Április 8-án, az idei Roma Nap alkalmával került megrendezésre az Arany10 Kultúrházban a Romani Design, Magyarország első roma ruhatervező párosának divatbemutatója, melyen az idei tavaszi-nyári kollekció, az IKON darabjai és egy, az ’56-os roma hősökre emlékező kapszulakollekció került bemutatásra.

Sok divatbemutatón vettem már részt, de meg kell mondanom, ilyenen még soha. Először némi félelem volt bennem, tudván, hogy a ruhákat nem profi modellek, hanem énekesek mutatják be, odaérve pedig a megszokottól egészen eltérő hangulat fogadott. Egy átlagos divatbemutatón citromba harapott arccal hümmögő, iszonyú drága ruhákba bújt hölgyek, illetve nagyrészt a sajtó munkatársai vesznek részt, itt pedig gyerekek szaladgáltak és nem csak, hogy minden korosztály képviseltette magát, de az az érzésem támadt, hogy mindenki ismer mindenkit.

Oláh Gergő / Romani Design
Oláh Gergő A Romani Design Kifutóján / Fotó: Farkas András

Rossz szokásom, hogy nem nézek korábban utána annak, amit látni fogok, de abban bíztam, hogy a ruhák szépek lesznek – és nem csalódtam. A testvérpár, Varga Erika és Helena munkái a tradicionális és modern öltözetek egy olyan tökéletes keverékét alkotják, amik láthatóan mindenkinek jól állnak, és amiket csak öröm lehet viselni.

Csodás dallamok zendültek fel már a show első felében is, a modellek – Bocskor Bíborkától kezdve Oláh Gergőig mind ismert és elismert művészek – pedig kedves, vidám hangulatban mutatták be az IKON kollekció darabjait, majd a kapszulakollekció felvonultatása után felcsendült a La isla bonita remixe, amire olyan hangulat kerekedett, amit nem csak divatbemutatón, de talán még esküvőkön sem láttam.

A közönség ritmusra tapsolt, a modellek táncoltak, egyszerűen magával ragadó volt az élmény.

Malek Andrea / Romani Design
Malek Andrea Kislányával / Romani Design / Fotó: Farkas András

És mit is kell tudni a tervezőkről? A 2010-ben alakult márka alkotói, Erika a ruhákat, még Helena a kiegészítőket tervezi, a tradicionális, élénk színű virágmintákat feketével, tüllel és néhol fekete-fehér képekkel borított textíliákkal ötvözik, a szabásukban is megjelenik a tradicionális és a modern viseletek ötvözése. Természetesen nem csak ez a tevékenységük kiemelkedő, Erika a Glinda nevű roma gyermekmagazin főszerkesztője, kiemelten fontosnak tartja a roma fiatalok mentorálását, identitásának erősítését, 2012-ben a Glamour Az év hősnőjének választotta.

Helena is hasonló tevékenységekben vett részt, művelődésszervezőként gyakran fordult meg hátrányos helyzetű falvak iskoláiban és cigány telepein, ahol testvérével, Erikával együtt roma népismeretet oktatott, illetve készség- és képességfejlesztő foglalkozásokat tartott.

A roma népismereten és az ötvösségen túl, komolyan érdeklik a cigány balladák, népdalok is, melyeket sokszor bemutatóikon is előad.

Romani Design / Bocskor Bíborka / Oláh Gergő
Oláh Gergő És Bocskor Bíborka A Romani Design Kifutóján / Fotó: Farkas Sándor

Ha még többet szeretnétek megtudni a tervezőkről és ruháikról, látogassatok el az weboldalukra, már csak nézelődni is hatalmas esztétikai élmény, a vidám, életigenlést sugárzó hangulatú darabok között.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.