Riikka Hyvönen új projektjét a zúzódások és véraláfutások ihlették, de főszerepet kapott a roller derbys lányok feneke is.

A művész annak reményében örökítette meg a görkoris lányok sérüléseit, hogy az emberek, csakúgy, mint ő, a szépséget fognak látni ezekben a kék-zöld-lila foltokban.

Kép címe: fifty-shades-of-purple
Kép címe: fifty-shades-of-purple

Az alkotások valahol a szobrászat és a festészet között járnak félúton, a maguk giccsbe hajló, kicsit talán túlzó valójukban.

Azért festettem a fenekeket, hogy megjelenítsem ezeket a pillanatnyi, múlandó jelzéseket, amik teljesen más fényben tűnnek fel a hétköznapokban, mint a roller derbysek körében.

– mondja Riikka a koncepciójának inspirációja kapcsán.

Kép címe: Ma Bum Bruise #derbykisses #rollerderbylovesme #derbygirl by Riikka Hyvönen
Kép címe: Ma Bum Bruise

A roller derbysek között a zúzódások inkább kitüntetésként szolgálnak, “csókoknak” hívják őket, és mivel a dicsőség jeleként kezelik, gyakran fotózzák és posztolják őket online.

– folytatta.

Kép címe: Roller Derby Kisses
Kép címe: Roller Derby Kisses

Úgy gondolom, ezek a képek tele vannak (mentális) erővel. Megmutatják, hogy a ‘korisok teste képes állni az ütéseket, felülkerekedni a fájdalmon és tovább játszani. Nyilvánvalóan teljes mértékben tárgyiasítom ezeket a nőket, de mindezt pontosan úgy teszem, ahogyan ők tárgyiasítják saját magukat: nekik a fenekük egy eszköz, amit büszkén hordoznak.

– nyilatkozta őszintén a weboldalán Hyvönen.

Kép címe: Oh Lord. Is That the One That Looks Suspiciously Like My Wheel?! God, I’m Sorry to Have Marked You So :( … Um, Think of It as a Love Bite? xx, 2015, Acrylic paint on leather and MDF, 72 x 110 x 7 cm

A művész a feminista közösségi szellemet a sport egyik lényeges jellemzőjeként ábrázolja. A művek címeit a lányok közösségi médián megosztott képei alatt megjelenő kommentek ihlették, mint például a fentebbi alkotást is:

Oh Lord. Is That the One That Looks Suspiciously Like My Wheel?! God, I’m Sorry To Have Marked You So 🙁 … Um, Think Of It As A Love Bite? xx (Te jó isten! Ez az, ami gyanúsan hasonlít az én kerekemre? Jesszus, sajnálom, hogy így megjelöltelek. 🙁 Gondolj rá úgy, mint a szeretet jelére? Puszi)

kép címe: Fresh Meat in Fishnets!
Kép címe: Fresh Meat in Fishnets!

Forrás: Riikka Hyvönen weboldala, ahol megtekinthető a teljes képsorozat. (ITT)

Kiemelt kép címe: OMG, UK Made in UK