Nyolcvanhárom éves korában meghalt Emma Amos afroamerikai festőművész.

A festészet mellett feminista is volt

A közelmúltban két kiváló színes bőrű művészt vesztett el a világ. Mory Kanté a zenei világ kiválósága volt, míg a 83 éves Emma Amos az afro-amerikai festészet kiemelkedő alakja. Amos számára a színek fontos szerepet játszottak a festményekben, de véleménye szerint ennek politikai felhangja is van.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Minden alkalommal, amikor színekben gondolkodom, az egyben politikai állásfoglalás is. Luxus lenne, ha fehér lennék, és nem kellene így gondolkodnom[/perfectpullquote]

– nyilatkozta Amos.

Emma Amos Meghalt
Emma Amos Festőművész / Fotó: Becket Logan

Számos színes bőrű művésznőhöz hasonlóan a ’60-as ’70-es években őt is csak karrierjének késői szakaszában fedezték fel a nagyobb múzeumok és vált sikeressé olyan nagyobb kiállításokon, mint a londoni Tate Modern által szervezett Soul of a Nation: Art in the Age of Black Power. De a New York-i Brooklyn Múzeum is felfigyelt rá később, írja az Artnews.

Maurer Dóra eljutott oda, ahová egy magyar képzőművész sem: önálló kiállítása nyílik a Tate Modernben

A kiállításon a Kossuth-díjas művész, Maurer Dóra hozzávetőleg 35 munkáját mutatják be, köztük grafikai munkákat, fotókat, filmeket és festményeket, amelyek bemutatják pályafutásának sokszínűségét. A tárlat több mint öt évtizedet ölel fel az 1937-es születésű alkotó pályafutásából. A londoni múzeum ajánlója szerint Maurer Dóra központi alakja volt a művészekből, költőkből és zenészekből álló független közösségnek, amely a hivatalos rendszeren kívül működött a szocializmus idején.

Amos kulcsfigurája volt Spiral elnevezésű, művészeket tömörítő kollektívának is, amelynek többek között  Norman Lewis, Romare Bearden, és Hale Woodruff is a tagjai voltak. Ő volt az egyetlen női tagja a csoportosulásnak. Később nézeteltérései támadtak a tagokkal, mivel ő nem hitt abban, hogy létezik külön olyan kategória, hogy színes bőrű művész. A Spiral 1963-ban alakult, de rövid idő után feloszlott.

Holland kutatók újabb titkokat tártak fel a Leány gyöngy fülbevalóval című festményről

A hágai Mauritshuis galéria kutatói fedték fel az 1665-ben készült festménnyel kapcsolatos eredményeket, írja a The Guardian . A szakértők első alkalommal fedezték fel a lány arcán lévő szempillákat, illetve bizonyítékot találtak arra, hogy a nő feje mögött zöld függöny található.

Nem a Spiral volt az egyetlen radikális szervezet, amelyhez Amos csatlakozott, a ’70-es években szerkesztője volt a Heresies című feminista kiadványnak. Később pedig csatlakozott a legendás, feminista kollektívához, a Guerrilla Girls formációhoz is, ahol a nőgyűlölet ellen küzdöttek tüntetések, írások és aktivista művek által.

Guerilla Girls
Guerilla Girls Feminista Tagjai /Fotó: Traven Rice

Mivel az aktivisták mindig gorilla maszkot viseltek, ezért csak egy későbbi interjúban adott vallomása során derült fény rá, hogy Emma Amos is tagja volt a radikális nőjogi szervezetnek.

Előszeretettel festett zuhanó alakokat

Emma Amos 1937-ben született Atlantában. Már fiatal korában megmutatkozott a művészethez való affinitása. Ohio-ban végezte tanulmányait, de Londonban is tanult egy évig, majd New York-ba költözött.

Giza and Faith – Emma Amos – Google Arts & Culture

Emma Amos’ work is often located at the intersection of culture and politics. Born in Atlanta, Georgia, Amos studied at Antioch College and received an M.A. from New York University. Amos was the youngest and only female member of Spiral, a legendary Civil Rights art group co-founded by Hale Woodruff, Romare Bearden, and other prominent African-American artists.

Tanítónőként helyezkedett el, majd a Dorothy Liebes stúdiójában textiltervezőként talált állást. A stúdióban végzett munka meghatározó volt számára egész karrierje során és megalapozta a textilhez mint művészeti alapanyaghoz való vonzalmát is.

A ’80-as években kezdett festészettel foglalkozni, első képsorozata Falling néven vált ismerté, amelyben festett figurák zuhannak a semmibe.

Az egyik emlékezetes alkotásában saját magát ábrázolja, ahogy a kék égen át zuhan anyja képével a kezében.

Picasso Afrikai Maszk
Picasso Afrika-Periódusának Egyik Festménye / Kép: Picasso / Alchetron

A festménysorozat után kombinálni kezdte a festészet és a textil iránti. Műveivel elégedetlenségét fejezte a művészettörténetben tapasztalható fehér túlreprezentáltság miatt.

For Muse Picasso Emma Amos
For Muse Picasso / Kép Emma Amos

A For Muse Picasso festményén a mestert ábrázolja afrikai maszkok társaságában, hiszen Picasso nem láthatta mivel járt a gyarmatosítás és a rabszolgatartás, amikor az említett tárgyakból merített ihletett.

Virtuálisan látogatható a Tate Modern Andy Warhol-kiállítása

A londoni Tate Modern ad helyet Andy Warhol számtalan témát kimerítő kiállításának. Március 12-től látogatható a múzeum népszerű programja, azonban a koronavírus következtében – csak úgy, mint megannyi másik múzeum és kiállítótér – a gyűjtemény átmenetileg személyesen nem látogatható. A kiállítás szervezői azonban nem hagyták ennyiben a dolgot, és ingyenesen, online elérhetővé tettek Warhol alkotásait.

Emma Amos munkái megtalálhatóak többek között a Cleveland Museum of Art,  a Whitney Museum, és a Brooklyn Museum falai között. 2021-ben pedig Amos-retrospektív kiállítás nyílik az athéni Georgia Museum of Art-ban.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet