Történelmi pillanat: Élet van a Hold túlsó oldalán

Történelmi pillanatot hajtott végre a Csang’o-4 űrszonda, ami bizonyította: élet van a Holdon. A holdfelszínen biológiai anyagot termesztettek.

Mint mondta a kutatás vezetője, Hszie Genghszin, “ez az első alkalom, hogy az emberek biológiai anyagot termesztettek a Hold felszínén.”

Kihajtott azoknak a gyapotmagoknak az egyike, amiket a kínai Csang’o-4 szonda vitt a Hold túlsó oldalára.

A Csang’o-4 űrszonda számunkra nem látható oldalon landolt a Holdon. Már ezzel történelmet írt a kínai, svéd és német fejlesztésű szonda.

Magyar kutatók igazolták a Kodylewski-porhold létezését a Föld közelében

Egy képalkotó polariméterrel fölszerelt földi távcsővel Slíz Judit, Barta András és Horváth Gábor új, polarizációs bizonyítékot találtak a Föld-Hold rendszer L5 Lagrange-pontja körüli porhold létezésére. A magyar kutatók a Monthly Notices of the Royal Society folyóiratban megjelent kétrészes cikkükben úgy vélik, hogy a porhold polarimetriai észlelése rehabilitálja Kordylewski méltatlanul elfeledett és sokak által megkérdőjelezett, 1961-es úttörő fotometriai megfigyelését.

Azonban nem üres kézzel szállt le, hanem organizmusokkal felszerelkezve. Egy 18 centis, vödörszerű konténerben elég levegő, víz és talaj van ahhoz, hogy ellássák a Hold újkeletű lakóit, írja a Phys.org tudományos szaklap.

Folyamatosan figyelemmel kísérik a kutatók az organizmusok fejlődését. Tehát többek között gyapot, burgonya, lúdfű, muslicapeték, valamint élesztők növekedését.

Mint írja a szaklap, az, hogy élet van a Holdon, biztató lehet, hiszen a fotón jól látszik, a gyapot szépen fejlődik.

Releváns hozzátenni viszont, hogy a fentebb felsorolt növények közül egyelőre nem látni hasonló eredményeket.

Thesprouthas
Élet A Holdon, Ahogy A Gyapot Csírázik / Fotó: Phys

Nem csak a növényekért felel a Csang’o-4, hiszen a napszelet, kozmikus sugárzást és a Hold felszínének sajátosságait is kutatni fogja.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból