Éjjel-nappal kultúrházak: felpezsdül a Zala megyei kultúr-élet

Zala megye több mint tíz településén csaknem harminc programmal készülnek a Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű rendezvénysorozatra.

A programok a Mindennap értéket adunk jelmondat jegyében szerveződnek: a művelődési intézményekben zenei programokat, mesés délutánokat szerveznek, a hagyományőrző rendezvényeken a téltemetés, a farsangi vigasságok hangulatát elevenítik fel.

horvath gabor
Horváth Gábor a basszusgitáros újdonságokat mutatja be. / Fotó: Cabaret Medrano

Dala Hajnalka közművelődési csoportvezető az MTI-nek elmondta, hogy a zalaegerszegi Apáczai művelődési központ háromnapos programsorozata a zenére és a hangszerekre épül. Február 15-én és 16-án Horváth Gábor a basszusgitáros újdonságokat, Vörös Attila pedig a sztereo gitározást mutatja be. Szombaton délelőtt hangszeres kiállítás nyílik, este zalaegerszegi és vidéki zenekarok előadóművészei lépnek színpadra tradicionális rock-, blues- és popdalokkal. Vasárnap Pákai Petra és Cséry Zoltán tart interaktív zenei workshopot.

Nemzetközi túrnén az Operaház legnépszerűbb előadásai

Szerdán Wagner A bolygó hollandi, csütörtökön Verdi Simon Boccanegra, vasárnap pedig Goldmark Sába királynője című művét adja elő a Magyar Állami Operaház a Müpában. A főbb szerepeket A bolygó hollandiban Kálmándy Mihály, Sümegi Eszter és Palerdi András, a Simon Boccanegrában Alberto Gazale, Rost Andrea, Szabó Bálint és Brickner Szabolcs, a Sába királynőjé ben pedig Gál Erika, László Boldizsár és Bakonyi Anikó énekli.

A Gébárti-tó partján emelt Kézművesek Házában február 17-én (a műhelygalériák napján) népművészeti kiállítás és népi kézműves játszóház nyílik. A kora esti órákban az alkotóház udvarán tűzgyújtással, kiszebáb égetéssel elevenítik fel a téltemetés hagyományait.
Keszthelyen, a Balaton Színházban Cséby Géza irodalomtörténész a patikák történetéről tart február 15-én ismeretterjesztő előadást.

A Goldmark művelődési központban retró mesedélutánnal kezdődnek a programok.

A felnőtteket pénteken a bridzs-, szombaton a társasjáték klub foglalkozására várják, a gyermekek a farsangi játszóházban készíthetnek maszkokat. A programsorozat szombaton táncházzal zárul.

5666 1 szerelmemzala 0
Cséby Géza irodalomtörténész sem hiányozhat a programsorozat prominens résztvevői közül. / Fotó: TV Keszthely

Nagykanizsán, a Kodály művelődési házban február 15-én a tollfosztás hagyományait idézik fel, szombaton a város néptáncos múltját elevenítek fel a Móricz művelődési házban.

Február 15-én Gyenesdiáson, a Pásztorházban a középavar-kori régészeti leletből rendezett kiállítás látogatói az avar recept alapján a helyben főzött áldost is megkóstolhatják.

A söjtöri Deák Ferenc Emlékházban pezsgős tárlatvezetést tartanak és Deák-kuglóffal kínálják a vendégeket. Vonyarcvashegyen a Csavar Színház művészei Csokonai Vitéz Mihály farsangi hangulatot idéző Dorottya című művével lépnek színpadra.

Ismét Mosonmagyaróváron a Csavar Színház

Ismét Mosonmagyaróvárra látogatott a Csavar Színház. Legutóbb júniusban léptek fel a Flesch Központ színpadán, amikor is Arany János: Buda halála című meséjé…

Február 16-án Zalalövőn Kiss Gábor, a zalaegerszegi Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója gróf Széchenyi István életéről tart előadást, Zalaváron a megújult könyvtárban szerveznek meglepetés programokat. Kispáliban a farsangi program szombaton közös fánksütéssel kezdődik, vasárnap pedig jelmezes mulatsággal folytatódik.

grof huszarmuzeum
Kiss Gábor, a könyvtár igazgatója gróf Széchenyi István életéről tart előadást. / Kép: Huszármúzeum

Balatongyörökön a művelődési házban családi játszóházat rendeznek február 17-én, a vonyarcvashegyi művelődési házban pedig a latin zenék és táncok jegyében szerveznek “latin-partyt”.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból