Egy házaspár náciellenes zenei fesztivállal küzd egy teljes neonáci falu ellen

Jamel egy kis falu Németország észak-keleti részén. 11 házat számlál, és összesen körülbelül hatvanan élnek benne. Elsőre békésnek tűnik, de csöppet sem olyan, mint egy átlagos német falu. Egy házaspár kivételével szinte mindenki neonáci.

A Deutsche Welle riportja szerint neonáci szimpatizánsok teljesen átvették az uralmat Jamel fölött, kivéve Lohmeyeréket. A német házaspár minden évben kiáll szélsőjobboldali szomszédai ellen. Fegyverük pedig nem más, mint egy zenei fesztivál, a Forstrock, amit házuk kertjében szerveznek évről évre.

Ez nem egy szimpla nyári összejövetel, hanem valójában egyfajta állásfoglalás. A házaspár udvarában több száz ember gyűlik össze, hogy tiltakozzon a szélsőjobboldali eszmék ellen.

Horst Und Birgit Lohmeyer
Birgit És Horst Lohmeyer A Házuk Kertjében Szervezett Koncert Színpada Előtt / Fotó: Picture Alliance / Hamburger Abendblatt

Amikor 12 évvel ezelőtt elkezdték a fesztivál szervezését, tiltakozásnak szánták a neonácik ellen, azaz, elmondásuk szerint, szinte az összes szomszédjuk ellen. A falubeliek éveken át terrorizálták őket. Egyszer aztán odáig fajultak a dolgok, hogy felgyújtották az istállójukat. A közvetlen támadás után Lohmeyerék különösen éberek lettek az elmúlt években, és komoly biztonsági intézkedéseket is kellett tenniük. A veszély állandóan körülöttük ólálkodott. Az istálló csak néhány méterre volt az otthonuktól.

A házaspár földjén megrendezett fesztivált a másik oldal persze nem nézi jó szemmel, és megy a szélsőjobboldali szerveződés Sven Krüger, ismert neonáci politikus irányításával. Bár állítása szerint csak áthívott néhány havert barbecue-zni.

Krüger bűnlajstromán illegális fegyvertartás és fegyverrel való visszaélés szerepel. A rendőrség a háza előtt állomásozik, hogy azonnal bevetésre tudjanak indulni, ha konfrontációra kerülne sor. 

De hol járunk? Milyen is ez a Jamel valójában? A házakra az egykori német birodalmi zászlót is kitűzték, és árja családokat éltető propagandisztikus falfestmények borítják az épületeket.

Maxresdefault 7
Neonáci Falfestmény A Házak Falán / Fotó: The Telegraph Youtube-Csatornája

Turistatábla jelzi, milyen messze van Adolf Hitler szülőhelye. Az egyik lakos terepjárójának rendszáma 88, ami szintén neonáci jelkép, a “Heil Hitlerre!” utal.

A fesztiválozó tömeg azonban igyekszik ennek ellenére zavartalanul bulizni. Birgit és Horst Lohmeyer töretlenül hisz abban, hogy minden évben meg kell erősíteni a “tolerancia és demokrácia” üzenetét.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból