Egy tudóscsoportnak sikerült teljesen integrálódott humán sejtekkel rendelkező egérember-hibridet létrehoznia.

Áttörést hozhat a szervpótlás területén

Az állatkísérletek fontosak az orvostudomány fejlődése szempontjából, Kínában klónozott majmok segítségével kutatják az alvászavart. A legújabb áttörést az egérbe ültetett emberi sejtek hozhatják, írja a Futurism tudományos szakportál.

Az orvosok reményei szerint a kimérák (olyan egyedek, amelyek több állatfaj sejtjeiből épülnek fel) elősegíthetik majd azokat a kísérleteket, amely az emberi szervtenyésztésre és további orvosi megoldásokra irányulnak. Így a szervátültetésre váró embereknek is segíthetnek ezek az új egyedek. Igaz, ezekre az eljárásokra még várni kell, de a kísérletek segíthetnek a jövőbeli módszerek kidolgozásában.

Egér Hibrid
A Kép Illusztráció / Fotó: Patricia Piccinini Szobrászművész Surrogate (Pótlék) Című Alkotása

Az emberi őssejteket nehéz integrálni más állati sejtekkel, mert a különböző fajok sejtjeinek eltérő a fejlődési üteme. Egy olyan eljárás segítségével sikerült az egér kimérákat létrehozni, amely az emberi sejtek „óráját visszaállítja” a biológia fejlettségük egy korábbi állapotába.

Kevés volt a beépült emberi sejt

Az eljárás ellenére is az eredmények korlátozottak. A legjobban sikerült hibrid egérembriókban csak négy százaléknyi volt az emberi sejtszám. Az emberi sejtek szétterjedtek és beépültek olyan szervekbe, mint a szív és a máj, de a legtöbb vörösvértesté alakult.

Sick Travel GIF by MOOT – Find & Share on GIPHY

MOOT celebrates those who dare to take the road less travelled. Those who think innovative thoughts. Those who take us forward.

A humán sejtek egyike sem alakult spermiummá vagy petesejtté, ez azt jelenti, hogy ha az egereket később megtermékenyítették volna, akkor teljesen normális utódjaik születtek volna. A kísérletben viszont a az emberegér-hibrid embriókat 17 napos fejlettségi korukban megsemmisítették.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet