Mit tudunk a nagy festők életéről? És amit tudunk, az tényleg igaz? Vagy csupán hiszünk a filmeknek, amelyek bemutatnak valakit, aki nem is volt? Az alábbi hat film némelyike hagy kivetnivalót maga után, némelyik azonban igazi remekmű. Egy valami azonban közös bennük: nem engedik, hogy elfelejtsük a nagynevű művészeket.

Az életrajzi filmek egy része hiába próbálja visszaadni egy adott személy életét. Nem könnyű vállalkozás, hiszen a nagy festők alig hagytak információt maguk után. Habár levelekből, családok, barátok elmondásaiból össze lehet rakni egy kerek képet. Kérdés, hogy ez mennyire fog megfelelni a valóságnak.

Salma Hayek a Frida Kahlo című filmben / Fotó: Vicki Archer

6Grandma Moses (1950)

Grandma Moses! America’s Most Loved Painter of Folk Art!

Grandma Moses art is a quintessential slice of Americana. Anna Mary Robertson Moses [Sept 7, 1860 – Dec 13, 1961] is renowned in America for being its foremost portrayer of Folk Art. She was born in 1860 – on a farm in Greenwich, New York, and was one of ten children.

Jerome Hill Oscar-jelölt 20 perces dokumentumfilmje tartogat némi kihívást a néző számára. Nehéz elválasztani a valóságot és a propagandát. Az alkotás elején a narrátor „Amerika projektjeként” vezeti fel a már sokat megélt Moses nagymamát. A film előnye, hogy a kanyargós szöveg ellenére, időt szentel a művész festményeire. Néha elég hagyni a kamerát és a nézőt, hogy összerakják a valóságot.