Újabb halálos vírus bukkant fel az Egyesült Államokban

A veszélyes, szúnyogok által terjesztett EEE vírus súlyos idegrendszeri tüneteket okoz az emberben.

Eddig kevés esetet regisztráltak

A koronavírus-járvány megfékezésére már tesztelik a vakcinákat, de a Covid-19 csak egy a sok járvány közül, amellyel az emberiségnek szembe kellett már néznie. Amerikában felbukkant egy új vírus, amit a kutatók jobbnak látnak szemmel tartani.

Az eastern equine encephalitis (EEE) egy lovakat megbetegítő vírusos agyvelőgyulladás, a veszélyes betegséget szúnyogok terjesztik, írja a Futurism. A vírus elsősorban lovakra veszélyes, számukra létezik védőoltás is, de nincs specifikus gyógymód vagy az emberek számára megfelelő vakcina.

eee megbetegedes
A lovak számára már létezik vakcina / Fotó: Kevin Thomson

Szerencsére a fertőzés nagyon ritka. 1938-ban történt az első emberi megbetegedés, azóta csupán kevesebb mint száz esetet regisztráltak Amerikában. 2019-ben például 38 emberi fertőzést jelentettek, amelyből 15 volt halálos kimenetelű. Az esetek 95%-ban egy EEE-t hordozó szúnyog csípése nem okoz betegséget. A számadatokból látható, hogy az új megbetegedés nagyban különbözik a pandémiává dagadt koronavírustól. Hiszen csak Amerikában két millió esetet regisztráltak, és naponta több mint ezer ember vesztette életét Covid-19-fertőzés következtében.

A globális felmelegedés kedvez az EEE vírus terjedésének

Azonban az EEE-vírus fertőzés roppant veszélyes, hiszen a halálozási arány 1:3, a Nemzeti Környezet-egészségügyi Szervezet szerint. Azoknak, akik túlélik a vírus okozta betegséget, súlyos idegrendszeri károsodásokkal kell szembenézniük. A tudósok attól tartanak, hogy a globális felmelegedés következtében elszaporodó szúnyogok idővel kedvezhetnek a betegséget okozó vírus terjedésének. Fontos tehát, hogy az új vírust folyamatosan szemmel tartsák a kutatók.

A világ nagy részére “rászabadíthatja” a betegségterjesztő szúnyogokat a globális felmelegedés

“A klímaváltozás jelenti a legnagyobb és legátfogóbb fenyegetést a globális egészségbiztonságra” – mondta Colin J. Carlson, a washingtoni Georgetown Egyetem doktorandusza, a PLOS Neglected Tropical Diseases című tudományos folyóiratban publikált tanulmány társszerzője. Hozzátette: “a szúnyogok csupán a probléma egy részét képezik, ám a 2015-ben, Brazíliában kirobbant zikajárvány után, komolyan aggódunk, hogy mire számíthatunk a jövőben”.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a kockázatokra anélkül, hogy szenzációhajhász lenne az óvaintésünk. De vannak olyan emberek, akik annyira félnek az EEE-től, hogy elfelejtik, más dolgok is zajlanak a világunkban” – figyelmeztet Catherine Brown epidemiológus.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból