Hogy lesz egy kertészmérnöknek készülő emberből fotográfus? Kivándorol a dániai Népfőiskolára, majd utána folyamatosan csak a fotózás, kiállítások veszik körül? Tóth Illéssel beszélgettünk, aki górcső alá vette a Facebook-függőséget, amelyet – valljuk be –, mindannyian tapasztaljuk.

ContextUs.hu: Úgy tudom, Dániában kezdtél el komolyabban foglalkozni a fotográfiával, annak alapjainak elsajátításával, 2013-ban. Három évvel ezelőtt 29 éves voltál. Mit csináltál ez előtt?

Sok mindent. Tanultam a Kertészetin, voltam Dániában, Franciaországban, dolgoztam több helyen. Kicsit kacifántosnak mondható az élettörténetem, azt hiszem.

ContextUs.hu: A Kertészeti Karon Kertészmérnök Bsc-n tanultál. Azt hiszem, némiképp távol áll a fotográfiától. Minek apropóján váltottál? Teljesen eltávolodtál mára az említett szaktól?

Igen, némiképp… (nevet) A fotóban több kreatív impulzus ér, jobban ki tudom vele fejezni önmagamat. Nagyjából eltávolodtam, igen. Bár a bor szeretete megmaradt.

ContextUs.hu: A Brandbjerg Folk Népfőiskolán tanultál fotós szakon. Húszas éveid végén nem volt furcsa ott tanulni? Egyáltalán: hogyan kerültél oda?

Felnőtt emberekkel tanultunk együtt, különböző korosztályokból. Szerintem nagyon izgalmas, életre szóló élmény volt. Egy kelet-európaiaknak szóló ösztöndíjjal kerültem ki az volt barátnőmmel együtt. A világ minden tájáról voltak ott fiatalok: Japánból, Venezuelából, Észtországból, Kanadából stb.

Kép Címe: Sziluett Egy Szőkén
Kép címe: Sziluett egy szőkén | FotóFalu 2014

ContextUs.hu: Egy évvel később máris betekintést nyerhettünk a műveidbe. Az Art Bázis adott otthont egy csoportos kiállításnak FotóFalu 2014 címen. Felkérés volt, s ennyit fejlődtél egy év alatt?

Voltam a FotóFaluban (alkotótábor és művésztelep – a szerk.) ebben az évben, és beválogatták a kiállításra az egyik fotómat. Hangulatos hely, és ki lehet próbálni egy csomó érdekes, archaikus technikát, mint pl. az ambrotípia, a cianotípia, a fotogram vagy a kollódium.

ContextUs.hu: Majd ezután jött a Platán Galériába szervezett, szintén csoportos kiállítás, melynek címe Árnyékok között. Itt nemcsak magyar, de spanyol képzőművészek is megmutatták alkotásaikat.

Így igaz. Sőt, lengyelek is. Jól is sikerült, érdekes volt ez a nemzetközi hangulat. Az Árnyékok között válogatás középpontjában az idő múlásának széleskörű ábrázolása áll, különböző fotótechnikákat felhasználva. Különböző emberekről és talált tárgyakról készített portrék, kiüresedett terek fotói voltak láthatóak, melyek mind a mulandóság martalékává válnak.

ContextUs.hu: A Szerencsejáték Zrt. által kiírt pályázatra beérkezett legjobb pályamunkákból szerveztek kiállítást a Karton Galériába, melynek címe Függőség. A te képeid is helyet kaptak. Mi volt a koncepció, aminek mentél elindultál a pályázaton?

A mobiltelefon-függőség mentén indultam el, azon belül is a Facebook-addikció érdekelt. Azért is, mert én is sok időt töltök mostanában ezen a közösségi oldalon, ami szerintem alapvetően hasznos, de csak mértékkel. Illetve fontos, hogy alaposan megszűrjük a felénk áramló információáradatot.

