A TikTok nevű platform figyelmeztet, hogy a „koponyatörő-kihíváséletveszélyes mutatvány.

Életveszélyes sérüléseket okozhat a kihívás

A TikTokhoz hasonló közösségi média platformok számos pozitív dologra is használhatóak. Az Egészségügyi Világszervezet például a TikTok segítségével veszi fel a harcot a koronavírussal kapcsolatos álhírek ellen, illetve használható a fiatalok politikai aktivitásának növelésére is.

Tiktok Kihivas Koponyatores
Koponyatörő Kihívás Terjed A Tiktokon / Fotó: Shutterstock

Azonban, mint minden más platform a TikTok is táptalaja lehet az emberi hülyeség terjedésének. Újabban egy koponya törést okozó, értelmetlen és veszélyes kihívás ütötte fel a fejét a közösségi oldalon, írja a Dazed.

Inkább az életüket veszélyeztetik, csak nézzék őket

Sandra Bullock legújabb filmje, a Madarak a dobozban beindította a YouTuberek fantáziáját. Csak nem éppen pozitív a végeredmény. Oké, hogy kifiguráznak valakit vagy valamit, de az úgynevezett „bird box challenge” életveszélyes is lehet. A művelet lényege, hogy a résztvevők bekötött szemmel próbálnak teljesíteni valamit. Ez a valami bármi lehet.

A kihívás lényege, hogy kérj meg valakit, hogy egyenesen ugorjon fel a levegő, majd rúgd ki alóla a lábát. A váratlan behatás következtében az illető hátraesik és beveri a fejét. Nem meglepő módon a „mutatvány” komoly sérülésekhez vezet.

A TikTok eltávolítja a veszélyes tartalmakat

A BBC információi szerint az egyesült királyságban egy lányt súlyos gerincsérüléssel szállítottak kórházba a durva tréfa miatt. De hasonló eseteket jelentettek már az USA-ból is, ahol két gyereket bántalmazással vádolnak a kihívás miatt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ne csinálj, ne utánozz veszélyes kihívásokat és ne is bátoríts rá senkit, mert sérüléskehez vezethetnek. Az ilyen tartalmakat folyamatosan eltávolítjuk a felületről, mivel ezek ellenkeznek a Felhasználói Szabályzattal [/perfectpullquote]

– figyelmeztet a TikTok. A kihívás valóban életveszélyes, és egyáltalán nem vicces, tette hozzá a platform. Senki nem akarhatja, hogy családtagja vagy barátai megsérüljenek egy ilyen kihívás miatt. Mivel az ilyen tartalmakat eltávolítják, ezért túl nagy népszerűséget sem remélhet a feltöltője.

A koponya és gerincsérülés mellett, maradandó károsodásokat, bénulást is okozhat a kihívás, de akár halálos kimenetelű is lehet a durva tréfa eredménye.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk