A kisebbség reprezentációjára hívja fel a figyelmet fekete legókból készült szobrokkal a kanadai művész

Ekow Nimako a szokványos alapanyagok helyett kizárólag fekete legókat használ szobrai elkészítéséhez. A monumentális építményekkel a fekete kultúrára és a másságra igyekszik felhívni a figyelmet.

A torontói képzőművész 2013 óta foglalkozik gyerekkora játékából készült alkotásokkal. Már kisfiúként szembesült a kisebbség reprezentációjának szegénységével, ezért fontos volt számára, hogy művészete tükrözze kultúráját és tapasztalatait.

Afrofuturizmus: A jövő művészetének újragondolása fekete szemüvegen keresztül – Vélemény

De mi is az az afrofuturizmus? Az afrofuturizmus a jövő művészeti, tudományos és technológiai újragondolása fekete szemüvegen keresztül.

A legóról általában a színek játéka jut eszünkbe, így a fekete szobrok csodálóit meglepetésként érheti az alkotások alapanyaga. Nimako művészetével a Lego kulturális polaritásáról indít dialógust, ami nem feltétlen az első dolog, amire gondolunk a fekete kultúrával kapcsolatban.

A gyakran sci-fi témájú szobrok azt a hatást keltik, hogy egy külön világhoz tartoznak. Nimako művészetében egy narratívát épít a fekete kultúráról, ami – a science fiction és fantasy műfajához hasonlóan –, folyamatos változáson megy keresztül.

nimako2
Ekow Nimako leghíresebb szobra, a Cavalier Noir. / Fotó: Ryerson Folio / Raizel Harjosubroto

“Nem mondhatjuk, hogy nem voltak még filmek fekete főszereplővel. Csak gyakran bár ezek a karakterek kerülnek középpontba, a világ, amiben élnek, az nem egy fekete világ” – magyarázta Nimako a Vice-nak.

Legnépszerűbb munkája, a Cavalier Noir készítésekor fontos volt számára, hogy egy olyan fiatal fekete harcost örökítsen meg, akiből egyszerre sugárzik erő, mágia, csoda és remény.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból