A veszélyes, szúnyogok által terjesztett EEE vírus súlyos idegrendszeri tüneteket okoz az emberben.

Eddig kevés esetet regisztráltak

A koronavírus-járvány megfékezésére már tesztelik a vakcinákat, de a Covid-19 csak egy a sok járvány közül, amellyel az emberiségnek szembe kellett már néznie. Amerikában felbukkant egy új vírus, amit a kutatók jobbnak látnak szemmel tartani.

Az eastern equine encephalitis (EEE) egy lovakat megbetegítő vírusos agyvelőgyulladás, a veszélyes betegséget szúnyogok terjesztik, írja a Futurism. A vírus elsősorban lovakra veszélyes, számukra létezik védőoltás is, de nincs specifikus gyógymód vagy az emberek számára megfelelő vakcina.

Eee Megbetegedes
A Lovak Számára Már Létezik Vakcina / Fotó: Kevin Thomson

Szerencsére a fertőzés nagyon ritka. 1938-ban történt az első emberi megbetegedés, azóta csupán kevesebb mint száz esetet regisztráltak Amerikában. 2019-ben például 38 emberi fertőzést jelentettek, amelyből 15 volt halálos kimenetelű. Az esetek 95%-ban egy EEE-t hordozó szúnyog csípése nem okoz betegséget. A számadatokból látható, hogy az új megbetegedés nagyban különbözik a pandémiává dagadt koronavírustól. Hiszen csak Amerikában két millió esetet regisztráltak, és naponta több mint ezer ember vesztette életét Covid-19-fertőzés következtében.

A globális felmelegedés kedvez az EEE vírus terjedésének

Azonban az EEE-vírus fertőzés roppant veszélyes, hiszen a halálozási arány 1:3, a Nemzeti Környezet-egészségügyi Szervezet szerint. Azoknak, akik túlélik a vírus okozta betegséget, súlyos idegrendszeri károsodásokkal kell szembenézniük. A tudósok attól tartanak, hogy a globális felmelegedés következtében elszaporodó szúnyogok idővel kedvezhetnek a betegséget okozó vírus terjedésének. Fontos tehát, hogy az új vírust folyamatosan szemmel tartsák a kutatók.

A világ nagy részére “rászabadíthatja” a betegségterjesztő szúnyogokat a globális felmelegedés

“A klímaváltozás jelenti a legnagyobb és legátfogóbb fenyegetést a globális egészségbiztonságra” – mondta Colin J. Carlson, a washingtoni Georgetown Egyetem doktorandusza, a PLOS Neglected Tropical Diseases című tudományos folyóiratban publikált tanulmány társszerzője. Hozzátette: “a szúnyogok csupán a probléma egy részét képezik, ám a 2015-ben, Brazíliában kirobbant zikajárvány után, komolyan aggódunk, hogy mire számíthatunk a jövőben”.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a kockázatokra anélkül, hogy szenzációhajhász lenne az óvaintésünk. De vannak olyan emberek, akik annyira félnek az EEE-től, hogy elfelejtik, más dolgok is zajlanak a világunkban” – figyelmeztet Catherine Brown epidemiológus.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.