Fotókon elkapott belső világok, képre vitt fiktív, mégis jól ismert városok. A Lengyel Intézet által támogatott LATARKA pincegaléria Magán metropoliszok című kiállítása a városi léttel, annak megélhetőségével, illetve (meg)élhetetlenségével foglalkozik.

A lépcsőn leérve a pincehelyiségben Mayer Éva két grafika-installációja fogad minket. A képek közlekedési táblák dzsungelét ábrázolják, amelyek árnyékában magányos női alakok próbálnak mozogni privát terükben: egyikük sportszerűen szobabiciklizik, a másik gyertyapózban nyújtja magát az ágyán. A nagyvárosi lét abszurditása, hogy hatalmas területeket foglal magába mint élettér, az egyént mégis egyre jobban elidegeníti, így az – a kaotikus szabadságlátszat helyett –még a testmozgáshoz is inkább a négy falat választja. A két mű maga is fémlábakon álló jelzőtábla, már-már didaktikusan hívják fel a figyelmet erre az ellentmondásra.

Latarka Magán Metropoliszok Kovács Dávid Photo 3
/ Fotó: Kovács Dávid

A You Lovely Swans című fotósorozatban Szatmári Gergely egy japán metropolisz léthelyzeteit kutatja. Képein kikerülhetetlen tényező a hatalmas épületek árnyékában megbújó személyes magány. Elkapott figurái mintha megpróbálnának felülkerekedni a városon, eljátszani a sikeres menekvést: egy nő a sikátorok klausztrofób labirintusában, egy, a mindent beborító reklámtáblák között megbúvó kávézóban találja meg kis szigetét. Más taktikát is láthatunk: ugyanebből a sorozatból a Salary Man, a felhőkarcolókkal teli városra tekint le, mint egy nekirugaszkodni készülő szuperhős.

Számára a lehetőségek földje ez. Persze jobban megnézve mindig van egy kicsit feljebb, mindig lehet tovább mászni a csúcsig. Szatmári fotóin a biztonságot nyújtó szigetekről képileg és nyelvileg is könnyű az elszigeteltségre asszociálni, ami egészen látványos a városi parkban pihenő emberek jól elkülönülő foltjaiban. A fotókon rejtett teherként ott lappang a fogyasztás kényszere: Mekis ebéd a parkban és a kötelezően elfogyasztandó kávé. Mintha ezeket a tereket és élethelyzeteket csak a fogyasztás által lenne lehetőségünk létrehozni – még a magányhoz is legalább egy kávét muszáj vennünk. Ezért okos választás a Meadowlands-sorozat egy képének beemelése is, amin egy üres USA-beli vendéglő középkorú, afroamerikai pincérnője fáradt lábakkal és átható tekintettel néz a szemünkbe – az egyetlen tekintet, amivel a kiállítás során találkozhatunk. Az élettere nem választás eredménye, inkább a fogyasztói társadalom jelölte számára a szigetet, ami itt nem a menekvés, hanem a szolgálatteljesítés helye.

Latarka Magán Metropoliszok Kovács Dávid Photo 4

Barakonyi Zsombor akrilfestményei nem sok színnel kecsegtetnek, egy árnyvilág árnyvárosának jelenetei. A stencilszerű képi környezetben az emberek csak fekete foltok, az alakokat főleg hátulról látjuk, amint magányosan vándorolnak az utcán. Egyedül a városi fények és tükröződések pattannak vissza a nézőre: azok viszont rikítóan és nyílegyenesen.

Ha már metropoliszi tér, Kerekes Gábor City elnevezésű 3D-kollázsa a síkot elhagyva hoz létre egy saját fiktív várost. Mintha rengeteg kis ablakon keresztül nyernénk betekintést a kartondobozváros figuráinak életébe és körülményeibe, egy slum gazdag szociokulturális térképét fedezhetjük fel a különböző kultúrák saját kis negyedeivel. A mű részleteiben elmerülni olyan, mint egy igazi városi séta: könnyű gyönyörködni a sokszínűségben, de hamar kitűnnek a szegregációt és az egyenlőtlenségeket sejtető jelek. Az elrendezés a társadalmi struktúrához hasonlóan vertikális: minél lejjebb nézünk, annál több a nyomorhoz kapcsolódó tabló, az üres, elhagyatott, telegraffitizett tér. Szintén könnyű elveszni Kerekes másik, hagyományos kollázsának részleteiben, azonban a városhoz kapcsolható pozitív érzéseket itt már nem találjuk. A felhőkarcolókkal telezsúfolt képről teljesen hiányoznak az emberi jelenetek, címével ellentétben közel sem édeni ez a látkép. Egészen szédítő közelről nézni az összeollózott épületerdőt, amit még a becsempészett műemlékek, régi templomok sem tesznek esztétikailag vonzóvá vagy akár csak megközelíthetővé. A felvetett urbanisztikai kérdés mindig aktuális: talán a város mint megélhető élmény létrejöttéhez több kell, mint egyre-másra felhúzott tömbök sokasága?

Latarka Magán Metropoliszok Kovács Dávid Photo 1A Magán metropoliszok valós és képzelt városait, az átgondolt kurátori válogatásnak köszönhetően érezhetően – de nem fojtogatóan – átszövi az elvágyódás, a városi lét terhének ismerős nyomása. A kiállítás kiemelendő értéke, hogy a vizsgálódás nem mellőzi a társadalmi kontextust, így több alkotásban is kitűnik a fogyasztói kultúra és a város összefonódása, illetve a szegénység megjelenítése is.

A kiállítás megtekinthető az Andrássy úti LATARKA galériában augusztus 23-ig.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.