9 egyszerű teszt, melyekkel gyorsan ellenőrizheted az egészségedet

Mindenki egészségesen szeretne élni, de vajon tudod, hogy mely területek fontosak, a test és az elme jó formában tartásához?

Hogy megőrizd az egészségedet, évente egyszer teljes kivizsgáláson kellene részt venned.

De a vizsgálatok között is ellenőrizheted magad. Vannak különleges tesztek, melyek segítségével még időben felfedezhetsz akár komoly betegségeket is. 

Szív- és tüdőbetegségek

Egeszseg Ellenorzes, Egeszseg, Egeszseges Eletmod, 7
/ Fotó: Bright Side

Hajlítsd be az ujjaidat és a körmeidet érintsd össze. Látsz köztük egy apró, gyémánt alakú rést? Ha igen, az nagyon jó, hiszen azt jelenti, hogy a szíved és az ereid jó formában vannak.  Ha nincs ilyen rés a körmeid között, annak oka lehet, hogy az erekbe nem jut elég oxigén, ezért az ujjak megvastagodtak. Oxigénhiányt számos dolog okozhat, például keringési betegség, tüdőbetegség és emésztőrendszeri problémák.

Stroke és demencia

Egeszseg Ellenorzes, Egeszseg, Egeszseges Eletmod, 6
/ Fotó: Bright Side

Ehhez a teszthez szükséged lesz egy stopperre. Emeld fel egyik lábadat, hogy a combod párhuzamos legyen a talajjal, majd kapcsold be a stoppert. Ha tudsz így állni 20 másodpercig vagy még tovább, akkor minimális az esélyed a stroke-ra vagy alakuló demenciára. És fordítva: ha nem tudod magad ennyi ideig megtartani, akkor az agyban lévő ereknél probléma áll fenn.

 

Vérszegénység

Egeszseg Ellenorzes, Egeszseg, Egeszseges Eletmod, 5
/ Fotó: Bright Side

Állj a tükör elé és húzd le az első szemhéjadat. Ha élénk rózsaszín színt látsz, akkor minden rendben van. Vérszegénység esetén halvány rózsaszín vagy akár sárgás színt fogsz látni. A vérszegénységet a vörösvérsejtek hiánya okozza. Ilyenkor az izmok és szövetek nem kapnak elég oxigént és nem tudnak 100%-osan működni. . A vérszegénységnek egyéb tünetei is vannak, mint a nehézlégzés, a gyakori fáradtságérzet. Ha ezeket tapasztalod, keresd fel az orvost!

Hormonzavar és mikrotápanyagok hiánya

Egeszseg Ellenorzes, Egeszseg, Egeszseges Eletmod, 4
/ Fotó: Bright Side

A hajhullás természetes folyamat. Az orvosok szerint naponta 50-100 szál hajunkat veszítjük el. Emiatt még nem kell aggódni. Hogy megtudd, mi adhat okot gyanakvásra, végezd el az alábbi tesztet: A hajad legyen száraz és tiszta. Fogj meg egy kevés hajat és húzd meg, de ne túl erősen. Ha csak 2-3 hajszál marad a kezedben, az teljesen normális. Ha több, keresd fel az orvost vagy fordulj specialistához. A hajhullás hátterében sokféle ok állhat: stressz, egészségi probléma, tápanyaghiány, hormonzavar. Ez utóbbi kettő esetén a haj vékonyabbá válik és hullani kezd.

Alagút-szindróma

Egeszseg Ellenorzes, Egeszseg, Egeszseges Eletmod, 11
/ Fotó: Bright Side
Az irodai dolgozókra, a kerékpározókra és a művészekre jellemző leginkább. Emeld fel a karjaidat, hogy az alkarjaid párhuzamosak legyenek a talajjal, a felkarjaid pedig az arcoddal. Próbáld meg elérni a tenyered alját az ujjaiddal. Ha ezt 1-2 percen át tudod csinálni, akkor rendben vagy. De ha zsibbadást érzel vagy fájdalmat a csuklódban vagy az ujjaidban, az az alagút-szindróma tünete lehet. Ez akkor lép fel, mikor a szomszédos szövetek nyomják az egyik ideget. A fájdalom és a zsibbadás kezelés nélkül rosszabbodni fog.

Cukorbetegség

Egeszseg Ellenorzes, Egeszseg, Egeszseges Eletmod, 3
/ Fotó: Bright Side
Ehhez a teszthez segítségre lesz szükséged. Kérje meg valakit, hogy fogjon egy radír végű ceruzát. Érintse meg a lábfejedet és a lábujjaidat a ceruza hegyes végével és a radírral is. Meg tudod mondani, mikor melyikkel ért hozzád? Ha nem tudod pontosan beazonosítani, az azt jelenti, hogy az idegvégződések a lábadban nem működnek megfelelően. Ez az alacsony fokú érzékenység pedig a cukorbetegség jele lehet.

