Elekes Botondot, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatóját kitüntette VI. Fülöp spanyol király

Spanyolország királya, VI. Fülöp a Katolikus Izabella-rend keresztje kitüntetést adományozta Elekes Botond számára, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatójának.

Tavaly magyar-spanyol írótalálkozót is szervezett Elekes

A magas rangú kitüntetést VI. Fülöp Anunciada Fernández de Córdova, Spanyolország magyarországi nagykövetének javaslatára adományozta Elekes Botond számára.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház vezetője a budapesti Spanyol Nagykövetség épületében rendezett ünnepségen vehette át a Katolikus Izabella-rend keresztje kitüntetést szeptember 17-én Anunciada Fernández de Córdovától.

elekes botond urani nemzeti filmszinhaz vi fulop spanyol kiraly kituntetes
Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója átveszi a kitüntetést / Fotó: Kulturtapas

A nagykövet a laudációban kiemelte, hogy Spanyolország így kívánja elismerni Elekes Botond munkásságát és a spanyol kultúra magyarországi megismertetéshez nyújtott támogatását.

elekes botond urani nemzeti filmszinhaz vi fulop spanyol kiraly kituntetes2
Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója átveszi a kitüntetést / Fotó: Kulturtapas

Az általa vezetett Uránia Nemzeti Filmszínház ad hagyományosan otthont az évente megrendezett Spanyol Filmhétnek.

Provokatív művész készített szatirikus alkotást VI. Fülöp spanyol királyról

Az eseményt rendkívüli médiaérdeklődést kísérte arra számítva, hogy a király is megnézi az őt ábrázoló műveket. A sajtónak azonban csalódnia kellett, VI. Fülöp kihagyta a standokat, ahol ezeket az alkotásokat bemutatták. Az olasz La Prometeo Gallery a spanyol uralkodó óriási, 4,45 méter magas, műanyagból készült, öltönyös figuráját állította ki 200 ezer eurós eladási árral, és azzal a feltétellel, hogy a vevőnek egy éven belül el kell égetnie a művet.

Sőt, a tavalyi évben először, nagy sikerrel megrendezett magyar-spanyol írótalálkozónak is.

Nagy segítséget nyújt Elekes

Elekes tanácsai és iránymutatása számos alkalommal segítették a nagykövetség egyéb kulturális programjának sikeres megvalósítását is – emlékeztetett a közlemény szerint Anunciada Fernández de Córdova.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból