Egy tudóscsoportnak sikerült teljesen integrálódott humán sejtekkel rendelkező egérember-hibridet létrehoznia.

Áttörést hozhat a szervpótlás területén

Az állatkísérletek fontosak az orvostudomány fejlődése szempontjából, Kínában klónozott majmok segítségével kutatják az alvászavart. A legújabb áttörést az egérbe ültetett emberi sejtek hozhatják, írja a Futurism tudományos szakportál.

Az orvosok reményei szerint a kimérák (olyan egyedek, amelyek több állatfaj sejtjeiből épülnek fel) elősegíthetik majd azokat a kísérleteket, amely az emberi szervtenyésztésre és további orvosi megoldásokra irányulnak. Így a szervátültetésre váró embereknek is segíthetnek ezek az új egyedek. Igaz, ezekre az eljárásokra még várni kell, de a kísérletek segíthetnek a jövőbeli módszerek kidolgozásában.

Egér Hibrid
A Kép Illusztráció / Fotó: Patricia Piccinini Szobrászművész Surrogate (Pótlék) Című Alkotása

Az emberi őssejteket nehéz integrálni más állati sejtekkel, mert a különböző fajok sejtjeinek eltérő a fejlődési üteme. Egy olyan eljárás segítségével sikerült az egér kimérákat létrehozni, amely az emberi sejtek „óráját visszaállítja” a biológia fejlettségük egy korábbi állapotába.

Kevés volt a beépült emberi sejt

Az eljárás ellenére is az eredmények korlátozottak. A legjobban sikerült hibrid egérembriókban csak négy százaléknyi volt az emberi sejtszám. Az emberi sejtek szétterjedtek és beépültek olyan szervekbe, mint a szív és a máj, de a legtöbb vörösvértesté alakult.

Sick Travel GIF by MOOT – Find & Share on GIPHY

MOOT celebrates those who dare to take the road less travelled. Those who think innovative thoughts. Those who take us forward.

A humán sejtek egyike sem alakult spermiummá vagy petesejtté, ez azt jelenti, hogy ha az egereket később megtermékenyítették volna, akkor teljesen normális utódjaik születtek volna. A kísérletben viszont a az emberegér-hibrid embriókat 17 napos fejlettségi korukban megsemmisítették.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.