Követem Design Életteli divat

Életteli divat

Április 8-án, az idei Roma Nap alkalmával került megrendezésre az Arany10 Kultúrházban a Romani Design, Magyarország első roma ruhatervező párosának divatbemutatója, melyen az idei tavaszi-nyári kollekció, az IKON darabjai és egy, az ’56-os roma hősökre emlékező kapszulakollekció került bemutatásra.

- Advertisement -

Sok divatbemutatón vettem már részt, de meg kell mondanom, ilyenen még soha. Először némi félelem volt bennem, tudván, hogy a ruhákat nem profi modellek, hanem énekesek mutatják be, odaérve pedig a megszokottól egészen eltérő hangulat fogadott. Egy átlagos divatbemutatón citromba harapott arccal hümmögő, iszonyú drága ruhákba bújt hölgyek, illetve nagyrészt a sajtó munkatársai vesznek részt, itt pedig gyerekek szaladgáltak és nem csak, hogy minden korosztály képviseltette magát, de az az érzésem támadt, hogy mindenki ismer mindenkit.

Oláh Gergő / Romani Design
Oláh Gergő a Romani Design kifutóján / Fotó: Farkas András

Rossz szokásom, hogy nem nézek korábban utána annak, amit látni fogok, de abban bíztam, hogy a ruhák szépek lesznek – és nem csalódtam. A testvérpár, Varga Erika és Helena munkái a tradicionális és modern öltözetek egy olyan tökéletes keverékét alkotják, amik láthatóan mindenkinek jól állnak, és amiket csak öröm lehet viselni.

Csodás dallamok zendültek fel már a show első felében is, a modellek – Bocskor Bíborkától kezdve Oláh Gergőig mind ismert és elismert művészek – pedig kedves, vidám hangulatban mutatták be az IKON kollekció darabjait, majd a kapszulakollekció felvonultatása után felcsendült a La isla bonita remixe, amire olyan hangulat kerekedett, amit nem csak divatbemutatón, de talán még esküvőkön sem láttam.

A közönség ritmusra tapsolt, a modellek táncoltak, egyszerűen magával ragadó volt az élmény.

Malek Andrea / Romani Design
Malek Andrea kislányával / Romani Design / Fotó: Farkas András

És mit is kell tudni a tervezőkről? A 2010-ben alakult márka alkotói, Erika a ruhákat, még Helena a kiegészítőket tervezi, a tradicionális, élénk színű virágmintákat feketével, tüllel és néhol fekete-fehér képekkel borított textíliákkal ötvözik, a szabásukban is megjelenik a tradicionális és a modern viseletek ötvözése. Természetesen nem csak ez a tevékenységük kiemelkedő, Erika a Glinda nevű roma gyermekmagazin főszerkesztője, kiemelten fontosnak tartja a roma fiatalok mentorálását, identitásának erősítését, 2012-ben a Glamour Az év hősnőjének választotta.

Helena is hasonló tevékenységekben vett részt, művelődésszervezőként gyakran fordult meg hátrányos helyzetű falvak iskoláiban és cigány telepein, ahol testvérével, Erikával együtt roma népismeretet oktatott, illetve készség- és képességfejlesztő foglalkozásokat tartott.

A roma népismereten és az ötvösségen túl, komolyan érdeklik a cigány balladák, népdalok is, melyeket sokszor bemutatóikon is előad.

Romani Design / Bocskor Bíborka / Oláh Gergő
Oláh Gergő és Bocskor Bíborka a Romani Design kifutóján / Fotó: Farkas Sándor

Ha még többet szeretnétek megtudni a tervezőkről és ruháikról, látogassatok el az weboldalukra, már csak nézelődni is hatalmas esztétikai élmény, a vidám, életigenlést sugárzó hangulatú darabok között.

Promóció

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

A legfontosabb Van Gogh-potré az első pszichotikus rohama után készült

A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.

A műkincsrablók bevallották, hogyan lopták el Gustav Klimt festményét

Két férfi bevallotta, hogy ellopta egy olasz galériából, majd később visszavitte oda Gustav Klimt Bildnis einer Frau (Egy hölgy arcképe) című festményét.

Kirúgták a 168 Óra munkatársát, aki főnökei tudta nélkül hozott le egy cikket

A 168 Óra megszüntette annak az újságírójának a munkaviszonyát, aki a lap vezetésének engedélye nélkül az online felületükön közzétette a Kivették Adrienn petevezetékét a miskolci kórházban, de ezt csak három évvel később, mástól tudta meg című cikket.

Rubint Réka két posztban is megpróbálta védelmébe venni Schobert Norbit

A fitneszguru felesége, Rubint Réka két posztban reagált az őket ért vádakra.

Adam Sandler “adamsandleresen” reagált arra, hogy mellőzték az Oscar-jelöltek közül

Adam Sandler a Csiszolatlan gyémánt című filmbeli alakítását nem méltatta az Akadémia.

ez is érdekeltéged
<3