Egy meleg liberális és egy volt gárdista jobbikos együttműködése a FIDESZ egyik eredménye

Az Abcúg készített interjút Kiss Gáborral és Horváth Zsolttal, akik a legutóbbi tüntetésen együtt, közös célért vonultak Budapesten. Ez is Orbán Viktor és a kormány számlájára írható – és nem negatívumként.

Szurovecz Illés végigvette a két fiatallal a relevánsabb témákat, mint az első politikai élményüket, a 2018-as választás utáni érzelmeket, a két pártjukról alkotott véleményüket, a tüntetést is. Természetesen Soros György is terítékre került, ugyanúgy, ahogy a Magyar Gárda.

Mint azt sokan tapasztalják, akik a rendszerváltás után születtek, azok szülei MSZP- vagy FIDESZ-pártiak. Az LMP-szimpatizáns Kiss Gábor szerint:

Össze-vissza csinálták [a szüleim]: amikor apám fideszes volt, anyám MSZP-s, és fordítva. Nem értettem, mit csinálnak, miért nem képesek meglátni az újat, akár a Jobbikot, akár az LMP-t, vagy mást. Nem tudtak megújulni, és szerintem sok mindennek ez a rákfenéje.

Arra a kérdésre, hogy gondolták-e, együtt fog menetelni egy jobbikos és egy liberális, azt a kérdést adták egyöntetűen, hogy az összefogás csak így valósulhat meg, és Gábor ezt felemelőnek tartja.

79EysfArWC2NnYRss
Az ember, aki egymaga megtestesítette a szombati tüntetést / Fotó: 444

Az isztambuli egyezmény ratifikációjáról Soros Györgyre – aki Berlinbe költözteti alapítványát – terelődött a szó. A jobbikos Horváth Zsolt szerint nehéz elképzelni, hogy bármit is ő irányítana, tök jól elvan Amerikában. 

Sok civil mozgalmat támogat, az iszapkatasztrófa idején is adott pénzt, és démont csináltak belőle, amit lehet üldözni. Hiába élt belőle a komplett Fidesz és SZDSZ a rendszerváltás után, ez senkit nem érdekel.

Majd hozzátette, hogy:

Ez az egész ugyanolyan szürreális hazugság, mint hogy az Árpád-sávos zászló a hungarizmus meg a magyar nácizmus jelképe lenne.

Felvetődik a kérdés, hogy csak a közellenség, azaz a jelenleg regnáló kormány, a FIDESZ-KDNP tartja-e össze őket. Kiss Gábor reméli, hogy más is összeköti őket. “Hadd legyek romantikus: a hazánk, hogy egy helyen élünk, hogy mindannyiunk érdeke, hogy ez egy élhető, európai ország legyen. Olyan ország, ahol szívesen él egy jobbikos, egy LMP-s és mindenki” – vallja Kiss Gábor, liberális tüntető.

39789959980 b9d9f082d0 k
Kiss Gábor, LMP-szimpatizáns / Fotó: Magócsi Márton

Mind a ketten kulturált módon tudnak beszélni a másik pártjáról. Gábor a Jobbik néppártosodását eredményesnek látja, hiszen meggyőződése, hogy konszolidálódott. De a gárdát ugyanúgy problémásnak, félelemkeltőnek, károsnak gondolja.

Én a gárdát egy nagyon jó marketing húzásnak tartom. A cél a figyelemfelkeltés volt, és ez meg is hozta a kívánt eredményt

– mondja Zsolt, aki maga is gárdista volt, sőt a szolnoki alapszervezet létrehozói közt is volt.

41557441112 48e67c3dfa k
Horváth Zsolt, volt gárdista tüntető / Fotó: Magócsi Márton

Következő témaként a Pride-ot érintették. Abban szintén egyetértenek, hogy a magamutogatás is hangsúlyos az eseményen, ami káros. Gábor, aki nyíltan felvállalja meleg identitását, fenntartásokkal kezeli. A következőt nyilatkozta: “Azt szeretném, ha a Pride olyan lenne, mint ez a tüntetés volt, hogy az emberek kiállnak egy célért, és nem mutogatják, hanem megmutatják magukat. Ettől függetlenül támogatom, mert fontos, hogy legyen valami.”

Mind a ketten azt várják és remélik, hogy Európa, külföld felfigyel a tüntetéssorozatra, nyomást fognak gyakorolni a magyar kormányra.

Egyedül abban bízom, hogy Európa felfigyel ránk, és nem lesznek olyan töketlen semmirekellők, mint amilyenek alapvetően az európai képviselők, meg Brüsszel jelentős része. 

– mondta Horváth Zsolt arra a kérdésre, hogy mit várnak a tüntetésektől.

Kiss Gábor is egyetért jobbikos társával. Azonban hozzáteszi, hogy “csodát ne várjunk, de szerintem is fontos, hogy Európában meghalljanak minket.”

A teljes interjút ezen a linken érheted el.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból