Történelmi pillanatot hajtott végre a Csang’o-4 űrszonda, ami bizonyította: élet van a Holdon. A holdfelszínen biológiai anyagot termesztettek.

Mint mondta a kutatás vezetője, Hszie Genghszin, “ez az első alkalom, hogy az emberek biológiai anyagot termesztettek a Hold felszínén.”

Kihajtott azoknak a gyapotmagoknak az egyike, amiket a kínai Csang’o-4 szonda vitt a Hold túlsó oldalára.

A Csang’o-4 űrszonda számunkra nem látható oldalon landolt a Holdon. Már ezzel történelmet írt a kínai, svéd és német fejlesztésű szonda.

Magyar kutatók igazolták a Kodylewski-porhold létezését a Föld közelében

Egy képalkotó polariméterrel fölszerelt földi távcsővel Slíz Judit, Barta András és Horváth Gábor új, polarizációs bizonyítékot találtak a Föld-Hold rendszer L5 Lagrange-pontja körüli porhold létezésére. A magyar kutatók a Monthly Notices of the Royal Society folyóiratban megjelent kétrészes cikkükben úgy vélik, hogy a porhold polarimetriai észlelése rehabilitálja Kordylewski méltatlanul elfeledett és sokak által megkérdőjelezett, 1961-es úttörő fotometriai megfigyelését.

Azonban nem üres kézzel szállt le, hanem organizmusokkal felszerelkezve. Egy 18 centis, vödörszerű konténerben elég levegő, víz és talaj van ahhoz, hogy ellássák a Hold újkeletű lakóit, írja a Phys.org tudományos szaklap.

Folyamatosan figyelemmel kísérik a kutatók az organizmusok fejlődését. Tehát többek között gyapot, burgonya, lúdfű, muslicapeték, valamint élesztők növekedését.

Mint írja a szaklap, az, hogy élet van a Holdon, biztató lehet, hiszen a fotón jól látszik, a gyapot szépen fejlődik.

Releváns hozzátenni viszont, hogy a fentebb felsorolt növények közül egyelőre nem látni hasonló eredményeket.

Thesprouthas
Élet A Holdon, Ahogy A Gyapot Csírázik / Fotó: Phys

Nem csak a növényekért felel a Csang’o-4, hiszen a napszelet, kozmikus sugárzást és a Hold felszínének sajátosságait is kutatni fogja.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.