Festményeihez hasonlóan Braun András kollázsaiban is előszeretettel nyúlt a popkultúra, az életmód-magazinok, a reklámok és elit márkák vizuális világához, hogy teljesen új, személyes képi rendszert alkosson.

A minket körülvevő vizuális dzsungel ismerős képeit – a várakozásokat megcáfolva – nem kritikai felhanggal idézi, hanem mint ismerős, közös képi mitológiánk darabjait helyezi új kontextusba úgy, hogy bár ismerősnek hatnak, eredetüket a legritkább esetben tudjuk azonosítani. A kollázsok harsány színek, erőteljes, emblematikus formák felhasználásával, képi egyezések, kontrasztok és kiegészítések létrehozásával születnek, és a címadásban nyerik el végső formájukat, melyben egyszerre fedezhető fel az irónia és a filozofikus alapállás.

A festmények szigorú négyzetes formáját a kötetlenebb téglalap alak váltja fel, amely nagyobb szabadságot és könnyedebb fogalmazást kölcsönöz a műveknek. Braun játékossága talán még erőteljesebben teret kap a kollázsokban, amelyeket ő maga mindig is önálló művekként és nem az olajképek tanulmányaként kezelt, bár életében soha nem állított ki.

Braun András tragikusan korai halálával a magyar képzőművészet egy olyan jelentős, egyéni festői világgal lett kevesebb, melynek hiányát még nem tudjuk felmérni.

A tárlaton az eddig még soha ki nem állított kollázsok játsszák a fő szerepet, melyek bemutatásával a Resident Art Budapest nem titkolt célja, hogy teljesebbé tegyék a Braun művészetéről alkotott képet.

A 80 kollázs megnyitóján olyan zenékből hallgathatunk összeállítást, amelyek Braun András művészetére hatással voltak, inspirálták.

#weboldal | #facebook

A kiállítást megnyitja: Winkler Nóra

A kiállítás megtekinthető: 2017. február 24-ig

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2017. február 2. – 19 óra

Helyszín: Resident Art Budapest

Címlapfotó: az esemény hivatalos Facebook-oldala.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet