Alagút Las Vegasban? Titkos szoba az Eiffel-toronyban? Látványosságok kevésbé ismert helyiségei

Ha elutazunk valahová, még nem biztos, hogy mindent láthatunk. Akadnak olyan esetek és helyek, amelyek kevés turista láthatott. Tudtad, hogy például az Eiffel-toronyban található egy szoba, amely a tervezőcég tulajdonosáé, Gustav Eiffel mérnöké volt?

Kamra a Mount Rushmore mögött

Mount Rushmore titkos szoba
Mount Rushmore titkos szobája / Fotó: Wikimedia Commons

Filmekből már jól ismerhetjük azt a hegyoldalt, amelybe a négy amerikai elnök arcképét faragták bele. A Mount Rushmore viszont több, mint egy óriásinak tűnő, unalmas szobor: valójában található itt egy titkos kamra, ahol csak nagyon kevesen fordulhattak meg eddig, írja a The New York Post.

A bejáratot egy 500 kilós gránit tömb torlaszolja el a látogatók elől, így az arrajárók nem tudnak bemenni.

Erre azért is volt szükség, mert itt tartják az Egyesült Államok legfontosabb iratait, köztük például a Függetlenségi Nyilatkozatot is.

Alagutak Las Vegas alatt

las vegas alagutak hajlektanalok
/ Fotó: Jacob Kepler / Bild

Las Vegas központja tele van kaszinókkal, kivilágított épületekkel, és csak úgy pezseg itt az élet. Nem csoda, hogy még Majka is imádja. Azt viszont kevesen tudják, hogy ez a föld alatt sincs másképp; a legzsúfoltabb utak alatt húzódik meg ugyanis több alagútrendszer is, amely többszáz hajléktalannak ad otthont, írja a Business Insider.

Noha teljes sötétség uralkodik a vájatokban, ha felkapcsolnánk egy zseblámpát, mindenhol ágyakat, különféle bútorokat és ruhák tömkelegét találnák meg.

Üres terem a Szabadság szoborban

szabadsag szobor titkos szoba

A Szabadság szobor kezében található egy kis fáklya, ami 1916-ig tárva nyitva állt a látogatók előtt, és egy hosszú lépcsősoron keresztül jöhettek fel ide.

Azonban egy súlyos robbanás során az építmény egy része jelentősen megrongálódott, és a látogatókat kitiltották innen.

Noha azóta már lecserélték a fáklyát, és felújították a lerombolt részeket, a nyilvánosság előtt sosem nyitották meg ismét ezt a szakaszt, így ma már ezt az aprócska termet ki kell hagyni a látogatásokból.

Szoba az Eiffel-toronyban

eiffel torony titkos szoba
/ Fotó: Serge Melki / Flickr

Az Eiffel-toronyból csodálatos a kilátás, így nem véletlen, hogy órákig kell sorbaállnunk, ha fel szeretnénk jutni a tetejéig. Az épületnek viszont nem ez az egyetlen különlegessége: a harmadik szintjén ugyanis található egy titkos szoba, amely a tervezőcég tulajdonosáé, Gustav Eiffel mérnöké volt.

Ez volt az ő privát helyisége, ahol a tiszteletbeli vendégeket fogadta, például egyszer Thomas Edisont is. Ma már ez a szoba nyitva van a látogatók előtt, benne egy Edisonról és Eiffelről mintázott bábuval. Az Independent cikke szerint a helyiség gyakran ad otthon meteorológiai megfigyeléseknek.

Ez az ember adta el az Eiffel-tornyot… Kétszer is / ContextUs

Nem, ez nem Chuck Norris volt, hanem egy cseh szélhámos Victor Lustig. Victor fiatalon nyugatra költözött és egy jó megjelenésű, magával ragadó, bőbeszédű szélhámos volt a leírtak alapján, aki „karrierjét” egy Párizs és New York között közlekedő óceánjárón alapozta meg.

A koronavírus-járvány miatt bezárni kényszerült látványosság egyébként újra megnyílt a látogatók előtt, viszont csak a második szintig.

Szoba Hamupipőke kastélyában

hamupipoke kastely titkos szoba
/ Fotó: Matt Dempsey

Az amerikai Disney World vidámparkban található Hampupipőke kastélya, amelynek létzeik egy rejtett kis szobája, írja a Business Insider. A helyiségbe lépve úgy érezhetjük, mintha egy nagyon drága hotel lakosztályába csöppentünk volna, de hiába fizetnénk meg a világ összes kincsét is, nem lehet szállást foglalni itt.

hamupipoke titkos szoba kastely
/ Fotó: Matt Dempsey

De ez nem jelenti azt, hogy tilos az ittalvás! A Disney World ugyanis január összes napjára lottót hirdet, és a főnyeremény az, hogy a győztes eltölthet ebben a mesebeli szobában egy éjszakát, méghozzá ingyen!

Üres épület a The Times Square-en

the times square ures szoba
/ Fotó: Wikimedia Commons

A The Times Square látképéhez hozzátartoznak a sárga taxik, a kismillió hirdetés és az épület, ami kettészeli a teret. Azt viszont tudtad, hogy ez a jellegzetes ház belülről valójában teljesen üres?

A Times Square “elárasztásával” figyelmeztet a klímaváltozásra Mel Chin

Mint korábban megírtuk, nem csak a művészek, de az Európai Bizottság is fel kíván lépni a műanyag szennyezés ellen. Ezúttal pedig Mel Chin konceptuális művész Unmoored című alkotása a kiterjesztett valóság technológiájára épülve mutatja meg, miként festene a híres manhattani tér nyolc méterrel a tengerfelszín alatt.

Még 1992-ben ment csődbe a cég, akik eredetileg megvásárolták az épületet, és ezt követően egy reklámügynökségnek adták el.

Nekik támadt egy jó ötletük, és kiadták az oldalán lévő üres területeket reklámfelületként.

Emiatt éves szinten több millió dollár bevételt gyűjtenek be, pedig csak elhagyatott irodák, és egy alsó szinti gyógyszertár található benne.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból