Már azt hitte mindenki, hogy hamarosan eljön az a pillanat, amikor a Hold lesz az új Föld. Ez lehet, bekövetkezik, de nem most. A Csang’o-4 által készített fotón is látható kicsírázott zöld levélke elpusztult.

Ahogy mi is megírtuk, történelmi pillanatnak lehettünk tanúi, hiszen a kínai-svéd-német Csang’o-4 űrszonda csírázó növényről készített fotókat a Hold túlsó oldalán. Ez azt bizonyítja, hogy van élet a Holdon.

Azonban másnapra sajnos elpusztult a zöld növényke.  A gyapotnak ugyanis fény is kell a növekedéshez, ami a Hold túlsó oldalán erre nincs lehetősége. Sőt, nem elhanyagolható információ, hogy mínusz 170 Celsius-fokban lehetne átvészelni az estéket. Valljuk be, ez nem csak a kis gyapotnak, de még nekünk, embereknek is igen megterhelő lenne. Tehát a földi élettel nehezen összeegyeztethető – egyelőre.

Történelmi pillanat: Élet van a Hold túlsó oldalán / ContextUs

Mint mondta a kutatás vezetője, Hszie Genghszin, “ez az első alkalom, hogy az emberek biológiai anyagot termesztettek a Hold felszínén.” Kihajtott azoknak a gyapotmagoknak az egyike, amiket a kínai Csang’o-4 szonda vitt a Hold túlsó oldalára. A Csang’o 4 űrszonda számunkra nem látható oldalon landolt a Holdon.

És itt merül fel benned egy igen releváns kérdés: miért nem küldtek olyan létformát a kínaiak, amik alkalmazkodnak ezen feltételekhez? Feltételezhető, hogy a kínai kutatók is sejthették, hogy ez történik, emiatt fényhiányt jobban tűrő szerves létforma küldése pragmatikus lett volna.

A növénytermesztő kutatást vezető Xie Gengxin, a Csunkingi Egyetem professzora azt állította, hogy számítottak rá, hogy nem fogja túlélni az éjszakát. Úgy gondolták, ha úgyis mindegy, akkor jobb, hogy egy kis növényke pusztult el.

Thesprouthas
Élet A Holdon, Ahogy A Gyapot Fejlődik / Fotó: Phys

Jelenleg a Csang’o-4 űrszonda vasárnap alvó üzemmódba kapcsolt. Ennek oka, hogy beköszöntött az első, két hétig tartó holdi éjszaka. A jármű csak ezt követően kapcsol vissza aktív üzemmódba. Sőt, a Jáde Nyúl 2, a holdjáró szintén készenléti állapotban van. Azonban ez már ellenkező okokból kifolyólag: el akarják kerülni a túlhevülés lehetőségét – a Nap közvetlenül felette jár. A hőmérséklet akár elérheti a 120 Celsius-fokot is. Mivel a Holdon nincs légkör, a hőmérsékleti szélsőségeket nem egyenlítheti ki semmi.

A Nemzetközi Űrállomáson az asztronauták folyamatosan kísérleteztek a növénytermesztéssel, hívja fel a figyelmet a The Guardian. De arra nem volt még példa, hogy a Holdon valaki kertészkedjen. Xie elmondta, hogy a Földön lehetetlen szimulálni a holdi környezetet, hiszen a kozmikus sugárzást és a mikrogravitációt is modellezni kellene.

Ahogy megírtuk korábban, krumplimagvakat, élesztőt és mustármagvakat is felhasználtak a kísérlethez a kínaiak. Azonban ezek nem csíráztak ki.

A fenti elemekhez muslicák is tartoztak, mivel abban hittek a kutatók, hogy mikro-ökoszisztéma alakul ki. Tehát a növények oxigént termelnek, amit a muslicák belélegeznek, majd megehetik az élesztőt, és így előállítják a fotoszintézishez szükséges szén-dioxidot. Az érdekes viszont az, hogy a kínai űrkutatási hivatal egy árva szót sem mondott semmit arról, hogy kikeltek-e a muslicák lárvái.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.