Az a képesség, hogy nehéz helyzetben bármilyen kérdést megkereshetünk a google-ban, tehetetlenné tesz bennünket, ha nincs internet vagy telefon nálunk.

Ezért a Bright Side összegyűjtött néhány egyszerű tippet, amelyek egy napon megmenthetik az életedet.

Méhcsípés

Eletmento.tippek.5
Ha megcsípett egy méh, el kell távolítani a fullánkot. Bár az általános vélekedés szerint a fullánk kihúzása a bőrből minimálisra csökkenti a mérget, a legfontosabb az időzítés. A fullánkot a lehető leghamarabb meg kell próbálni eltávolítani, akár csipesszel, vagy kihúzással. Amikor egy méh elveszti a fullánkját, olyan illatot bocsát ki, amely más méheket vonz a területre, akik valószínűleg megcsípnek téged védekezésből.
Miután eltávolítottad a fullánkot, mosd le a sebet, és tegyél rá hideg borogatást. Ha allergiás vagy, próbálj kéznél tartani egy autoinjektort vagy EpiPent, és a lehető leghamarabb lépj kapcsolatba a segélyszolgálattal.

Elsőfokú égési sérülések

Eletmento.tippek.4
Az első fokú égési sérülések, más néven felületes égések, csak a bőr felső rétegét érintik. Bár fájdalmasak lehetnek, nem súlyosak. Próbáld lehűteni az égési sérülést hideg csapvízzel. A vaj vagy zsír használata régi népi gyógymód, de valójában nagyobb károkat okozhat a sebben, mert lelassítja a hő felszabadulását. A víz és a szódabikarbóna összekeverésével készült paszta szintén segíthet az égés hőjének felszabadításában.
Kerüld a helyi antibiotikumokat és a legtöbb kenőcsöt, de a vazelin naponta kétszer-háromszor alkalmazható a sebre. A gyógyszeres kezelés is segíthet a fájdalom és a gyulladás enyhítésében.

Mérgező pókok a banánban

Eletmento.tippek.3
A vándorpókokat azért hívják így, mert éjszaka a dzsungel talaján vándorolnak, ahelyett, hogy egy odúban laknának vagy hálót tartanának fenn. Napközben termeszdombok belsejében, kidőlt rönkök és sziklák alatt, valamint banánnövényekben bújnak meg (innen ered a „banánpók” becenév).
A médiában gyakran felbukkannak olyan történetek, amelyek arról szólnak, hogy az ügyfelek veszélyes pókokat találtak vásárlásaik során. Így hát egy anya felfedezett egy furcsa “hólyagot” egy banánon, amit a boltban vásárolt, és rájött, hogy az apró pókok fészke.

Medúzacsípés

Eletmento.tippek.2
Semmi sem ronthatja el úgy egy szép napot a tengerparton, mint egy medúzacsípés. Megpróbálhatod leöblíteni a sebet sós vízzel. Le is öblítheted forró vízzel, ecettel, vagy befedheted a sebet szódabikarbóna és víz oldatával . Az aktív szén a medúza méregének eltávolításában is segíthet.
Talán hallottad már azt a népszerű városi legendát, amely szerint a vizelet a medúza csípésének kezelésére használható. Valójában a vizelet általában nem tartalmaz elegendő savat a méreg ellen. Bár vannak olyan állítások, hogy a vizelet csökkentheti a fájdalmat, a forró víz ugyanolyan hatékony.

Akadályozott légzés

Eletmento.tippek
Ha valakinek leállt a légzése, általában elzáródás lép fel a légutakban. Fordítsd a személyt a hátára, ellenőrizd a száját, és távolíts el mindent, ami akadályozhatja a légzést, még a folyadékot is. A légutak megnyitásához döntsd meg a fejet és emeld fel az állát, és tedd a kezedet a fej vagy a homlok közelébe.
Alternatív megoldásként végrehajthatod az úgynevezett „állkapocs-tolást” úgy, hogy ujjaidat az állkapocs alá helyezed, és az alsó állkapcsot felfelé nyomod a nyak mozgatása nélkül, hogy kinyisd a szájat. Ez felemeli a nyelvet a légutaktól, és segít csökkenteni a légelzáródást. Ezt követően hajts végre fejdöntést, amíg a légutak meg nem nyílnak.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.