Az Abcúg készített interjút Kiss Gáborral és Horváth Zsolttal, akik a legutóbbi tüntetésen együtt, közös célért vonultak Budapesten. Ez is Orbán Viktor és a kormány számlájára írható – és nem negatívumként.

Szurovecz Illés végigvette a két fiatallal a relevánsabb témákat, mint az első politikai élményüket, a 2018-as választás utáni érzelmeket, a két pártjukról alkotott véleményüket, a tüntetést is. Természetesen Soros György is terítékre került, ugyanúgy, ahogy a Magyar Gárda.

Mint azt sokan tapasztalják, akik a rendszerváltás után születtek, azok szülei MSZP- vagy FIDESZ-pártiak. Az LMP-szimpatizáns Kiss Gábor szerint:

Össze-vissza csinálták [a szüleim]: amikor apám fideszes volt, anyám MSZP-s, és fordítva. Nem értettem, mit csinálnak, miért nem képesek meglátni az újat, akár a Jobbikot, akár az LMP-t, vagy mást. Nem tudtak megújulni, és szerintem sok mindennek ez a rákfenéje.

Arra a kérdésre, hogy gondolták-e, együtt fog menetelni egy jobbikos és egy liberális, azt a kérdést adták egyöntetűen, hogy az összefogás csak így valósulhat meg, és Gábor ezt felemelőnek tartja.

79Eysfarwc2Nnyrss
Az Ember, Aki Egymaga Megtestesítette A Szombati Tüntetést / Fotó: 444

Az isztambuli egyezmény ratifikációjáról Soros Györgyre – aki Berlinbe költözteti alapítványát – terelődött a szó. A jobbikos Horváth Zsolt szerint nehéz elképzelni, hogy bármit is ő irányítana, tök jól elvan Amerikában. 

Sok civil mozgalmat támogat, az iszapkatasztrófa idején is adott pénzt, és démont csináltak belőle, amit lehet üldözni. Hiába élt belőle a komplett Fidesz és SZDSZ a rendszerváltás után, ez senkit nem érdekel.

Majd hozzátette, hogy:

Ez az egész ugyanolyan szürreális hazugság, mint hogy az Árpád-sávos zászló a hungarizmus meg a magyar nácizmus jelképe lenne.

Felvetődik a kérdés, hogy csak a közellenség, azaz a jelenleg regnáló kormány, a FIDESZ-KDNP tartja-e össze őket. Kiss Gábor reméli, hogy más is összeköti őket. “Hadd legyek romantikus: a hazánk, hogy egy helyen élünk, hogy mindannyiunk érdeke, hogy ez egy élhető, európai ország legyen. Olyan ország, ahol szívesen él egy jobbikos, egy LMP-s és mindenki” – vallja Kiss Gábor, liberális tüntető.

39789959980 B9D9F082D0 K
Kiss Gábor, Lmp-Szimpatizáns / Fotó: Magócsi Márton

Mind a ketten kulturált módon tudnak beszélni a másik pártjáról. Gábor a Jobbik néppártosodását eredményesnek látja, hiszen meggyőződése, hogy konszolidálódott. De a gárdát ugyanúgy problémásnak, félelemkeltőnek, károsnak gondolja.

Én a gárdát egy nagyon jó marketing húzásnak tartom. A cél a figyelemfelkeltés volt, és ez meg is hozta a kívánt eredményt

– mondja Zsolt, aki maga is gárdista volt, sőt a szolnoki alapszervezet létrehozói közt is volt.

41557441112 48E67C3Dfa K
Horváth Zsolt, Volt Gárdista Tüntető / Fotó: Magócsi Márton

Következő témaként a Pride-ot érintették. Abban szintén egyetértenek, hogy a magamutogatás is hangsúlyos az eseményen, ami káros. Gábor, aki nyíltan felvállalja meleg identitását, fenntartásokkal kezeli. A következőt nyilatkozta: “Azt szeretném, ha a Pride olyan lenne, mint ez a tüntetés volt, hogy az emberek kiállnak egy célért, és nem mutogatják, hanem megmutatják magukat. Ettől függetlenül támogatom, mert fontos, hogy legyen valami.”

Mind a ketten azt várják és remélik, hogy Európa, külföld felfigyel a tüntetéssorozatra, nyomást fognak gyakorolni a magyar kormányra.

Egyedül abban bízom, hogy Európa felfigyel ránk, és nem lesznek olyan töketlen semmirekellők, mint amilyenek alapvetően az európai képviselők, meg Brüsszel jelentős része. 

– mondta Horváth Zsolt arra a kérdésre, hogy mit várnak a tüntetésektől.

Kiss Gábor is egyetért jobbikos társával. Azonban hozzáteszi, hogy “csodát ne várjunk, de szerintem is fontos, hogy Európában meghalljanak minket.”

A teljes interjút ezen a linken érheted el.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.