A választás napja előtt találhatja el egy aszteorida az Egyesült Államokat 

Ha a kaotikus politikai élet nem végez az Egyesült Államokkal, akkor majd egy becsapodó aszteroida talán elintézi a piszkos munkát a novemberi elnökválasztás napja előtt.

Nem jelent veszélyt

A NASA szerint a novemberi elnökválasztás napja előtt egy kisebb méretű aszteroida csapódhat az Egyesült Államok területébe. A szakértők követték a test pályáját. A 2018VP1 elnevezésű aszteroida 4700 mérföldnyire lesz a Föld légkörétől, tehát közelebb lesz a bolygóhoz, mint a Hold és számos műhold. Az aszteroida körülbelül két méter széles és 21 000 mérföld/óra sebességgel halad. A kaliforniai Palomar Obszervatórium kutatói először 2018 novemberében fedezték fel az testet.

aszteroida
/ Képünk illusztráció

Az aszteroida viszonylag kis méretű és kicsi az esély arra, hogy a test valóban belépne a Föld légkörébe. Ha azonban ez mégis megtörténik, szétbomlik út közben vagy minimális károkat okoz az Egyesült Államok területén. A NASA 21 vizsgálatot követően három lehetséges forgatókönyvet állított fel, azonban az aszteroida egyik szerint sem jelent potenciális veszélyt a Földre. 

Éles verseny

Novemberben kerül sor az amerikai elnökválasztásra, a vezető pozícióért Donald Trump és Joe Biden indul. Úgy tűnik, hogy Trump kormánya részt vesz a választók elnyomásában. A republikánus párt agresszív terveket hajtott végre a közvélemény-kutatások nyomon követésére. A járvány miatt több ember várhatóan postai úton küldi be szavazatát. Egy nemrégiben megjelent NPR/PBS/Marist közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a Biden-szavazók 62%-a postai úton, míg a Trump-pártiak 72%-a személyesen kívánja leadni a voksát.

Nagy sikert értek el kutatók a Mars hőmérsékletének analizálása után

Miután több mint egy évig igyekezett a Mars felszíne alá bújni, hogy megmérje a Vörös Bolygó hőmérsékletét, a NASA InSight Mars landolójához csatlakoztatott “vakondot” végül hivatalosan bekapcsolták, írja a Futurism. Júniusban a DLR csapata kihúzta a műszert a Mars felszíne alól, hogy annak működőképességét ellenőrizzék, majd úgy döntöttek, visszaállítják a felszínre, hogy ott végezze a további fúrásokat.

Egyre több amerikai állampolgár számol be arról is, hogy a közelgő választások integritása megkérdőjelezhető. Egy nemrégiben elvégzett közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 59%-a úgy érezte, a választások nem megbízhatók, az eredmények pedig nem mutatnak őszinte, valós statisztikákat, írja a Dazeddigital. 

A koronavírus-járvány miatt csökkent a szeizmikus zaj a Földön

A tudósok szerint a koronavírus-járvány és az abból következő korlátozások és gazdasági leállások jelentősen csökkentették az emberi tevékenységet, amely nagy mértékben hozzájárult a globális felmelegedéshez. Ennek hozománya pedig többek között a szeizmikus zaj csökkenése. Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy az emberek által generált szeizmikus rezgések világszerte 50%-kal estek vissza, írja a Futurism.

A Biden és Trump közti verseny továbbra is éles. A republikánus elnök a Demokrata Párt jelöltjével, Bidennel áll szemben, aki Barack Obama alelnöke volt. Trump példátlan magabiztosággal néz a választások elé, alkalmasságát egy kognitív teszttel bizonyította


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból