2019. február 21-én meghalt Fésűs Éva, többek közt a Csupafül-könyvek és A palacsintás király című mesejáték szerzője. A közkedvelt írót 92 esztendős korában érte a halál. 

Fésűs Éva 1926-ban született Cegléden. Gyermekkorát Kiskunhalason, fiatalkorát Vácon töltötte. 1950 óta élt Kaposváron. Meseírói pályafutása a Gyermekrádiónál kezdődött 1958-ban. Családja támogatásával hivatali munkája mellett is írt. A Rádió állandó külső munkatársaként két évtizeden át dolgozott, számtalan esti mesével, havonta két teljes óvódásoknak szóló műsorral, évente két mese-hangjátékkal és még egy gyermekopera szövegkönyvével örvendeztette meg hallgatóit.

0Adae36D309Eacaf13401B4D6A2F7Cda
Fésűs Éva / Fotó: Mti

1969-től dolgozott a Magyar Televíziónak is: báb- és mesefilmek készültek műveiből. Írásban eleinte csak a Dörmögő Dömötör című gyermekújságban, illetve elszórtan antológiákban jelentek meg versei és meséi. 1968-ban jelent meg első mesekönyve, a Csupafül.

Nyugdíjazása után férje buzdítására kezdte el meséit, mesejátékait mesekönyvekké átdolgozni. Első komoly önálló kötete, Az ezüsthegedű 1987-ben jelent meg.

A könyv azóta 12 kiadást ért meg. Ezután sorra születtek mesekönyvei. Felnőtteknek szóló verseit – amelyeket fiatal korától írt – 2016-ban ismerhették meg az olvasók.

Életek és sorsok: Csak ezt akartam elmondani még…

90 év 45 percben beszélgetés Fésűs Éva írónővel készítette: Lőrincz Sándor operatőr, vágó: Szerafin Zoltán imacaffe.hu 2016

Több évtizedes gyermekirodalmi munkássága elismeréséül számos kitüntetésben részesült. A Magyar Rádió, Somogy megye és Kaposvár városa is többször kitüntette; Kaposvár és Vác díszpolgára. 2001-ben elnyerte az I.B.B.Y. (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) életműdíját.

A Szent István Társulat 2014-ben Stephanus-díjjal tüntette ki. A Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti keresztjét 2006-ban, a Kossuth-díjat pedig 2017-ben vehette át.

Kaposvár Megyei Jogú Város Fésűs Évát saját halottjának tekinti.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.