Ha egészséges ételeket választunk a szupermarketben, reméljük, hogy valami hasznosat vásárolhatunk magunknak és családunknak. De a kutatások azt mutatják, hogy még a leghétköznapibb ételek is veszélyesek lehetnek.
A Bright Side készített egy listát azokról az ételekről, amelyek károsíthatják a szervezetet.
Saláta
A Közérdekű Tudományos Központ tudósai az elmúlt 12 év statisztikáit elemezték. Azt próbálták kideríteni, hogy mely élelmiszerek okozták a legtöbb ételmérgezést. A saláta bizonyult az első számúnak. Tehát még ha a saláta jól be is van csomagolva és „fogyasztásra kész”, jobb, ha alaposan megmosod, mielőtt a tányérra teszed.
Csirke
Egy csepp nyers csirkehús levében elegendő Campylobacter baktérium van ahhoz, hogy megfertőzze az embert. Ez a baktérium lázat és gyomor-bélrendszeri problémákat okoz. A baktériumok nagyon gyorsan terjednek, amikor megmossuk a húst, mert a kezünkre, kötényünkre, pultunkra kerül. A biztonság kedvéért minimálisra kell csökkenteni a nyers csirkével való érintkezést, és a vágódeszkát és a késeket a többi edénytől távol kell mosni.
Tonhal
Ha a halat kiolvasztják és nem megfelelően tárolják, egy scombrotoxin nevű mérgező fehérje képződik. Egyfajta ételmérgezést okozhat, amely bőrkiütéshez, hányáshoz, gyomorfájáshoz, hasmenéshez, magas pulzusszámhoz és akár látásvesztéshez is vezethet. A tonhalat fel kell olvasztani anélkül, hogy a levegővel érintkezne. Vedd ki a fagyasztóból, és tedd a hűtőszekrény legalsó polcára anélkül, hogy kinyitnád a csomagolást.
Sajt
A sajtokban nincsenek mérgező vegyszerek, de a gyártás bármely szakaszában mérgezést okozó patogén mikroorganizmusok juthatnak be a sajtokba. Fennáll a brucellózis és a listeriózis elkapásának veszélye, ha beteg állatok nem pasztőrözött tejét használják fel az előállítás során. Éppen ezért csak olyan gyártóktól vásárolj sajtot, akiket ismersz és megbízol bennük.
Üdítő
Az elhízás és a májkárosodás mellett a másik ok, amiért abba kell hagyni az üdítőfogyasztást, az a csontokra gyakorolt hatása. A szóda foszforsavat és koffeint is tartalmaz, ami a csont ásványi sűrűségének (BMD) csökkenéséhez és végül csontritkuláshoz vezethet.
Kapcsolódó cikk
Egészséges szokások, amik valójában kockázatosak
Vannak olyan szokások, amiket egészségesnek hiszünk, de könnyen visszaüthetnek.