A kutatók Vincent van Gogh festőművész saját maga által, leveleiben leírt tüneteiből azonosították a kórképeket.

Van Gogh több száz levelet írt

Egy, az International Journal of Bipolar Disorders-ben megjelent tanulmány szerint a holland poszt-impresszionista festőt, Vincent van Gogh-ot valószínűleg az alkoholelvonásból adódó tévképzetek gyötörték 1890-ben bekövetkezett öngyilkossága előtti években. 

Vincent Van Gogh Onarckep 2
Vincent Van Gogh: Önarckép (1889)

A tanulmány, több korábbi kutatással ellentétben nem egyetlen betegségnek tulajdonítja a művész állapotát, hanem megpróbálja meghatározni azokat a tüneteket, amelyekről maga van Gogh számolt be levelezésében vagy más forrásokban, írja az ArtNews

Kapcsolódó cikk

Nem csak művészettörténészeket kérdeztek ki a művész életéről és munkásságáról, hanem a kutatók átnézték van Gogh több száz levelét, amelyeket a testvérének, Theónak és más családtagjainak írt, hogy képet kapjanak állapotáról. 

A kutatók arra jutottak, hogy a festőművész rövid pszichózist élhetett át Arles-ban, miután levágta a fülét, amikor hirtelen abbahagyta az ivást. 1874 és 1888 közötti években pedig szinte minden bizonnyal depressziós időszakok gyötörték. Van Gogh valószínűleg bipoláris rendellenességben szenvedett, amit már korábbi tanulmányok is felvetettek. Viszont cáfolják más munkák diagnózisát, miszerint skizofrén lett volna. 

Csak a legrosszabb periódusokban nem festett

A kutatás legfőbb megállapítása, hogy van Gogh többféle rendellenességben is szenvedett, nem lehet egyetlen kórképpel leírni mentális állapotát. A tanulmány megemlíti, milyen emberfeletti akaraterőről, lelkierőről és kitartásról tett tanúbizonyságot pszichés állapota ellenére a művész.

Éveken át folytatta a festést, élete legnehezebb szakaszaiban is. Csak a legsúlyosabb időszakok alatt hagyott fel ideiglenesen a munkájával, de amikor kevesebb tünet gyötörte, akkor mindig képes volt festeni

– jegyezte meg a tanulmány. 

Yves Vasseur, a Vincent van Gogh: Matters of Identity című könyv szerzője a festő egyik képének rejtélye után nyomozott. Közvetlenül halála előtt készített festményének helyszínét is nem rég sikerült beazonosítani egy képeslap segítségével.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet