A Magyar Állami Operaház levéltárából eltulajdonított, 17. századi könyvritkaságok tértek vissza Magyarországra.

5 éve lopták el a levéltárból

Visszakerültek Magyarországra azok a 17. századi könyvritkaságok, amelyeket a Magyar Állami Operaház levéltárából tulajdonítottak el.

Menczer Tamás Operahaz
Menczer Tamás / Fotó: Szigetváry Zsolt

A könyvek visszakerülését Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára jelentette be Facebook-oldalán.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A KKM égisze alatt működő Londoni Magyar Kulturális Központtól és a brit operaművészeti központnak számító Royal Opera House-tól néhány utcányira, egy antikváriumból kerültek elő értékes, gazdagon illusztrált, bőrkötéses operatörténeti könyvek, amelyeket a Magyar Állami Operaház levéltárából 2015-ben tulajdonítottak el.

Nem ez az első eset, hogy a briteknél találták meg

Az antikvárium tulajdonosa az után vette fel a kapcsolatot a londoni rendőrség régiségekkel foglalkozó osztályával, miután látta a pecsétet könyvekben. A rendőrség később kapcsolatba lépett a hivatalos magyar szervekkel, a Nemzeti Nyomozó Irodával és a Fővárosi Főügyészséggel.

Az évszázad műkincs rablása történt a Drezdai Múzeumban

A szász uralkodók palotájának világhírű kincstárában keletkezett kár nagysága egyelőre nem ismert – közölte a Twitteren a szászországi tartományi rendőrség, hozzátéve, hogy mozgósították a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) helyszínelő szakértőit.

Ezt követően a könyvek a külügyminisztérium segítségével kerülhettek vissza Magyarországra, nem sokkal a határok lezárása előtt, rövidesen pedig visszajutnak majd az Operaház levéltárába.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az Erb-Huldigung; Effigies Ducum et Regum Hungariae, valamint Les Peuples de la Russie címet viselő kötetek piaci értéke mintegy 40 millió forint, eszmei értékük azonban felbecsülhetetlen[/perfectpullquote]

– mondta Menczer Tamás.

Ennyi volt? Elvehetik az Operaház beruházásait / ContextUs

Az országgyűlés törvényalkotási bizottsága egy kulturális törvénycsomag részeként nyújtotta be azt a javaslatot, miszerint a Magyar Állami Operaház felújítása, valamint az Eiffel Műhelyház és próbaközben felépítése a Liget-programot kezelő állami Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-hez kerülne egészen a munkálatok befejezéséig – írja a .

Nem ez az első eset, hogy Magyarországról eltulajdonított, értékes műtárgyak bukkannak fel Nagy-Britannia fővárosában, a nemrég hazatért Seuso-kincsek is először a londoni feketepiacon jelentek meg az 1980-as években.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk