Az 52 éves Maris tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. A méltóságától és jogaitól megfosztott nő évek óta maradékot eszik és egy kanapén alszik, engedély nélkül nem hagyhatja el a házat. A díjnyertes Egy nő fogságban film alkotói az emberkereskedelem ellen indítanak kampányt.

Hirdetés

Maris éjszakánként egy gyárban dolgozik, fizetését le kell adnia. Maris a fizikai és lelki elnyomás miatt félelemben tölti napjait, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét.

A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között.

Másfél évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét: „Meg akarok szökni!”

Tuza-RItter Bernadett: Egy nő fogságban

Tuza-Ritter Bernadett felkavaró alkotása az első magyar egészestés dokumentumfilm, mely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. A filmet közel 80 nemzetközi fesztiválon vetítették, melyeken 28 díjat nyert, majd 2018-ban Európai Filmdíjra jelölték. A magyar és nemzetközi filmkritikusok a legjobb dokumentumfilmnek járó Fipresci-díjjal ismerték el.

Kampány az emberkereskedelem ellen

Április 18-tól vetítik a hazai mozik Tuza-Ritter Bernadett közel 30 díjat nyert dokumentumfilmjét. A film alkotói és forgalmazója, az ELF Pictures közös kampányt indít az áldozatok segítése érdekében.

Oscar-jelölésig juthat egy magyar dokumentumfilm

Az Egy nő fogságban története sikeréről először tavaly év végén derült ki, hogy ez lesz az első olyan egész estés film, amit beválogattak a legmenőbb függetfilmes fesztivál, a Sundance versenyprogramjába. Azóta versenyzett Amszterdamban az IDFA (Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál) programjában, továbbá az Európai Filmdíjra esélyes dokumentumfilmek közé is sikerült bekerülnie.

A modernkori rabszolgaság jelensége nem egyedi és elszigetelt: a Global Slavery Index (GSI) jelentése szerint ma Magyarországon legalább 36.000 ember él rabszolgasorban. A hazai szakemberek szerint ez a szám jóval nagyobb lehet a gyakorlatban: egy tízezer fős magyar településen 50-100 rabszolgával is találkoznak.

Tuza-RItter Bernadett: Egy nő fogságban

A film alkotói és forgalmazója közös kampánnyal szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy áldozatok a közvetlen közelünkben is élhetnek, de segítség nélkül nem tudnak kilépni kizsákmányolt helyzetükből.

Filmemmel szeretném a néző figyelmét felhívni arra, hogy a társadalom perifériáján élő emberek sorsát erősen befolyásolja, hogy tudomást veszünk-e róluk vagy sem

– mondta Tuza-Ritter Bernadett rendező.

SEGÍTENÉL? SEGÍTSÉG KELL?

Ha Te is bajba kerültél, vagy tudsz hasonló helyzetben lévő áldozatról, hívd az Országos Kríziskezelő és Információs Telefont: 06-80-20-55-20 (éjjel-nappal ingyenesen, anonim hívható)vagy küldhetsz privát üzenetet a SZABAD ÉLET nevű FACEBOOK-oldalra, ahol konkrét segítséget kaphatsz!

Céljuk, hogy segítséghez jusson, aki ki akar szabadulni egy lehetetlen helyzetből – akit egy másik ember fogva tart, futtat, belőle él, magát eltartja, kizsákmányol, bánt, terrorizál és lelkileg, testileg sanyargat, fenyeget, megaláz.

Adománygyűjtés az áldozatok tájékoztatására és megsegítésére:

Szent Jakab Segélyező Alapítvány

MagNet Bank: 16200209-00233846

Közlemény: Egy nő fogságban – Adomány

További információ a modernkori rabszolgaságról és a segítségnyújtásról az A Woman Captured honoldalon.

Hirdetés