Ekow Nimako a szokványos alapanyagok helyett kizárólag fekete legókat használ szobrai elkészítéséhez. A monumentális építményekkel a fekete kultúrára és a másságra igyekszik felhívni a figyelmet.

A torontói képzőművész 2013 óta foglalkozik gyerekkora játékából készült alkotásokkal. Már kisfiúként szembesült a kisebbség reprezentációjának szegénységével, ezért fontos volt számára, hogy művészete tükrözze kultúráját és tapasztalatait.

Afrofuturizmus: A jövő művészetének újragondolása fekete szemüvegen keresztül – Vélemény

De mi is az az afrofuturizmus? Az afrofuturizmus a jövő művészeti, tudományos és technológiai újragondolása fekete szemüvegen keresztül.

A legóról általában a színek játéka jut eszünkbe, így a fekete szobrok csodálóit meglepetésként érheti az alkotások alapanyaga. Nimako művészetével a Lego kulturális polaritásáról indít dialógust, ami nem feltétlen az első dolog, amire gondolunk a fekete kultúrával kapcsolatban.

A gyakran sci-fi témájú szobrok azt a hatást keltik, hogy egy külön világhoz tartoznak. Nimako művészetében egy narratívát épít a fekete kultúráról, ami – a science fiction és fantasy műfajához hasonlóan –, folyamatos változáson megy keresztül.

Nimako2
Ekow Nimako Leghíresebb Szobra, A Cavalier Noir. / Fotó: Ryerson Folio / Raizel Harjosubroto

“Nem mondhatjuk, hogy nem voltak még filmek fekete főszereplővel. Csak gyakran bár ezek a karakterek kerülnek középpontba, a világ, amiben élnek, az nem egy fekete világ” – magyarázta Nimako a Vice-nak.

Legnépszerűbb munkája, a Cavalier Noir készítésekor fontos volt számára, hogy egy olyan fiatal fekete harcost örökítsen meg, akiből egyszerre sugárzik erő, mágia, csoda és remény.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.