Nézem Film Milyenek voltak valójában? Hat életrajzi film a legnagyobb művészekről

Milyenek voltak valójában? Hat életrajzi film a legnagyobb művészekről

Promóció

Mit tudunk a nagy festők életéről? És amit tudunk, az tényleg igaz? Vagy csupán hiszünk a filmeknek, amelyek bemutatnak valakit, aki nem is volt? Az alábbi hat film némelyike hagy kivetnivalót maga után, némelyik azonban igazi remekmű. Egy valami azonban közös bennük: nem engedik, hogy elfelejtsük a nagynevű művészeket.

Promóció
- Advertisement -

Az életrajzi filmek egy része hiába próbálja visszaadni egy adott személy életét. Nem könnyű vállalkozás, hiszen a nagy festők alig hagytak információt maguk után. Habár levelekből, családok, barátok elmondásaiból össze lehet rakni egy kerek képet. Kérdés, hogy ez mennyire fog megfelelni a valóságnak.

Salma Hayek a Frida Kahlo című filmben / Fotó: Vicki Archer

Grandma Moses (1950)

Grandma Moses! America’s Most Loved Painter of Folk Art!

Grandma Moses art is a quintessential slice of Americana. Anna Mary Robertson Moses [Sept 7, 1860 – Dec 13, 1961] is renowned in America for being its foremost portrayer of Folk Art. She was born in 1860 – on a farm in Greenwich, New York, and was one of ten children.

Jerome Hill Oscar-jelölt 20 perces dokumentumfilmje tartogat némi kihívást a néző számára. Nehéz elválasztani a valóságot és a propagandát. Az alkotás elején a narrátor „Amerika projektjeként” vezeti fel a már sokat megélt Moses nagymamát. A film előnye, hogy a kanyargós szöveg ellenére, időt szentel a művész festményeire. Néha elég hagyni a kamerát és a nézőt, hogy összerakják a valóságot.

Edvard Munch (1974)

Edvard Munch – Peter Watkins – 1974

1974

Peter Watkins dokudrámája tele van klisékkel. Ami a filmet mégis rendkívülivé teszi, hogy Watkins figyelmet fordít a kliés és az élet  közötti szűk hézagra. A film azt sugallja, hogy Munch művészetének nyers stílusa mindössze egy illúzió, amit az emberek képzelete szült.

Frida (2002)

Frida (2002) Official Trailer #1 – Salma Hayek Movie HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Subscribe to CLASSIC TRAILERS: http://bit.ly/1u43jDe Like us on FACEBOOK: http://goo.gl/dHs73 Follow us on TWITTER: http://bit.ly/1ghOWmt Frida (2002) Official Trailer #1 – Salma Hayek Movie HD A biography of artist Frida Kahlo, who channeled the pain of a crippling injury and her tempestuous marriage into her work.

Julie Taymor Oscar-nyertes drámája nem igazán a festőnő alkotásaira fókuszál. Ehelyett gyönyörű képi világa lenyűgözi a nézőt. A festőkről készített filmeket azért szeretik a rendezők, mert olyan varázslatos képi világot tudnak kihozni a témából, amellyel nem nagyon tudnak mellényúlni.

Minden idők kilenc filmje, amely tényleg megérdemelte az Oscar-díjat

Azokról a filmekről, amelyek valamelyik kategóriában elnyerik az Akadémia díját, elképesztő alkotások. Gondolnánk. Pedig 9 évtized nagyon hosszú idő, ez alatt az idő alatt rengeteg olyan film nyert díjat, amelyet végül a nagyközönség elfelejtett. Vajon rosszul döntött a bizottság? Inkább csak a régebbi díjazott filmek a mai korszellemnek nem felelnek meg.

A bal lábam (1989)

My Left Foot | ‘The Painting’ (HD) – Daniel Day-Lewis, Brenda Fricker | 1989

Rachel receives a painting from a crush, but it’s not who she’s hoping for. In this scene: Rachel (Julie Hale), Christy (Daniel Day-Lewis) About My Left Foot: My Left Foot is the true story of Irish writer and cerebral palsy victim Christy Brown. Paralyzed from birth, Brown is written off as retarded and helpless.

Jim Sheridan filmje két Oscar-díjat is nyert, nem véletlenül. Daniel Day-Lewis játéka Christy Brownként elképesztő. A művész, akik cerebrális megbetegedéssel született, és egyetlen végtagjával, a bal lábával tanult meg festeni és írni. Rengeteg dráma van a filmben, annak ellenére, hogy Brown valódi élete (állítólag felesége és ápolója bántalmazta) sokkal kuszább volt, mint a filmben bemutatott.

Caravaggio (1986)

Caravaggio – Trailer

MUBI: http://mubi.com/films/caravaggio Esta é uma complexa e lúcida biografia de Michelangelo Merisi da Caravaggio, pintor italiano do século XVII, conhecido apenas por Caravaggio. Muitas vezes apontado como o primeiro artista moderno, ele é aqui retratado como um homem selvagem, desregrado e escandaloso.

Derek Jarman filmje Sean Beannel és Tilda Swintonnal a főszerepben nem éppen a történelmi pontosságra törekszik. Amolyan brit-punk újjáélesztése a művész valódi énjének. Egyesek önkényesnek gondolhatják, holott Jarman csak a festő személyiségét akarta megfogni, nem pedig élete apró részleteinek valódiságát leképezni.

Yumeji (1991)

Yumeji Official Film Trailer

Part of director Seijun Suzuki’s absurdist Taisho trilogy, this surreal tale follows 1920s painter Yumeji Takehisa (Kenji Sawada), who strays from his lover when he falls for the beautiful and newly widowed Tomoyo (Tomoko Mariya). Meanwhile, Tomoyo’s slain husband, Wakiya (Yoshio Harada), returns from the dead to torment his murderer, the jealous Onimatsu (Kazuhiko Hasegawa), who hopes to put the ghost to rest for good.

Seijun Suzuki filmje nem Yumejiről, a festőtől szól, legalábbis nem abban az értelemben, ahogy a Kahlo- vagy a Munch-film. Magáról a művészek idealizásáról. Tulajdonképpen bemutat azoknak, akik úgy gondolják, tudnak bármit is az alanyaikról. A rendező nagyon jól értelmezi az életrajzi filmeket: ha tudnánk a művészek valódi életéről, vajon még mindig bálványoznánk őket?

Promóció
ForrásArtsy
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3