Egy német étterem bevezette a “gyerekmentes” (“no children allowed’) vacsora házirendjét. A tulajdonos megelégelte a neveletlen gyerekeket, és úgy döntött, kitiltja őket a vendéglátóipari egységből.

Hirdetés

A “Nagyi Konyhája” (“Oma’s Küche“) nevet viselő étterem tulajdonosa, Rudolf Markl döntése értelmében 14 év alattiak nem látogathatják az éttermet vacsoraidő alatt. A tulaj ehelyett a “béke szigetét” kínálja a vendégeinek. 

Az ügy nagy port kavar Németországban. A tulajdonos szerint ez a lépés már régóta érett.

Egyszer aztán eljutottunk arra a pontra, hogy azt kellett mondanunk: Ez így nem mehet tovább  

– nyilatkozta Markl a DPA hírügynökségnek.

Rudolf Markl az éttermében / Fotó: picture-alliance / dpa / S. Sauer

Az utolsó csepp a pohárban az volt a férfi szerint, amikor a rakoncátlan kölykök megrongálták a berendezést a Balti-tengeri Rügen-szigetén található éttermében.

Ezt megelőzően is meggyűlt Markl baja a randalírozó gyerekekkel, akik bosszantották a többi vendéget, húzgálták az asztalterítőt és boros poharakkal dobálóztak, miközben a szülők rájuk sem hederítettek.

A szülők nyugtázták egy mosollyal, folytatták az evést és egyáltalán nem törődtek vele  

– panaszolta a tulajdonos.

Markl állítja, hogy az új szabály, mely szerint a gyerekek délután 5 óra után ki vannak tiltva az étteremből, nem a fiatal generációnak szól. Sokkal inkább a tudatlan szüleiknek, akik képtelenek kontrollálni a csemetéiket.

A lépés heves vitákat váltott ki a német médiában, de Markl szerint sok támogatója akad, akik üdvözlik a döntését.

Németország Diszkriminációellenes Hivatala azonban úgy véli, az ügy jogi aggályokat vet fel, mivel az életkoralapú megkülönböztetés tilalmába ütközik.

Markl ehhez annyit fűzött hozzá, hogy éttermének új házirendje nem a gyerekekkel ellenséges, hanem inkább a felnőttekkel barátságos.

Hirdetés