Követem Közélet Egy házaspár náciellenes zenei fesztivállal küzd egy teljes neonáci...

Egy házaspár náciellenes zenei fesztivállal küzd egy teljes neonáci falu ellen

Promóció

Jamel egy kis falu Németország észak-keleti részén. 11 házat számlál, és összesen körülbelül hatvanan élnek benne. Elsőre békésnek tűnik, de csöppet sem olyan, mint egy átlagos német falu. Egy házaspár kivételével szinte mindenki neonáci.

Promóció
- Advertisement -

A Deutsche Welle riportja szerint neonáci szimpatizánsok teljesen átvették az uralmat Jamel fölött, kivéve Lohmeyeréket. A német házaspár minden évben kiáll szélsőjobboldali szomszédai ellen. Fegyverük pedig nem más, mint egy zenei fesztivál, a Forstrock, amit házuk kertjében szerveznek évről évre.

Ez nem egy szimpla nyári összejövetel, hanem valójában egyfajta állásfoglalás. A házaspár udvarában több száz ember gyűlik össze, hogy tiltakozzon a szélsőjobboldali eszmék ellen.

Birgit és Horst Lohmeyer a házuk kertjében szervezett koncert színpada előtt / Fotó: picture alliance / Hamburger Abendblatt

Amikor 12 évvel ezelőtt elkezdték a fesztivál szervezését, tiltakozásnak szánták a neonácik ellen, azaz, elmondásuk szerint, szinte az összes szomszédjuk ellen. A falubeliek éveken át terrorizálták őket. Egyszer aztán odáig fajultak a dolgok, hogy felgyújtották az istállójukat. A közvetlen támadás után Lohmeyerék különösen éberek lettek az elmúlt években, és komoly biztonsági intézkedéseket is kellett tenniük. A veszély állandóan körülöttük ólálkodott. Az istálló csak néhány méterre volt az otthonuktól.

A házaspár földjén megrendezett fesztivált a másik oldal persze nem nézi jó szemmel, és megy a szélsőjobboldali szerveződés Sven Krüger, ismert neonáci politikus irányításával. Bár állítása szerint csak áthívott néhány havert barbecue-zni.

Krüger bűnlajstromán illegális fegyvertartás és fegyverrel való visszaélés szerepel. A rendőrség a háza előtt állomásozik, hogy azonnal bevetésre tudjanak indulni, ha konfrontációra kerülne sor. 

De hol járunk? Milyen is ez a Jamel valójában? A házakra az egykori német birodalmi zászlót is kitűzték, és árja családokat éltető propagandisztikus falfestmények borítják az épületeket.

Neonáci falfestmény a házak falán / Fotó: The Telegraph YouTube-csatornája

Turistatábla jelzi, milyen messze van Adolf Hitler szülőhelye. Az egyik lakos terepjárójának rendszáma 88, ami szintén neonáci jelkép, a “Heil Hitlerre!” utal.

A fesztiválozó tömeg azonban igyekszik ennek ellenére zavartalanul bulizni. Birgit és Horst Lohmeyer töretlenül hisz abban, hogy minden évben meg kell erősíteni a “tolerancia és demokrácia” üzenetét.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3