Amelynek a legelső és legfontosabb lépése a megfelelő kellékek beszerzése. Ha felszereled a konyhádat az alapvető eszközökkel, amelyeket megtalálhatsz a Lakberbazár befőzési és tartósítási kellékei között, készen állsz majd arra, hogy a kertben, a fáról leszedett friss gyümölcsöt, vagy ha erre nincsen lehetőséged, akkor a fagyasztott verzióját házi készítésű befőtté vagy lekvárrá alakítsd.
Befőttesüveg
A befőttesüvegek olyan kellékek, amelyeket érdemes legelőször megvásárolni. Nagy általánosságban kétféle verziójukat különböztetjük meg, az egyik a normál, a másik pedig a széles szájú. Mindkettőnek megvan a maga előnye. Az utóbbit főleg azért kedvelik, mert nagyobb mennyiséget is könnyedén el tudnak tárolni bennük a befőzött dolgokból. Sőt az is mellettük szól, hogy könnyebb őket tisztítani.
Az átlagos fogyasztáshoz viszont előnyösebbek a normál szájú verziók, amelyekben tökéletesen tárolhatók zselék, lekvárok, de akár különféle szószok, salsa és töltelék is. A fentebb is említett Lakberbazár kínálatában többféle méretben kaphatók – a mi személyes kedvencünk a 350 ml-es verzió.
Nem szabad megfeledkezned azonban a befőttesüveg fedelekről sem, amelyek szintén kétféle méretben kaphatók: normál és széles szájú.
Mennyire lesz szükség?
Ennek eldöntéséhez azt javasoljuk, hogy először gondold át, mekkora mennyiséget fogsz feldolgozni az adott gyümölből vagy zöldségből. De emellett a használni kívánt befőttesüvegek típusa is egy fontos átgondolandó szempont.
Vegyük példának azt, hogy a családodban mindenki imádja a körtebefőttet, ezért pár hét alatt könnyedén kiürül akár egy 10 l-es, széles szájú üveg is. Vagyis, hogy egész télen tudjátok enni, több ilyen nagyobb űrtartalmú, szélesebb szájú befőttesüveget is megtöltesz. Amennyiben viszont csupán néhány étkezéshez fogyasztjátok, akkor elegendő néhány normál szájú, kisebb verzió is.
Fazék, tölcsér, műanyag spatula és merőkanál
A nagyobb fazék lesz majd a te személyes “boszorkány üstöd”, amelyben rotyog majd a befőzésre szánt étel. Amint minden összeállt, a tölcsér, valamint a merőkanál megkönnyíti a forró a lekvár, zselé vagy bármilyen szósz, stb. áthelyezését a befőttesüvegekbe anélkül, hogy rendetlenséget okoznál. A műanyag spatula pedig segít eltávolítani a légbuborékokat a megtöltött befőttesüvegekben.
Reméljük, hogy a befőzést és a tartósítást te is ugyanolyan kifizetődőnek találod, mint mi. Az otthoni befőttek elkészítése ugyan nem a legidőhatékonyabb tevékenység – ha erre vágysz, akkor több mint elegendő lehetőség van az élelmiszerboltban való vásárlásra –, de igazi örömmel tölt el minket, hogy minőségi lekvárokat, zseléket és befőtteket készíthetünk, amelyeket ezután megoszthatunk a családunkkal és a barátainkkal.