Egy szélsőjobboldali AfD-s csoport zavarta meg az idegenvezetést Sachsenhausenben, az egykori náci haláltáborban. Az incidensről, ami még júliusban történt a koncentrációs tábor áldozatainak emlékhelyén, a Tagesspiegel számolt be. A rendőri vizsgálat csak ezt követően indult meg.

Szélsőjobboldali, történelemhamisító provokáció

A 17 látogató között volt 5-6 olyan személy, akik “folyamatosan megakasztották” a vezetett túrát a Berlintől nem messze fekvő, sachsenhauseni koncentrációs táborban, ez év július 10-én. Az emlékhely személyzetének tagja számolt be az esetről a Tagesspiegelnek. Eszerint a csoporthoz tartozók “nyilvánvalóan szélsőjobboldali és történelmileg revizionista” közbevetéseket tettek.

A zavart keltő látogatók az Alternative for Germany (AfD) Alice Weidel társelnök Boden-tavi választókerületéből érkeztek. Állítólag egy olyan szövetségi finanszírozású program keretében utaztak Berlinbe, ami lehetővé teszi a választóknak, hogy megfigyelhessék az országgyűlési képviselőket.

Weidel szóvivője útján közölte, hogy ő maga nem vett részt a körbevezetésen, és “nagyon meglepte” az állítólagos incidens.

A Tagesspiegel szerint a szövetségi kormány szóvivője megerősítette, hogy “antiszemita és történelmileg tarthatatlan megjegyzések” hangzottak el az egyik látogató részéről. A szakértő tárlatvezető kénytelen volt abbahagyni az idegenvezetést.

A haláltáborok áldozatainak méltósága sem szent az AfD-nek

A náci SS vezető, Heinrich Himmler megbízásából épült meg Sachsenhausen 1936-ban Oranienburg város peremén, 40 kilométerre északra Berlintől. Az elképzelés egy panoptikus (mindent láttató) struktúra volt, amely a széles körben elterjedt terrort hivatott bemutatni, és a többi, náci kézben lévő terület igazgatását akarták innen intézni.

Rabok tízezrei vesztették életüket éhezés, egészségügyi problémák és kivégzések következményeként egészen addig, amíg a tábort 1945-ben szovjet és lengyel csapatok fel nem szabadították.

18392853 304
Megemlékezés A Sachsenhauseni Koncentrációs Tábor Felszabadításának 70. Évfordulóján, 2015 Áprilisában / Fotó: Picture-Alliance / Dpa / M. Gambarini

A szörnyű 9 év alatt itt fogvatartott 204.000 rab között voltak politikai okokból likvidált németek és más európai állampolgárok, valamint a nácik által fajelméleti okból üldözött kisebbségek.

Horst Seferens, a Berlin környéki emlékhelyeket felügyelő brandenburgi közalapítvány szóvivője elmondta, az AfD-látogatók közül egyesek megkísérelték relativizálni a Sachsenhausenben elkövetett bűntetteket.

A hitleri Németországot legyőző szövetségesek világháborús cselekményeit hozták fel.

Az idegenvezetést megzavarók kétségbe vonták a gázkamrák létezését is, bagatellizálták a náci haláltáborban elkövetett bűncselekményeket. Ócsárolták az emlékhely munkatársait, manipulációval és hozzá nem értéssel vádolva meg őket.

Kz Sachsenhausen Arbeit Macht Frei Schild 1535693066
A Sachsenhauseni Haláltábor Kapuja / Fotó: Picture-Alliance / Imagebroker

A Tagesspiegel közlése szerint a brandenburgi rendőrség ismeretlen tettes ellen vizsgálatot indított.

Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (Central Council of Jews in Germany) elnöke az mondta, az AfD-sek magatartása elszomorító, de nem meglepő. Szerinte az AfD a szavazatszerzés érdekében mindenre képes, még arra is, hogy sárba tiporja a nácik áldozatainak méltóságát.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.