik meg az emberi kapcsolatok élővilágunk pusztulását?

Eden Filmalap Kocsis Agnes
Éden / Fotó: Birtalan Zsolt / Budapest Film

Éva, a főhős a légszennyezésre, rádióhullámokra és elektromos mezőre egyaránt érzékeny. Betegsége miatt teljes izoláltságban él. Őt Lana Barić horvát színésznő formálja meg. Daan Stuyven belga zenész egy vele foglalkozni kezdő pszichológust alakít.

A Balázs Béla-díjas Kocsis Ágnes első játékfilmje, a Friss levegő 80 nemzetközi fesztivál programjába került bele. 14 díjat nyert el. A vírus című rövidfilmje ugyanekkor harmadik helyezett lett a cannes-i fesztivál egyik szekciójában. 2010-ben a Pál Adrienn című második játékfilmje a FIPRESCI filmkritikus szövetség díját zsebelte be, amit 20 további fesztiválsiker követett.

Mesélő képek

A vizualitásért Tóth Widamon Máté operatőr felel. A film látványvilágáról Kocsis is nyilatkozott.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Olyan filmeket szeretek csinálni, ahol a képek nem csak dokumentálják, leírják a történetet, hanem ahol a beállításoknak maguknak olyan erős érzelmi hatása van, esetleg olyan szimbolikája, ami alakítja a történetet, és képes lelkiállapotokat, érzéseket megjeleníteni [/perfectpullquote]

– mondta a rendező.

ÉDEN előzetes

Kocsis Ágnes új filmje, 2020 tavaszán érkezik a mozikba! Egy film arról, hogy az emberiségnek már nincs hová menekülnie saját maga elől. Éva allergiás a kémi…

A filmet várhatóan 2020 tavaszán láthatják a magyar nézők.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk