Egy gigafesztivál transzneműknek Indiában, ami 18 napon át tart

Indiáról legutóbb negatív hírt voltunk kénytelenek megosztani. A Thomson Reuters Foundation legfrissebb elemezése szerint ugyanis az ázsiai ország lett az első a nők szempontjából a világ legveszélyesebb helyeinek listáján. Nyilván hatalmas országról beszélünk, mind a népesség számát, földrajzi kiterjedését tekintve, mind kulturális, vallási, nyelvi és művészeti értelemben.

Most India legnagyobb, transzneműeket ünneplő fesztiválját mutatjuk be, Jess Kohl rendező lencséjén keresztül. Kohl Koovagam történelmi fesztiválról forgatott anyaga a Nirvana címet viseli.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]

Az élet szép. Különösen a transznemű élet szép, mert mi transzneműek vagyunk. Olyan büszke vagyok, hogy azt mondhatom, transznemű vagyok. Annyira büszke vagyok a nememre [/perfectpullquote]

– lelkendezik Aaliyah Kahn, aki 10 évvel ezelőtt alakult át férfiből nővé. A 28 éves nő a Miss Koovagam címéért indul, ami India legnagyobb transznemű szépségversenye. 

A szépségverseny azonban csak egy szelete az indiai Koovagam Fesztiválnak, ami tulajdonképpen a transznemű büszkeség “mega” ünnepe 18 napon keresztül. 

A Koovagam ünnepség középpontjában Koothandavar hindu isten ősi története áll. A legenda szerint a társisten, Krishna női alakká változott, hogy gyönyörű nő képében csábítsa el Koothandavart, aki feleségül is vette őt.

Nőként Krishnát Mohininek hívták. Nem sokkal a házasság után Koothandavart megölték. Mohini elgyászolta férje halálát, majd visszaváltozott Krishna férfi alakjába.

Ebből a legendából eredeztethető, hogy miét játszik ilyen fontos szerepet India transznemű közösségében a nemek közötti átjárhatóság és átváltozás. Egyenesen azt tartják, hogy a transznemű emberek közvetlen leszármazottai Koothandavarnek. Ez a vallási, nemi és szexualitásbeli metszéspont volt az, ami Jess Kohl rendezőt lenyűgözte. Az ő fesztivál fotóit láthatjátok galériánkban.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból