Követem Élet + Stílus Történelmi pillanat volt, de nem tartott sokáig: a Holdon...

Történelmi pillanat volt, de nem tartott sokáig: a Holdon lévő gyapot elpusztult

Promóció

Már azt hitte mindenki, hogy hamarosan eljön az a pillanat, amikor a Hold lesz az új Föld. Ez lehet, bekövetkezik, de nem most. A Csang’o-4 által készített fotón is látható kicsírázott zöld levélke elpusztult.

Promóció

Ahogy mi is megírtuk, történelmi pillanatnak lehettünk tanúi, hiszen a kínai-svéd-német Csang’o-4 űrszonda csírázó növényről készített fotókat a Hold túlsó oldalán. Ez azt bizonyítja, hogy van élet a Holdon.

Azonban másnapra sajnos elpusztult a zöld növényke.  A gyapotnak ugyanis fény is kell a növekedéshez, ami a Hold túlsó oldalán erre nincs lehetősége. Sőt, nem elhanyagolható információ, hogy mínusz 170 Celsius-fokban lehetne átvészelni az estéket. Valljuk be, ez nem csak a kis gyapotnak, de még nekünk, embereknek is igen megterhelő lenne. Tehát a földi élettel nehezen összeegyeztethető – egyelőre.

Történelmi pillanat: Élet van a Hold túlsó oldalán / ContextUs

Mint mondta a kutatás vezetője, Hszie Genghszin, “ez az első alkalom, hogy az emberek biológiai anyagot termesztettek a Hold felszínén.” Kihajtott azoknak a gyapotmagoknak az egyike, amiket a kínai Csang’o-4 szonda vitt a Hold túlsó oldalára. A Csang’o 4 űrszonda számunkra nem látható oldalon landolt a Holdon.

És itt merül fel benned egy igen releváns kérdés: miért nem küldtek olyan létformát a kínaiak, amik alkalmazkodnak ezen feltételekhez? Feltételezhető, hogy a kínai kutatók is sejthették, hogy ez történik, emiatt fényhiányt jobban tűrő szerves létforma küldése pragmatikus lett volna.

A növénytermesztő kutatást vezető Xie Gengxin, a Csunkingi Egyetem professzora azt állította, hogy számítottak rá, hogy nem fogja túlélni az éjszakát. Úgy gondolták, ha úgyis mindegy, akkor jobb, hogy egy kis növényke pusztult el.

Élet a Holdon, ahogy a gyapot fejlődik / Fotó: Phys

Jelenleg a Csang’o-4 űrszonda vasárnap alvó üzemmódba kapcsolt. Ennek oka, hogy beköszöntött az első, két hétig tartó holdi éjszaka. A jármű csak ezt követően kapcsol vissza aktív üzemmódba. Sőt, a Jáde Nyúl 2, a holdjáró szintén készenléti állapotban van. Azonban ez már ellenkező okokból kifolyólag: el akarják kerülni a túlhevülés lehetőségét – a Nap közvetlenül felette jár. A hőmérséklet akár elérheti a 120 Celsius-fokot is. Mivel a Holdon nincs légkör, a hőmérsékleti szélsőségeket nem egyenlítheti ki semmi.

A Nemzetközi Űrállomáson az asztronauták folyamatosan kísérleteztek a növénytermesztéssel, hívja fel a figyelmet a The Guardian. De arra nem volt még példa, hogy a Holdon valaki kertészkedjen. Xie elmondta, hogy a Földön lehetetlen szimulálni a holdi környezetet, hiszen a kozmikus sugárzást és a mikrogravitációt is modellezni kellene.

Ahogy megírtuk korábban, krumplimagvakat, élesztőt és mustármagvakat is felhasználtak a kísérlethez a kínaiak. Azonban ezek nem csíráztak ki.

A fenti elemekhez muslicák is tartoztak, mivel abban hittek a kutatók, hogy mikro-ökoszisztéma alakul ki. Tehát a növények oxigént termelnek, amit a muslicák belélegeznek, majd megehetik az élesztőt, és így előállítják a fotoszintézishez szükséges szén-dioxidot. Az érdekes viszont az, hogy a kínai űrkutatási hivatal egy árva szót sem mondott semmit arról, hogy kikeltek-e a muslicák lárvái.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3