A 16 éves Maxim Neverovot bíróság elé cipelték, és 50.000 rubelre (körülbelül 210.000 Ft) büntették. Ezzel ő lett az első kiskorú, aki ellen eljárás indult Oroszország “meleg propaganda” törvényei alapján.

Neverovot kiskorúak között terjesztett homoszexuális propagandáért ítélték el, miután képeket posztolt a VKontakte orosz közösségi hálón, jelentette az Oroszországban működő LMBTQ csoport, a Russian LGBT Network. A július végi rendőrségi jelentés kiemeli, hogy Neverov oldalán olyan “képek (fotók) szerepeltek fiatal férfiakról, akiknek a megjelenése  (részben meztelen testrészek) a homoszexuális kapcsolatok propagandájára jellemzőek a szakértői vélemények szerint “.

1246733
16 Évesen A Rendszer Ellensége: Maxim Neverov / Fotó: Dazeddigital / Russian Lgbt Network

Neverov volt az egyik fő szervezője a viccesnek szánt Gays for Putin (Melegek Putyinért) menetnek. A csoport 12 kérelmet nyújtott be a szatirikus esemény megtartása érdekében oroszországi városokban, de mindet elutasították.

Ennyi már elég volt ahhoz, hogy Neverovtól megtagadják az alapvető eljárásjogi garanciákat. Nem engedték, hogy a 16 éves fiú konzultáljon az ügyvédjével, így megtagadta a vallomástételt. 

A “meleg propaganda” törvény 2013 óta van hatályban és célja egyfelől annak megakadályozása, hogy a “gyerekek nem hagyományos szexuális hajlamokat alakítsanak ki”, másfelől a “hagyományos családi értékek” megőrzése.

A jogszabályt hevesen kritizálták emberi jogi szervezetek szerte a világon. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a törvény diszkriminatív és korlátozza az orosz állampolgárok véleménynyilvánítási szabadságát.