Ha egészséges ételeket választunk a szupermarketben, reméljük, hogy valami hasznosat vásárolhatunk magunknak és családunknak. De a kutatások azt mutatják, hogy még a leghétköznapibb ételek is veszélyesek lehetnek.

A Bright Side készített egy listát azokról az ételekről, amelyek károsíthatják a szervezetet.

Saláta

egeszsegtelen.etkezes.etelek.5
A Közérdekű Tudományos Központ tudósai az elmúlt 12 év statisztikáit elemezték. Azt próbálták kideríteni, hogy mely élelmiszerek okozták a legtöbb ételmérgezést. A saláta bizonyult az első számúnak. Tehát még ha a saláta jól be is van csomagolva és „fogyasztásra kész”, jobb, ha alaposan megmosod, mielőtt a tányérra teszed.

Csirke

egeszsegtelen.etkezes.etelek.4
Egy csepp nyers csirkehús levében elegendő Campylobacter baktérium van ahhoz, hogy megfertőzze az embert. Ez a baktérium lázat és gyomor-bélrendszeri problémákat okoz. A baktériumok nagyon gyorsan terjednek, amikor megmossuk a húst, mert a kezünkre, kötényünkre, pultunkra kerül. A biztonság kedvéért minimálisra kell csökkenteni a nyers csirkével való érintkezést, és a vágódeszkát és a késeket a többi edénytől távol kell mosni.

Tonhal

egeszsegtelen.etkezes.etelek.3
Ha a halat kiolvasztják és nem megfelelően tárolják, egy scombrotoxin nevű mérgező fehérje képződik. Egyfajta ételmérgezést okozhat, amely bőrkiütéshez, hányáshoz, gyomorfájáshoz, hasmenéshez, magas pulzusszámhoz és akár látásvesztéshez is vezethet. A tonhalat fel kell olvasztani anélkül, hogy a levegővel érintkezne. Vedd ki a fagyasztóból, és tedd a hűtőszekrény legalsó polcára anélkül, hogy kinyitnád a csomagolást.

Sajt

egeszsegtelen.etkezes.etelek.2
A sajtokban nincsenek mérgező vegyszerek, de a gyártás bármely szakaszában mérgezést okozó patogén mikroorganizmusok juthatnak be a sajtokba. Fennáll a brucellózis és a listeriózis elkapásának veszélye, ha beteg állatok nem pasztőrözött tejét használják fel az előállítás során. Éppen ezért csak olyan gyártóktól vásárolj sajtot, akiket ismersz és megbízol bennük.

Üdítő

egeszsegtelen.etkezes.etelek
Az elhízás és a májkárosodás mellett a másik ok, amiért abba kell hagyni az üdítőfogyasztást, az a csontokra gyakorolt ​​hatása. A szóda foszforsavat és koffeint is tartalmaz, ami a csont ásványi sűrűségének (BMD) csökkenéséhez és végül csontritkuláshoz vezethet.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

meghalt-karsai-daniel-halalanak-oka

Szívszorító: Meghalt Karsai Dániel

Egy ország rendült meg. Negyvenhét éves korában elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász. Halálának hírét szombaton este testvére, Karsai Péter jelentette be közösségi oldalán. Karsai Dániel majdnem