Elhunyt a rocktörténelem egyik legnagyobb dobosa, Hal Blaine. 90 éves korában érte a halál, a hírt veje, Andy Johnson közölte.

Számos legendás stúdiófelvételén játszott, mint például a Beach Boys Pet Sounds albumán vagy a Ronettes Be My Baby klasszikusán, írja a Billboard.

Hal Blaine / Fotó: Gina Ferazzi / Los Angeles Times / Getty Images

Utóbbi dobintrója a popipar egyik legtöbbször plagizált dalkezdése lett.

Annyira szomorú vagyok, nem tudom, mit mondjak. Hal Blaine olyan nagyszerű zenész és barát volt, hogy azt nem lehet szavakba önteni! Sok mindenre megtanított, és nagyon sok köze volt a sikerünkhöz – ő volt a legnagyobb dobos. Rengeteget nevettünk együtt

– írta róla a Twitteren Brian Wilson, a Beach Boys egyik alapító tagja.

Brian Wilson on Twitter

I’m so sad, I don’t know what to say. Hal Blaine was such a great musician and friend that I can’t put it into words. Hal taught me a lot, and he had so much to do with our success – he was the greatest drummer ever. We also laughed an awful lot.

Blaine-t, aki a Rolling Stone magazin minden idők 100 legjobb dobosát összegyűjtő listáján az ötödik helyen szerepel, olyan hírességek kérték fel az együttműködésre, mint Elvis Presley, Nancy Sinatra vagy a Simon & Garfunkel duó.

Lázár Ágoston: A dobos nem a zenész legjobb barátja

A 2006-ban megalakult Esti Kornél ütőse, Lázár Ágoston, aki nem mellesleg egy másik – egy jóval fiatalabb lo-fi – projektben, a Pegazusok Nem Léteznek nevű formációban is szerepel. Ágoston bőbeszédűen válaszolt kérdéseinkre, így mezőtúri fiatalkoráról és Eminem zenéjéhez való vonzalmáról is megtudtunk egyet s mást.

Hal Blaine 2018-ban Grammy-életműdíjat kapott.