Kép Címe:
Kép címe: Hogyan célozzak

ContextUs.hu: Ez nagyon érdekes téma, amit sok film is feldolgozott valamiféleképpen. Sőt, a nyelvészeti szakirodalom is belevetette magát. Azonban azt mondják, s ezt érezzük is, hogy a közösségi médiában van a jövő. Hogyan tudnánk hidat képezni, hogy az addikció ne álljon fenn?

Mindenki úgy szűr, ahogy gondolja. Embere válogatja, hogy kinek mi az értékes információ. De a lényeg, hogy számunkra érdekes, hasznos és idegileg nem túlzottan megterhelő dolgokat lássunk nap mint nap. Engem pl. eléggé leterhel a túl sok politikai témájú poszt, mindig felidegesítem magam, és nem feltétlenül van erre szükségem. Ha érdekel, úgyis elolvasom máshol.

ContextUs.hu: És mi alapján legyen a szűrő?

Nem a posztok mennyisége számít, illetve úgy se fogom visszakeresni minden posztját egy adott embernek. Inkább a minőség a fontos. Alapvetően azt gondolom, hogy mindenki bátran osszon meg mindent, ami nem kifejezetten offenzív, maximum beállítom, hogy ne lássam a megosztásait az illetőnek.
Várjunk csak! Most nézem, hogy nincs ilyen funkció, pedig régebben mintha lett volna! Úgy látom, hogy most már csak arra van lehetőség, hogy töröljem a posztot vagy töröljem az ismerőseim közül a tagot. Pedig szerintem ez egy jó funkció volt, hiszen az, hogy valakinek a posztjai annyira nem érdekelnek, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem lehetünk ismerősök.

ContextUs.hu: Ha esetleg fennáll a függőség az egyénnél, akkor elképzelhetőnek tartod, hogy majd szakosodnak orvosok, létrejönnek intézmények egy közösségimédia-prevenció miatt?

Szerintem ez egy hasonló függőség, mint az alkohol vagy a drog. Szóval elképzelhetőnek tartom, hogy lesznek erre szakosodott pszichológusok, pszichoterapeuták. Sőt, valószínűnek tartom. Kérdés, hogy milyen megvonási tünetek jelentkezhetnek, és ezeket hogy lehet kezelni.

Tóth Illés

ContextUs.hu: Szintén 2014-ben már a Lengyel Intézetnek dolgoztál mint fotós. Hogyan kerültél oda?

Több hónapig dolgoztam a Lengyel Intézetnek, viszont csak alkalmanként.

A véletlen folytán ismerkedtem meg Tomasz Piars-szal egy kiállításmegnyitón, és így jutottunk el a közös munkáig. Érdekes, hogy a kamera mindkét oldalán megfordultam már. De azt hiszem,

az a jobb, amikor engem fotóznak, annak ellenére, hogy kicsit zavarba ejtő.

ContextUs.hu: Ám az Egyesült Királyságban, Yorkban is dolgoztál mint fotós. Júliustól augusztusig tartott az az időszak, ahol portrékat készítettél a táborban, tudhatjuk meg a weboldaladról. Milyen tábor volt ez, s pontosan kiket vettél lencsevégre?

Ez egy nyári gyerektábor volt egy nagyon elegáns angol iskolában, ahol sok gyerek megfordult a világ legkülönbözőbb pontjairól. Sok program és játék is volt. Jópofa volt.

ContextUs.hu: Sőt, Indiában is jártál. Hogyan és milyen indíttatásból repültél oda?

Kiállításom volt Indiában, az ottani Balassi Intézetben. Csak úgy rájuk írtam, hogy örülnék, ha lehetne kiállításom a Magyar víziók című sorozatból, és pozitív volt a válasz. Kérdezték, hogy milyen feltételekkel mennék bele, én pedig kértem egy retúr repülőjegyet, illetve szállást egy hétig Új-Delhiben. Nagyon jól sikerült az utazás, sokan voltak a megnyitón, és sok szép és izgalmas helyre eljutottam (Agra, Varanasi, Sarnath, Rishikesh). Nyilván sokat is fotóztam, ezekből megtekinthető pár kép a weboldalamon is.
Tóth Illés India
Kép címe: Üldögélők Varanasiban

ContextUs.hu: Nemrég a Fugában volt egy kiállításod, ahol elmosódott fotóidat reprezentáltad. Mesélj a koncepcióról bővebben, kérlek! Miért mozgat ez a műfaj?