Artéria problémák

Egeszseg Ellenorzes, Egeszseg, Egeszseges Eletmod, 2
/ Fotó: Bright Side
Feküdj a földre, lábaid legyenek 45 fokos szögben. Tartsd őket így néhány percig. Most nézd meg a lábfejed színét. Ha nagyon sápadt, szinte fehér, akkor nagyon rossz a vérkeringésed. Az elszíneződés jelentkezhet csak az egyik lábon, de akár mindkettőn is. A perifériás artériák szállítják a vért a végtagokba. Ha elzáródnak, az izmokba nem jut elég oxigén és olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a zsibbadás vagy a fájdalom. Ezt nevezzük perifériás artériás betegségnek. A tüneteit kezdetben nehéz észrevenni, de ha kezeletlenül marad, stroke-ot és szívrohamot okozhat.

Hallás

Egeszseg Ellenorzes, Egeszseg, Egeszseges Eletmod, 1
/ Fotó: Bright Side

Ehhez a teszthez menj egy csendes szobába. Tedd a kezedet közel a füledhez, az ujjaidat dörzsöld össze. Hallod a hangot? Majd tedd a lehető legtávolabb a füledtől és újra dörzsöld össze az ujjaidat. Még mindig hallod a hangot? Ha igen, akkor a hallásoddal nincs semmi baj. Mindkét füleden végezd el a tesztet.

Szív- és érrendszeri betegségekre való hajlam

Egeszseg Ellenorzes, Egeszseg, Egeszseges Eletmod,
/ Fotó: Bright Side

Ehhez a teszthez 8-12 lépcsőfokot kell megmásznod, miközben énekelsz. Beszélhetsz telefonon vagy hangosan olvashatsz is valamit. A legfontosabb, hogy beszélj. Ha úgy érzed, a szíved kalapál és nem kapsz rendesen levegőt, akkor a keringési rendszered és a tüdőd nem tudja elviselni ezt a fizikai aktivitást. Természetesen ezek a tesztek nem helyettesíthetik az orvosi vizsgálatot. Ha aggasztó tüneteket észlelsz, fordulj mielőbb szakemberhez!

Korábbi cikkünkben arra is rá jöhetsz, hogy a körmöd mit árul ez az egészségedről, látszik-e és mennyire a kis fehér félhold. Sok mindent elárulhat arról, hogy hogyan áll jelenleg a szervezeted. Ha érdekel itt megtekintheted.

A cikk a Bright Side angol nyelvű cikke nyomán készült.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

napi 3 kave egeszseges, egeszseges kavet inni, kave ivas

Napi 3-4 csésze kávé még jót is tesz az egészségednek

A kávézás hátrányairól többet lehetett olvasni az elmúlt években, mint az előnyeiről. Ám a legfrissebb kutatások szerint sokkal több pozitív hatása van szervezetünkre, mintsem negatív, így kifejezetten egészséges szokásnak mondható.

jol ismert termek, jol ismert termekek korabban, jol ismert termekek a kezdetekben

10 jól ismert termék legelső példányai

Ezt a többször használható fogamzásgátló eszközt báránybőrből készítették Svédországban, az 1600-as években. A használati utasítása is fennmaradt, amiben azt írják, hogy meleg tejjel kell tisztítani, hogy elkerüljék a nemi betegségek terjedését.

haj egeszseg, haj apolasi tanacsok, haj apolasi tippek, egeszsegtelen haj5

8 dolog, amit a hajad elárulhat az egészségedről

A hajhullás összefüggésben állhat az endokrin rendszerrel és az immunrendszerrel, de lehet a cukorbetegség jele is. Ezért célszerű mielőbb orvoshoz fordulni. Rögtön kétségbe esni azonban felesleges, mert lehet, hogy csak egyszerű vitaminhiányról vagy stresszről van szó.

egeszseges korom, korom egeszseg, beteg kormok tunetei

Így árulják el a körmeid, hogy mennyire vagy egészséges

A köröm alakja, felülete, színe a természetes körömnek gyakorlatilag ablak szervezetünk egészségi állapotára. A rajta észlelhető változásokra éppen ezért érdemes odafigyelni, hiszen nem csak tápanyaghiányt jelezhetnek, de akár olyan komoly betegség tüneteit is mutathatják, mint a rák.

Nincs több cikk