Lehetséges-e írásban megfogalmazni a semmit? Kiállítótérben vizuálisan megjeleníteni talán még ennél is nagyobb feladat. Márpedig erre vállalkozott Szabó Károly audiovizuális installációival novemberben a debreceni b24 Galériában.

A semmi oltárán áldozva megkérdőjelezte a megszokott kiállításfogalmat. A kiállított művek egyszerűsége és a háttérben szóló intenzív női lélegzetvételek hangja együttesen, már-már dadaista módon hozza zavarba a látogatót: bordásfal, kottaállvány, gipszkéz, paróka, lufik, hangok – az értelmezés igen összetett feladat.

A kiállítótérbe lépve a magyar Himnusz kottája fogadja a látogatót egy hagyományos kottaállványon, karmester, zene és énekhang nélkül. A kórust a fehér, fellógatott, bábszerű lufik imitálják, melyek némasága a nemzeti öntudat egyik fő szimbólumával összepárosítva, kizökkentik a látogatót a megszokott gondolati síkjából.

A nemzeti emlékezés attribútuma ugyanis adott, azonban az azt életre keltő emberek nélkül borzongatóvá válik az összkép – mintha kísértetvárosba tévedtünk volna.

Felmerül hát a kérdés, mit érnek nemzeti emlékeink az azokat életre keltő és jelentőséggel felruházó emberek nélkül? Mivel több a Himnusz bármely másik versünknél az eszményítés nélkül, amit a nemzeti tudatunk részeként nevelnek belénk? A nemzet teszi Himnusszá a verset.

A Semmi Oltárán Áldozva
A Semmi Oltárán Áldozva / Fotó: B24 Galéria

Az egész kiállítóteret betöltő, roppant nyomasztó, levegő után kapkodó női hang minden teremben más értelmet nyer, de elsődlegesen a Himnusz zene és ének nélküli változataként értelmezhető. A kiboncolt Himnusz, amiből csak a versszakok közti levegővétel hangja maradt. Ez a levegő után kapkodó hang a felfüggesztett, felfújt lufik közt sétálva igazán nyugtalanító érzést kelt a látogatóban, hiszen a lufikba zárt oxigén vesz körül minket, ugyanakkor az egész kiállítóteret betölti ez a már-már fuldoklásra emlékeztető hang. Az ilyen jellegű ellentmondás jellemző Szabó Károly művészetére, mely itt nagyon erősen érvényesül, hiszen a látogató egy oximoron kellős közepén sétál a galériában.

Továbbhaladva ez az érzet csak fokozódik, hiszen a minden teremben átértelmeződik a hanghatás. Az egyik szobában, a félhomályban falból kinyúló, barna parókát markoló hajat nézve, teljesen más impressziók képződnek a befogadóban ugyan azt a hangot hallva.

A termet megvilágító kékes fénytől olyan, mintha a kar erőszakkal nyomná víz alá a fejet. A hanghatással együtt egyszerre zavarba ejtően intim és iszonytató az összkép.

A Semmi Oltárán Áldozva
A Semmi Oltárán Áldozva / Fotó: B24 Galéria

A harmadik és egyben utolsó teremben a léggömbök súlytalanságát ellensúlyozza a szoba közepén, három sportlabdán fekve egyensúlyozó bordásfal. Az installációban kontrasztok és azonosságok furcsa halmaza bontakozik ki: a súlytalanul lebegő lufik alatt a nehéz, fából készült bordásfal furcsa lebegése a labdákon. A materiális ellentétek semmibe veszik a fizika szabályait.

Nehezen megfogható, de véleményem szerint nagyon izgalmas, gondolatindító tárlat volt A semmi oltárán áldozva.

A debreceni Szabó Károly a vidéki képzőművészeti szcéna egyik fontos képviselőjeként visszatérő vendégként szerepelt novemberben a b24 Galériában. Munkáit tudatos és letisztult gondolkodásmód jellemzi, ugyanakkor szándékosan nem közvetít direkt üzeneteket.  Installációiban egyszerűnek tűnő, hétköznapi tárgyakat helyez egymás mellé és hív párbeszédre, okozva ezzel olykor komoly fejtörést a befogadónak, akinek nincs könnyű dolga az értelmezés során. Ezt a kiállítást hazavitte magával a látogató, és otthon sokkal hosszasabban boncolgatta magában, mint amennyi időbe került végigjárni a három kis termet. És talán pont ez lenne a művészet célja.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.