A dinamika, a spontaneitás és a véletlen vonz. Berlinben, a biciklizés egyik fővárosában fogalmazódott meg bennem a Freeride fotósorozat ötlete. Berlinben szívesen ülnek az emberek biciklire, sokan választják a közlekedés e környezetkímélő – és nem utolsósorban egészséges – formáját. Adta magát az ötlet, hogy vegyek egy régimódi városi kerékpárt, és azzal rójam a német hipszterfőváros utcáit.

Már több éve kirajzolódtak bennem egy olyan projekt alapvonásai, melyek a spontán utcai fotózást célozzák meg. Akkor ezt úgy képzeltem el, hogy szimplán járom az utcákat, a

nyakamban lóg a fényképezőgép és kattintgatok anélkül, hogy belenéznék a keresőbe,

vagy komponálnék. Ez annyiban módosult, hogy a biciklin ülve csinálom ugyanezt. Ettől dinamikusabb és pörgősebb lesz az egész élmény, belemegy egy kis adrenalin is a képekbe.

ContextUs.hu: Oláh Norbert festőművésszel készítettünk egy interjút nemrég, amelyben a te képeidet használtuk fel. Milyen viszonyban vagytok?

Jó viszonyban vagyunk. Néha összefutunk és elbeszélgetünk. Utoljára pl. az Akváriumban találkoztunk. Érdekes embernek tartom. Készítettem egy fotósorozatot a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanuló hallgatókról, Norbi is szerepelt benne, mert megfogott valami a karakterében. Ezekből egyébként volt is egy kiállítás a MÜSZI-ben, Kortársak címmel.

Kép Címe: Logók A Facebookon
Kép címe: Logók a Facebookon

ContextUs.hu: Díjakkal is büszkélkedhetsz, hiszen az említett Függőség pályázat mellett elmondhatod, hogy a Nagy tavaszi fotópályázaton te kaptad a szakmai díjat a Mária Valéria híd című fotód miatt, valamint André Kertész fotópályázat különdíját is bezsebelted a Juhász Gábor nyugdíjas szerelő háza előtt című alkotásodért. Mit tart egy fotográfus, Tóth Illés a csúcsnak a szakmáján belül?

Nem tudom. Ha megnyerem az XY díjat. Vagy ha majd kiállíthatok az XY galériában. Illetve ha lesz egy biztos és viszonylag nagy rajongói köröm.

ContextUs.hu: Jó, de pontosítsuk azokat az ikszeket és ipszilonokat!

Örülnék, ha kijutnék külföldre is kiállításokkal, vagy megkapnám a Pécsi József, esetleg a Lucien Hervé ösztöndíjat.

ContextUs.hu: Kik hatottak rád?

Brassai (Halász Gyula), Henri Cartier-Bresson, William Eggleston, Joel Meyerowitz,

David Hockney, Friedrich Hundertwasser. De még mondhatnék egy pár nevet… (mosolyog)

Tóth Illés Freeride
Kép címe: People 4

ContextUs.hu: Mivel kísérletezel jelenleg?

Továbbra is a Freeride-dal. Úgy érzem, hogy még nem merítettem ki ezt a témát. Sok lehetőség van benne, mert szerintem tényleg érdekes dolgokat lehet belőle kihozni mind formai, mind színvilág szempontjából. Néha egészen absztrakt dolgokat kapok végeredményként, amit szeretek, szeretek elvonatkoztatni a valóságtól.

Az utóbbi időben picit belekóstoltam az írásba is, melyek közül fel is olvastam párat a FUGA megnyitón.

ContextUs.hu: Meg tudsz élni a kattintásokból jelenleg?

Mellékkeresetként számítok rá. Remélem, majd ez változni fog. De ha nem, abba se halok bele.

Tóth Illés képeit a weboldalán találod meg: ITT

Kiemelt fotó: A szerző Facebook-oldala.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.