Egy boldog otthonhoz mindössze ez az 5 dolog szükséges

Kutatások szerint az alábbi 5 tényezőt kell betartani ahhoz, hogy boldog legyen az otthonunk, aminek következtében mi is azok leszünk.

A környezetünk hatással van a kedvünkre, teljesítményünkre, de még a kreativitásunkra is. Nem véletlen, hogy komoly irodalma van annak, hogyan érdemes berendezni egy munkahelyet. A szakértők szerint azonban legalább ilyen fontos, hogy az otthonodat is boldog hellyé tedd, ehhez pedig az alábbiakra mindenképpen szükséged van.

Könyvek

otthoni könyvtár scaled
/ Fotó: Shutterstock

Lehet, hogy meglep, de a szakértők szerint egy boldog otthonban biztosan vannak könyvek is. Az olvasás lehetőségének megteremtése kulcsfontosságú, és sajnos a számítógépen, laptopon vagy telefonon olvasgatni nem ugyanazt a hatást eredményezi, mint papíron. A képernyő rezgése ugyanis állandó stimulációt jelent az agynak, ellenben a papírról való olvasás során egészen másként kezdenek mutatni az agyhullámok, lelassul a szívverés, megnyugszanak a gondolatok.

Nem mindennapi hobbit talált magának a fotós: elképesztően menő könyvtárakat kap lencse végre

Richard Silver sokat utazik. A világ körbe járása során pedig dokumentálja a legszebb könyvtárakat, amiket lát Pekingtől Bécsen keresztül Bostonig.

Nem véletlen, hogy ha olvasás után fekszel le, sokkal nyugodtabban és mélyebben alszol, mintha a telefonodat nyomogatod az ágyban.

Rend

rend scaled
/ Fotó: Shutterstock

Lehet, hogy ez most rossz hír, de attól még így van: a rendetlenség egy bizonyos ponton túl a hangulatodra is ki fog hatni.

A rengeteg körülötted lévő tárgy tulajdonképpen ugyanolyan hatást gyakorol a testedre, mintha állandó zajban lennél: elvonja a figyelmedet, zavar a pihenésben, kikapcsolódásban.

Amikor az otthonod tárolófelületeit alakítod ki, érdemes több zárt polcot is betervezni, mert így az apróságokat, papírokat, egyéb kis vackokat elrejthetsz a szemed elől, és sokkal rendezettebb, szellősebb lehet az összhatás, ez pedig nyugodtabb otthont, pihentetőbb környezetet, frissebb energiákat jelent.

Növények

növékeny lakásban
/ Fotó: Shutterstock

Ha eddig úgy érezted, kizárt, hogy te bármit életben tudj tartani egy cserépben, akkor ideje átgondolni ezt a dolgot.

Érdemes megpróbálkozni a növénytartással, mert a szobában lévő természetes zöld a vizsgálatok szerint csökkenti a vérnyomást, javítja a reakcióidőt, növeli az elégedettségérzést és olyan jó hatással van az általános közérzetedre, hogy egy tanulmány szerint még egy műtét után is gyorsabban felépül az, akinek élő növények vannak a közelében.

Ha kevés a fény, próbálkozz páfrányokkal, ha mindig elfelejted meglocsolni, válassz a pozsgások közül – a lényeg, hogy hozz egy kis zöldet az otthonodba!

Színek

színek az otthonban

A színeknek minden kétséget kizáróan hatása van a hangulatunkra, ezt számos vizsgálat igazolta már.

A pozitív gondolkodást és a jó kedvet minden árnyalat közül leginkább a sárga segíti elő, de azért óva intenénk attól, hogy egy egész szobát erre az intenzív színre fess!

A túl erős színek túl nagy felületen ugyanis nyomasztó hatást is kelthetnek, ilyen környezetben lehetetlen pihenni, lazítani.

Inkább a kiegészítőkön, kisebb felületeken jelenítsd meg a vidám színeket, így tényleg azt a hatást érheted el, amelyiket szeretnéd.

Természetes fény

természetes fény otthonban
/ Fotó: Shutterstock

A természetes fénynél jobb kedvjavító nincs is, ezt bizonyosan érzed te is, amikor a hosszú téli időszak után először kisüt a nap.

A sötét, fényszegény otthonokban hamarabb elfáradsz, rosszabb lesz a közérzeted, hajlamosabbá válhatsz a depresszióra.

Érdemes ezért könnyű függönyöket, lágy esésű anyagokat beszerezni, amik beengedik a fényt, ha pedig például az otthonod fekvése miatt nem tudsz elegendő természetes fényhez jutni, akkor válassz olyan világítást, ami meleg fényt ad, ez áll ugyanis legközelebb a természetes nappali fényhez.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból