Életének 96. évében elhunyt Franco Zeffirelli olasz rendező, aki a film, a színház és az opera világában is maradandót alkotott és leginkább látványos Shakespeare-adaptációiról ismert.

Zeffirelli fia, Luciano közölte, hogy édesapja szombat délben római otthonában hunyta le örökre szemét, írja a HVG. Franco Zeffirelli hosszú ideje beteg volt, és állapota sokat súlyosbodott az utóbbi hónapokban.

Franco Zeffirelli
Franco Zeffirelli / Fotó: Getty Images

1923-ban született Gianfranco Corsi néven. Legtöbben klasszikus Shakespeare-adaptációiról ismerik, pedig a színház és az opera világában is maradandót alkotott.

A reneszánsz bölcsőjéből, Firenzéből indult képzőművész, építész végzettséggel. A kellékestől a díszletfestőn át a rendezőasszisztensig minden munkát elvállalt, mielőtt Luchino Visconti pártfogoltja és munkatársa lett. Kezdetben a Troilus és Cressida, A vágy villamosa római előadásaihoz tervezett díszleteket. Asszisztensként dolgozott olyan Visconti-filmeknél, mint a Vihar előtt, a Szépek szépe és az Érzelem.

Rómeóról és Júliáról vagy jót vagy semmit! / Kritika

A 2018 júliusában az Óbudai Nyár programsorozatának keretében egyetlen alkalommal játszott Rómeó és Júliát nem láttam. Elhiszem az alkotóknak, hogy a szabadtéri előadás a panelházak között különlegesre sikerült. Remek ötlet – bár ha a West Side Story ra gondolunk, nem teljesen előzmények nélküli – a több mint 400 éves történetet egy lakótelep közepén megrendezni.

Az ’50-es évek végétől kezdett forgatni, első nagyjátékfilmjét, a Kempinget 1958-ban mutatták be. Emblematikus alkotásai között szerepel A makrancos hölgy Elizabeth Taylor és Richard Burton főszereplésével, a Rómeó és Júlia, valamint a Napfivér, holdnővér. Utolsó nagyjátékfilmjét, a Mindörökké Callast 2002-ben vetítették először.

Zeffirellit egész pályafutása során az örök értékek vonzották, a kultúra magva, amely nincs kitéve korok divatjának. Alkotásaiban az érzelem áll a középpontban, hősei a boldogság után kutatnak, a vallási és társadalmi bezártságból keresik a kiutat.

A sokoldalú művész a politikától sem tartotta magát távol. 1994 és 2001 között az olasz szenátus tagja volt Silvio Berlusconi pártja, a Forza Italia képviseletében. A mélyen vallásos rendező 2007-ben XVI. Benedek pápa filmes konzultánsa lett.

In questa Reggia – Eva Marton (Turandot)

1988 in New York

Számos rendezéssel gazdagította a New York-i Metropolitan Opera repertoárját, amelyek közül leghíresebbek a Bohémélet, a Tosca és a Turandot. Jelentős magyar vonatkozás, hogy a Turandot-premier, valamint a Tosca-felújitás címszereplője a kiváló magyar operaénekes, Marton Éva volt.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet