Az 52 éves Maris tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. A méltóságától és jogaitól megfosztott nő évek óta maradékot eszik és egy kanapén alszik, engedély nélkül nem hagyhatja el a házat. A díjnyertes Egy nő fogságban film alkotói az emberkereskedelem ellen indítanak kampányt.

Maris éjszakánként egy gyárban dolgozik, fizetését le kell adnia. Maris a fizikai és lelki elnyomás miatt félelemben tölti napjait, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét.

A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között.

Másfél évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: „Meg akarok szökni!”

Egy No Fogsagban2
Tuza-Ritter Bernadett: Egy Nő Fogságban

Tuza-Ritter Bernadett felkavaró alkotása az első magyar egészestés dokumentumfilm, mely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. A filmet közel 80 nemzetközi fesztiválon vetítették, melyeken 28 díjat nyert, majd 2018-ban Európai Filmdíjra jelölték. A magyar és nemzetközi filmkritikusok a legjobb dokumentumfilmnek járó Fipresci-díjjal ismerték el.

Kampány az emberkereskedelem ellen

Április 18-tól vetítik a hazai mozik Tuza-Ritter Bernadett közel 30 díjat nyert dokumentumfilmjét. A film alkotói és forgalmazója, az ELF Pictures közös kampányt indít az áldozatok segítése érdekében.

Oscar-jelölésig juthat egy magyar dokumentumfilm

Az Egy nő fogságban története sikeréről először tavaly év végén derült ki, hogy ez lesz az első olyan egész estés film, amit beválogattak a legmenőbb függetfilmes fesztivál, a Sundance versenyprogramjába. Azóta versenyzett Amszterdamban az IDFA (Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál) programjában, továbbá az Európai Filmdíjra esélyes dokumentumfilmek közé is sikerült bekerülnie.

A modernkori rabszolgaság jelensége nem egyedi és elszigetelt: a Global Slavery Index (GSI) jelentése szerint ma Magyarországon legalább 36.000 ember él rabszolgasorban. A hazai szakemberek szerint ez a szám jóval nagyobb lehet a gyakorlatban: egy tízezer fős magyar településen 50-100 rabszolgával is találkoznak.

Tuza Ritter Bernadett Egy Nő Fogságban
Tuza-Ritter Bernadett: Egy Nő Fogságban

A film alkotói és forgalmazója közös kampánnyal szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy áldozatok a közvetlen közelünkben is élhetnek, de segítség nélkül nem tudnak kilépni kizsákmányolt helyzetükből.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Filmemmel szeretném a néző figyelmét felhívni arra, hogy a társadalom perifériáján élő emberek sorsát erősen befolyásolja, hogy tudomást veszünk-e róluk vagy sem[/perfectpullquote]

– mondta Tuza-Ritter Bernadett rendező.

SEGÍTENÉL? SEGÍTSÉG KELL?

Ha Te is bajba kerültél, vagy tudsz hasonló helyzetben lévő áldozatról, hívd az Országos Kríziskezelő és Információs Telefont: 06-80-20-55-20 (éjjel-nappal ingyenesen, anonim hívható)vagy küldhetsz privát üzenetet a SZABAD ÉLET nevű FACEBOOK-oldalra, ahol konkrét segítséget kaphatsz!

Céljuk, hogy segítséghez jusson, aki ki akar szabadulni egy lehetetlen helyzetből – akit egy másik ember fogva tart, futtat, belőle él, magát eltartja, kizsákmányol, bánt, terrorizál és lelkileg, testileg sanyargat, fenyeget, megaláz.

Adománygyűjtés az áldozatok tájékoztatására és megsegítésére:

Szent Jakab Segélyező Alapítvány

MagNet Bank: 16200209-00233846

Közlemény: Egy nő fogságban – Adomány

További információ a modernkori rabszolgaságról és a segítségnyújtásról az A Woman Captured honoldalon.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.