A tested egyértelmű jeleket ad, ha valami nincs rendben.
Amikor egészségünket elhanyagoljuk, testünk különböző módokon jelzi, hogy valami nincs rendben, és ideje cselekedni, ha el akarjuk kerülni a komolyabb problémákat. Csak meg kell értenünk ezeket a jeleket, hogy még idejében léphessünk.

Viszkető kiütések

Ha nem tudsz szabadulni a viszketéstől, és kiütéseket is észrevettél magadon, lehetséges, hogy a gluténra vagy érzékeny. Ezt egy egyszerű teszttel kiderítheted az orvosod segítségével! Ha a teszt pozitív lesz, az egyetlen megoldást a gluténmentes étrend jelenti.

80 cm-nél szélesebb csípő

Ha észreveszed, hogy átlépte a csípőméreted ezt a bűvös határt, menj el orvosi ellenőrzésre, hogy kiderüljön, minden rendben van-e az egészségeddel. Ez ugyanis a cukorbetegség és a metabolikus szindróma egyik tünete is lehet. Ha emellett még állandó fáradékonyságot, gyengülő koncentrációt és gyakori vizelési ingert is tapasztalsz, ne halogasd az orvos felkeresését!

Sárga foltok a szem környékén

A xanthelasma akkor alakul ki, amikor a bőr alatt zsír halmozódik fel. Ez lehet a magas koleszterinszint jele is, ami nagyban megnöveli a szívbetegség kockázatát. Ugyanakkor jelezhet érszűkületet is, ami szívrohamig is fajulhat.

Kapcsolódó cikk

Sötét karikák a szem alatt

Nem, nem csak a kialvatlanság miatt lehet karikás a szemed. Ha időben lefekszel és eleget pihensz, a sötét foltok mégsem tűnnek el, lehet, hogy allergiás vagy, vagy még rosszabb esetben a veséd működésében vannak problémák.

Viszkető lábfej

A lábfejen nem magától viszket a bőr, hanem attól, hogy gomba fertőzte meg. Mielőbb tégy ellene, hiszen súlyosabb mértéket is ölthet durva bőrhámlással és kiütésekkel.

Berepedezés a szájszegletben

Ez a tünet nem csupán fájdalmas, de egyértelmű jele a B-vitamin és a vas hiányának. Krémekkel magát a berepedezett bőrt kezelheted, de hogy végleg felszámold a problémát, fogyassz tojást, zöld leveles zöldségeket és vörös húst.

Elvékonyodó hajszálak

Vashiány és pajzsmirigy működési rendellenesség is állhat ennek a tünetnek a hátterében. Hogy biztos legyél benne, hogy sem a vérszegénység, sem a pajzsmirigy működési zavara nem áll fenn, keresd fel orvosodat egy ellenőrzésre!

Töredező körmök

Azonkívül, hogy szépészeti probléma, a töredező körmök pikkelysömört, pajzsmirigy alulműködést és gombafertőzést is jelezhetnek.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült a Kuffer fordításában.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.