Követem Élet + Stílus Egy LSD hatása alatt álló művészt kértek fel, hogy...

Egy LSD hatása alatt álló művészt kértek fel, hogy rajzolja le ugyanazt a portrét 9-szer, a végeredmény egyre őrültebb lett

Promóció
Promóció
- Advertisement -

 

Az 1950-es években az amerikai kormány számos kísérletet hajtott végre, amelyek a pszichotomimetikus kábítószerek hatását vizsgálták. Cikkünk egy LSD hatása alatt álló művész változásait veszi górcső alá.

Valójában, aki látta vagy olvasta a Kecskebűvölőt (eredeti nevén The Men Who Stare at Goatsa szerk.), az tudja, hogy az USA elég furcsa és csodálatos kísérleteket hajtott végre. Az egyik ilyen a már említett vizsgálat is. Pontosan kimért mennyiséget adnak egy embernek, hogy aztán felügyelhessék és levonják a következtetéseket a viselkedése kapcsán.

Egy bizonyos kísérletben Oscar Janiger – a Kaliforniai Egyetem pszichiátere, aki munkásságában többek között az LSD hatásait kutatta – egy úgynevezett activity dobozt adott egy művésznek, amely krétákkal teli volt, hogy rajzolja le az élményeit a lizergsav-dietilamid hatása alatt.

És ahogy látni fogod a 9 illuminált képen, az eredmény durvább trippet hozott, mint várnád.

Az elején minden a legnagyobb rendben volt, a rajzai lenyűgözően részletesek, ahogy a hallucinogén utazásának színpadán járkált fel-alá. De később egyre lentebb csúszik a tripben. Nézd meg te is, és ne próbáld ki otthon!

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3