Egy svéd erőmű kitűzte magának célul, hogy 2020-ra fosszilis üzemanyag mentessé válik azáltal, hogy újrahasznosított fát és szemetet fog égetni, beleértve a H&M már nem használt termékeit is. A ruhák éghető anyagnak számítanak, és az az alapötlet, hogy csak újrahasznosított és megújuló üzemanyagot használjanak. A rajtam lévő farmer is épp most vált ezáltal multifunkcionálissá. 

Van egy megállapodásuk is egy szomszédos várossal, miszerint elégethetik a szemetüket, aminek nagy része a H&M központi raktárából jön. Joanna Dahl, aki Svédországban a H&M kommunikációjáért felelős, úgy nyilatkozott a Bloombergnek, hogy

“a H&M nem éget el olyan ruhákat, amik emberi használatra alkalmasak. Ennek ellenére jogi kötelezettségünk, hogy meggyőződjünk a ruhák összeállításáról és az efféle kemikáliák elpusztításáról.”

2017-ben eddig az erőmű 15 tonna használhatatlan ruhát égetett el és 400 000 tonna szemetet. A fosszilis üzemanyag mentességre törekvés még egy lépést jelent Svédország életében a legkörnyezettudatosabb hellyé válás felé. 

Tavaly, a márka először tartotta meg a Recycle Weeket, ahol arra buzdították a vásárlókat, hogy régi és használt ruhákat vásárlási utalványokért cserébe visszavigyenek a boltba, amiket összegyűjtve aztán újra tudtak hasznosítani. A kampány élére M.I.A.-t állították, aki az eseményre új videóval rukkolt elő. A reklám mondjuk nem tetszett a Greenpeace-nek, akik szerint ez csak egy szimpla marketing fogás volt.

Még júniusban történt, hogy a Changing Markets Foundation szerint a H&M, Zara, Marks & Spencers triász és még több fast fashion üzletről kiderült, hogy szennyezett gyárakban készítik a ruháikat. A jelentésből az is kiderül, hogy a fenti márkák olyan helyekről szereznek viszkózt, ahol megkérdőjelezhető munkásokat alkalmaznak olyan országokból, mint Indinézia, Kína és India. A viszkóz elvileg egy etikus és fenntartható formája a pamutnak vagy poliészternek, mert egy növény alapú anyag, de a helyi vízszennyezés miatt rengeteg rákkeltő anyagot találtak a növényekben, így azokat mérgezőnek ítélték.